Jelenlegi hely

Menny és pokol között – Hogyan látogasd meg a Bosch és Matisse kiállítást?

Már több mint százezren látták a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállítását. A különleges tárlat július 17-ig van nyitva, adunk néhány praktikus tanácsot a látogatáshoz. Orsi, a Barangoló család bloggere megosztotta velünk hasznos tapasztalatait:

Vizsgáim után elhatároztam, hogy elmegyek a Szépművészetibe. EGYEDÜL. Korábbra terveztem, de a látogatás addig húzódott, hogy végül megnyílt a Matisse időszakos kiállítás is, így hát akkor kettőt egy csapásra, ha már ott vagyok, ugye. 

Pontokba szedtem mindazt, amit fontosnak tartok elmondani. 

Tapasztalataim általánosságban:

 • Délelőtt sokan vannak, nyitás után 2-3 órával még sor áll a bejárat előtt.
 • Ezért, ha délelőtt mennél, foglalj magadnak jegyet online egy órás idősávra, és akkor soron kívül bemehetsz!
 • Ha mégis a sorbanállást választod, vigyél magaddal valamit, amivel árnyékolni tudod a fejed a nagy melegben, és hallgatni- vagy olvasnivalót. A sor viszonylag gyorsan halad egyébként.
 • Nem engednek be hátizsákot (akkor sem, ha a csinos kistáskád hátizsák formátumú), ezt le kell adni az alagsori ruhatárban. Innivalót, ennivalót is itt kell hagyni.
 • Mikor távoztam (14.40 körül) már csak néhányan álltak sorban.

Bosch

 • Ne szaladj el az előcsarnokban található nagy tévé mellett! Puffokról, ülőkékről lehet végignézni és hallgatni egy restaurátor beszámolóját és egy másik kisfilmet a kiállításról. Az emberek 80-90%-a nem állt meg itt, pedig a videók nagyon jók.

Az egyikben megelevenedik a pokol, animációt készítettek belőle, hátborzongatóan jó lett. Rövid filmek ezek, zenés aláfestéssel.

 • A kiállításon az elején rossz a levegő, utána pedig kezd egyre hidegebb lenni. Teremről teremre hűl a levegő. A végén már úgy is nagyon fáztam, hogy tudtam Húgom révén, hogy fel kell öltözni, és volt rajtam felső, kendővel betakartam a nyakam.
 • A kiállításon sokan vannak. Mindenki ugyanazokra a szenzációs alkotásokra a legkíváncsibb. Ott, a főbb képek előtt kifejezetten tolongás van. Mérgelődtem, hogy nem volt nálam maszk! TE VIGYÉL! Ebben az ablaktalan térben, még ha forgatják is a levegőt (sőt, akkor még jobban) terjedhetnek a vírusok…
 • Az egész kiállításon mindössze 1-2 hely van, ahol le lehet ülni megpihenni. Kényelmes cipőben legyél. Ha teheted, zárt cipő legyen rajtad, én szandálban voltam, és a lábam fázott a legjobban.

 • A képekért tényleg megéri elmenni… világszínvonalú a kiállítás, az információk és az egész felépítése. Kár, hogy a Nagyító alatt c. vetítésen (legeslegutolsó terem) már annyira fáztam, hogy nem tudtam végipásztázni a vetítés minden képét, pedig érdekelt volna.

Ne Bosch életműkiállításra számíts. Itt egy KORSZAK van bemutatva, és arra kapunk magyarázatot, hogyan látta a késő-középkor, kora-újkor embere a világot, hogyan képzelte a túlvilágot.

Nekem sok dolog összeállt a fejemben, valahol megértettem, hogy Bosch és pályatársainak alkotásai egy sajátos reakció volt az egyházi túlkapások, az erkölcstelenség, a züllöttség, az emberi butaság és hiszékenység ellen.

Egyfajta művészi forradalmi felhívás, gyakorlatilag egy idősávban a lutheri kiáltvánnyal, németalföldi módon, de mégis teljesen egyedien, semmihez sem hasonlíthatóan. A totális megújulás utáni vágy szürreális kifejezésformája. Ez az én olvasatom, szabad másként értelmezni. 

 • Hozzáértő alapossággal kapunk magyarázatot a rengeteg szimbólum értelmezésére. Néhány fiatal kb. velem egyszerre haladt, volt náluk egy szóróanyagnak tűnő kiadvány, amit szerintem az infópultnál lehetett kapni. Sajnos én nem voltam ennyire szemfüles!
 • Kérdések, feladatok, érdekességek egy-egy képhez kapcsolódva. Ebben a kis kiadványban is voltak magyarázatok a szimbólukra. Érdemes megkérdezni az infópultnál, lehet-e ilyet kapni. Update: a jeggyel együtt meg tudod venni, 300 Ft, kiállításvezetőnek hívják. Mindenképpen érdemes! 
 • A Múzeum Shopban kapható a kiállításról egy vaskos könyv, 9-10e. Ft összegért. Itt minden sokkal részletesebben le van írva, mint amit a falon olvashattunk a művekről.
 • Időben: minimum 1,5 órát szánj a Boschra. Ha alapos vagy, és mélyen el tudsz merülni egy képben, lehet 2-2,5 óra is.

Ez egy világszínvonalú kiállítás. Ennek tudatában, a megfelelő tisztelettel érdemes végigjárni.

Hála Istennek, szelfiző jóembereket nem láttam. Mindenki olyan mérhetetlen tisztelettel és alázattal nézegette a képeket! Árad a kiállításon ez a hangulat egyébként, mint egy templomban (a legtöbb alkotás egyházi célokra készült!).

Fotózni vaku nélkül szabad. Én "hazahoztam" a nekem különösen tetsző részleteket, mindent lefotóztam, ami megragadott.

Matisse

 • Ha teheted, és van időd, a két kiállítás között tarts technikai szünetet. Kell az elmének, a léleknek, de a testnek is. Van étkező és kávéző az alagsorban.
 • A Matisse kiállításon MÉG SOKKAL HIDEGEBB VAN.
 • Itt a Bosch-hoz képest lézengtek az emberek, sokkal könnyebb volt távolságot tartani.
 • Idővonalas elhelyezés, leírások és tájékoztatók itt is találhatóak. Matisse korai alkotásain keresztül, a szobrászatán át egészen a késői, absztrakt művekig minden lényeges látható. Nagyon alapos, mindenre kiterjedő összegzése ez egy művészi életútnak.
 • Tudni kell, hogy itt már egy 20. században alkotó művészt látunk. A Bosch után teljesen más élmény, ezért a befogadásához nyitottságra, és a történelmi, művészettörténeti háttér ismeretére van szükség. Az „Ezt én is meg tudnám rajzolni!” gondolaton túl kell lépni.
 • A két kiállítás együtt már tényleg nagyon fárasztó minden szempontból, ugyanakkor örülök, hogy zsúfolt életemben mégis eljutottam, és láthattam mindkettőt – ezúttal gyerekek nélkül, a saját örömömre.

Szerző: Kovács-Mihócza Orsolya
Forrás és fotók: Barangoló család

A Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa 
Henri Matisse: A gondolatok színe

Szépművészeti Múzeum
1146 Budapest, Dózsa György út 41.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére