Jelenlegi hely

5+1 karácsonyi ajándék pedagógusoknak

Vegyünk, ne vegyünk? Együtt vagy külön-külön? Mit, mennyiért? Segítünk!

A karácsony jellemzően családi ünnep. Bár megtartják oviban, suliban, munkahelyen is, az igazi ünnep mégis az otthoni, amit családdal, szeretteinkkel töltünk. Sok szülőben felmerült így decemberben a kérdés: vajon illik-e, kell-e ajándékot adni a pedagógusoknak?

Szögezzük le: nem kell. Egyetlen jóérzésű óvónő vagy tanár sem fogja elvárni, hogy minden egyes gyerek ajándékkal készüljön. Inkább fogalmazzunk úgy, hogy ha adunk, nyilván örülni fog neki, de nem fog neheztelni, ha az ajándékozás mégis elmarad. Ha igazán szeretitek, hálásak vagytok neki, és a gyermeknek sem kellemetlen, akkor miért ne?

A közös „osztályajándékkal” ezzel szemben az a probléma, hogy a személyesség vész el. Aki nem akart adni, annak is be kell fizetnie a rá eső részt. Ha szívesebben kedveskedett volna egyedi, kézzel készített aprósággal, ez esetben be kell érnie a közös ajándékkal. Természetesen egy ballagásra vásárolt közös, nagyobb értékű ajándék rendben van, de karácsonykor talán nem ez a legjobb megoldás.

Az ünnepek amúgy is eléggé megterhelik a családi költségvetést, ezért az, hogy milyen összegből gazdálkodsz, rajtad múlik. Szinte ingyen is készíthetsz valamit közösen a gyerekekkel, de ha inkább készen vásárolnál pár száz vagy ezer forintért valamit, az is rendben van. A lényeg a gesztus!

Na de mégis, mit? Van pár tippünk!

1. Képkeret

Kézműves vásár szinte minden városban van. Szerezz be egy szép képkeretet, nem feltétlenül karácsonyit. Még véletlenül se tedd bele a gyereked képét! Igaz, hogy nektek ő a nagybetűs Óvó Néni, de neki a te gyermeked jó eséllyel egy a 20-25 közül, nem biztos, hogy az otthonát is vele díszítené éveken át… Inkább válasszatok egy szép képeslapot, írjatok rá köszöntőt és így tegyétek a keretbe. Egy másik verzió: vegyétek elő az ősszel préselésre eltett leveleket, ragasszátok szép papírra és tegyétek a keretbe. Csomagold celofánnal, esetleg fenyőgallyat, néhány szaloncukrot is köthetsz rá, és készen is van.

Képkeret szárított falevelekkel

2. Mézes csemege

Hozzávalók: szép befőttesüveg, méz, magvak: dió, mogyoró, mandula; mazsola, aszalt gyümölcsök. Helyezd az üvegbe a magvakat, majd csurgasd rá a mézet. (Lehetőleg ne virágmézet válassz, mert az hamar kristályosodik! Ha ehető ajándékot adsz, mindig vedd figyelembe, hogy a pedagógus vagy a családjában valaki nem ételallergiás-e.) Zárd le az üveget, majd a kupakra vágj ki karácsonyi mintás, vagy egyszerű drapp zsákanyagból egy „huzatot”! A szélét ollóval vágd cikk-cakkosra, majd kösd át egy szalaggal. Innen már tudod: fenyőgally, szaloncukor… Kész.

Méz magvakkal

3. Instant sütemény

Szoktál muffint sütni? Biztosan ismered az alapszabályt: először összekeverjük a száraz hozzávalókat. Most ne keverd össze, hanem rétegezd őket egy szép üvegbe, és zárd le a mézes csemegénél leírt módon. A kísérőkártyára írd le a receptet, persze módosítva: adj hozzá ennyi tejet, annyi olajat… Garantált a siker! (Még jobb, ha a gyerekek is segítenek. Csak figyelj, nehogy a 100 gramm csokiból 15 maradjon...;) )

Muffin készül gyerekek segítségével

4. Gasztro-csomag

Amikor sütöd a karácsonyi finomságokat, válogass ki néhány darabot, a legszebbeket, mindegyikből. Átadhatod papírtányéron, celofánba csomagolva (tudod, fenyőgally…), vagy teheted fém sütis dobozba is. Gyakorlatilag semmibe nem kerül, hiszen úgyis sütsz az ünnepre! Ha nem vagy egy konyhatündér, válaszd a biztonságot: vásárolj kész terméket, úgymint márkás szaloncukrot, bonbont, kézműves csokit, minőségi tea- vagy kávékülönlegességet… Nem nagyon tudsz mellélőni. Természetesen a szép csomagolás, egy kísérő kártya itt is elengedhetetlen.

Sütemény dobozban

5. Karácsonyi dísz

Kerámia angyalka, egy szép dísz a fára, szalmacsillag… A vásárokon annyi ilyen van, hogy nem lesz könnyű a választás. Pofonegyszerű például a szalvétatechnikával karácsonyi mintássá varázsolt ki faszeletke, ezt egy alsós gyerkőc is el tudja készíteni némi segítséggel. Ha átfúrjátok a tetejét, szép szalagot fűztök bele, lehet dísz, ha nagyobb, akár poháralátét is. A dekorációs célt szolgáló termékeknél törekedj a semlegességre, hacsak nem ismered a pedagógus otthonának stílusát.

Angyalka

+1. Papírbolt

Ha már végképp semmi ötleted nincs, térj be egy papírboltba. Kérd az eladó segítségét! Aki óvónő vagy tanár, annak napi szinten kell papírmunkát végeznie. Egészen biztos, hogy örül egy szép tollnak, praktikus jegyzetfüzetnek… Otthon aztán: celofán, fenyőgally… tudod.

 

Neked is van pár ötlet a tarsolyodban? Ki vele! Hozzászólásban írd meg, te milyen ajándékkal készülsz az óvó néniknek, tanároknak!

 

Békés készülődést kíván az Imami csapata!

 

Szerző: Sz. Szabina - Zalaimami
 

Hozzászólások

Még egy ötlet: házi készítésű lekvárok, szörpök, melyek kupakja karácsonyi hangulatú vászonnal vagy papírral vannak becsomagolva. A címkék is lehetnek karácsonyi díszítésűek, és akár névre szólóak is.

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére