Jelenlegi hely

Munkák a borászatban és azon túl – állás Szekszárd környékén

Bár Szekszárd a hazai berkekben elsősorban a boraival szerzett hírnevet, egyéb szempontból is figyelmet érdemel. Tolna megye székhelye ugyanis a helyi és környékbeli lakosság életében például munkaerőpiaci szempontból is fontos, még ha ez szintén ezer szálon kötődik is a borászathoz.


Különleges környezetben

Hazánk bővelkedik a különleges, ezer közül is felismerhető helyekben, tájegységekben. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy egy ilyen kis ország is ennyi természeti és épített kincset rejt. Egyes régiók azonban talán kevesebb figyelmet kapnak a megérdemeltnél, vagy épp a fókusz tolódik el túlságosan egy adott irányba. Szekszárd esetében ez a bor miatt történhet meg, hiszen a környéken termelt vörös- és rozé borok hajlamosak elrabolni a figyelmet.

Holott Szekszárd és környéke már csak a fekvése és természeti környezete miatt is figyelemre méltó. A várost körülvevő lankás dombok és az ebből fakadóan kiépült kanyargós utak és terek már alapjaiban is meghatározzák a látképet. Ez esetben is egy olyan helyről beszélhetünk tehát, mely semmivel sem téveszthető össze. A tevékeny jelenhez pedig tevékeny múlt társul, hiszen a város maga is évezredes múltra tekint vissza.

A napjainkban is fő ágazatnak számító mezőgazdaság már évszázadokkal ezelőtt is jelen volt. Szekszárd és környéke őrzi is ezeket. A fejlődés azonban minden város és régió nélkülözhetetlen törekvése kell, hogy legyen, így itt sincs ez másképp. A Dunántúl hagyományosan is jó lehetőségeket tartogat gazdasági és munkaerőpiaci szempontból egyaránt és ez alól Szekszárd sem kivétel. Az újonnan megjelenő vállalatok tovább bővítették a palettát, így egy állás Szekszárd városában már kifejezetten sokféle lehet.

Velünk élő hagyományok

Bár tény, hogy Szekszárd gazdasága az ipari szereplők megjelenésével némiképp átalakult, tradícióit nem ennek ellenére sem szeretné maga mögött hagyni. Ennek megfelelően a szőlőtermesztés és borászat továbbra is esszenciális szerepet tölt be a régió lakóinak életében. Ez persze nem véletlen, hiszen az ágazat már csupán a folyamatok összetettségéből fakadóan is kifejezetten széles rétegek számára képes munkát adni.

A szőlőtermesztés és a borászat, valamint az ehhez kapcsolódó szolgáltatók és egyéb vállalkozások óriási mennyiségű munkaerő felvételére képesek. A kétkezi szőlőmunkásoktól a mezőgazdasági és piaci szakemberekig mindenki számára akad itt feladat. A bor termelési folyamat ugyanis csak az egyik összetevő, a minőség fenntartása és a reklámérték növelése már egészen más lapra tartozik. Így tehát egy állás Szekszárd valamely borászatában rendkívül sokféle lehet.

Nem állíthatjuk, hogy a mezőgazdaságon kívül nincs más lehetőség, hiszen van, de tény, hogy ilyen mennyiségű munkaerőt kevés más szektor képes errefelé alkalmazni. A legtöbb állás Szekszárd bortermeléséhez kötődik ugyan, de a paletta tovább bővíthető az e területhez valamelyes lazábban kapcsolódó szektorokkal is. Említést érdemel például a borturizmus, mely egy másik dolgozói/szakmai réteg számára kíván remek megélhetési lehetőséget.

Turizmus és borászat kapcsolata

Hazánk bortermelő vidékeinek másik sajátossága az ehhez kapcsolódó borturizmus. Erre még kisebb falvak, települések esetén is találunk példákat, de egy akkor város, mint Szekszárd, jelentősen nagyobb számú turistát képes fogadni. Ennek megfelelően jó pár állás Szekszárd turisztikai szektorában érhető el, hiszen a borturizmus esetén még szezonalitással sem kell számolnunk. Az ehhez kapcsolódó intézmények, szállások, vendéglátóegységek, pincészetek pedig szintén jelentős munkáltatók.

Az évtizedek során a környéken szép összefonódása figyelhető meg az említett két szektornak. Egymás munkájának segítése, a turisztikai és borászati lehetőségek bővítése minden itt élő közös érdeke. Számos állás Szekszárd más területeihez kötődik, de a környék esszenciáját e két terület dinamikus kapcsolata adja. A Dunántúl hagyományosan is sok szempontból vonzó területnek számított, az ilyen sokszínű lehetőséget kínáló együttműködések és közösségi szellem pedig még inkább segíti ezt.

A fentiekből is jól látható, hogy Szekszárd állás palettája csak első ránézésre tűnhet egyetlen területre fókuszáltnak. Még ha a szektorok ugyanazok is, a bennük rejlő lehetőségek, összefonódások okán kifejezetten sokszínű álláslehetőségek rajzolódnak ki a városban és környékén. Ezek alapján pedig mindenképpen érdemes több figyelmet fordítani Szekszárdra és az azt körülvevő régióra, hiszen az élet több területén is remek opciókat kínál bárki számára.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Van az úgy, hogy a szakember is csetlik-botlik... ;-) Elrontja, elfelejti, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi magát, sőt segítséget is kér. Kis-Kovácsné Vancsa Barbara írása.
A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak
Ugrás az oldal tetejére