Jelenlegi hely

Minden kiderült! Nagy sikerrel és sok tanulsággal zárult a Pécsimami és a Greendependet Intézet karbon-lábnyom pályázata!

Emlékeztek még az áprilisi nagy hírünkre? Az országban egyedüliként húsz Pécsimami olvasónak hoztunk el egy szuper lehetőséget, hogy megtudják: mennyi is a családjuk karbon-lábnyoma és tehessenek is azért, hogy ezt hatékonyan csökkentsék. A kutatás lezárult, mi pedig érdekes és fenntartható tanulságokkal jelentkezünk!

Ismételjünk egy kicsit, vagyis mit takar a karbon-lábnyom?

A karbonlábnyom (más néven szénlábnyom) az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik mértéke. Segítségével mérhetővé válik, hogy az emberi tevékenység milyen mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez, mennyi üvegházhatású gáz (ÜHG) kerül közvetetten és közvetlenül a levegőbe. Minél nagyobb a karbonlábnyom, annál nagyobb az éghajlatváltozásra mért hatás...

A karbonlábnyom-számítás az első lépés annak tudatosításában, hogy életmód-változtatással is lehet csökkenteni a családok környezeti terhelését. A csökkentés pedig elkerülhetetlen, hiszen legtöbbünk átlagos karbon-lábnyoma jelentősen meghaladja a fenntartható szintet. 

A kezdeményezés fő célja, hogy a résztvevő háztartások megismerjék a mindennapi életmódjukkal járó karbon-lábnyom méretét, ami az emberiség ökológiai lábnyomának legnagyobb, és leginkább növekvő része. Ez egyrészt az első lépést jelenti a tudatosság útján, továbbá megalapozza a klímaválság és egyéb környezeti problémák miatt elkerülhetetlen csökkentést is.

A karbon-lábnyom összetevői 6 fogyasztási területet fednek le, amelyek közül a legjelentősebbek a háztartási energiafogyasztás, közlekedés (mobilitás) illetve étkezés, amelyek egy háztartás lábnyomának átlagosan 2/3-át teszik ki. Grafikon ITT

Kutatásunkhoz végül 21 család csatlakozott, akiknek ezúton is köszönjük a részvételt!

A számításba bekapcsolódó családok egy főre vetített, a kutatásban mért tényezők alapján számított karbon-lábnyomának átlaga 2,74 t CO2 a 2020-as évre vonatkozóan, amely nagyon bíztató eredmény, és alátámasztja, hogy lehetséges az átlagos 6,2 t CO2e / fő / év lábnyomnál kisebb karbon-lábnyomon élni.

A résztvevő háztartások átlagos karbon-lábnyomának legnagyobb részét otthonuk energiafogyasztása teszi ki. Ezt követi az étkezés, ami a családok lábnyomának körülbelül harmadáért felelős, míg a mindennapi közlekedés annak kicsit több, mint hatoda. Grafikonok ITT

A 2020-as év sok szempontból különleges év volt, ami kutatásunkban is megmutatkozott:

2020-ban az életmódunk sokszempontból átalakult, a járványhelyzet következtében, ami többek között az eredményezte, hogy az Ökológiai Túllövés Napja 3 héttel későbbre tolódott, mint 2019-ben. Ez túlnyomó részt a karbon-lábnyom összetevő csökkenése miatt történt, amit az idei kutatás eredményei is alátámasztanak, különösen az utazáshoz köthető karbon-lábnyom kapcsán. A háztartások nagyrésze azon túl, hogy mindennapi utazásához köthető kibocsátása általában jelentősen csökkent az otthoni munkavégzés és oktatás miatt, a rendszeres utazással járó tevékenységeit (pl. rokonok látogatása, edzés) is kényszerűen visszaszorította, sőt a nyaralásokat is belföldre, rövidebb időtartamra szervezte.

Szembetűnően csökkent a gyerekes családok ingázása, hiszen a szokásos 36 hét helyett mindössze kb. 18-20 héten voltak nyitva az intézmények. Ez 2 gyermek esetében, 10 km-es távon, ha rendszerint tömegközlekedéssel járnak iskolába kb. 130 kg CO2 kibocsátás elkerülést jelent; és kb. 180 kg CO2-ot, ha ugyan ezt egyébként autóval teszik meg.

Hogyan tovább?

A résztvevő háztartások karbon-lábnyomának legnagyobb összetevője jellemzően otthonuk energiafogyasztása. Ezt energiahasználati szokásaink mellett (pl. hány fokra állítjuk és hogyan szabályozzuk a fűtést, hogyan és mennyi melegvizet használunk) otthonunk mérete és energetikai állapota határozza meg.

A lakóterület méretén felül lényeges otthonunk energiahatékonysága, azaz szigeteltsége, a fűtés hogyanja és mikéntje, illetve a megújuló erőforrások használata. Ha gázrendszerű fűtés helyett lehetőségünk van megújulónak számító fatüzelést vagy hőszivattyút alkalmazni, töredékére csökkenthetjük az otthonunk energiafogyasztásából eredő kibocsátásunkat.

De észre kell vennünk, hogy nem elég csupán otthonunk technológiai szempontból vett hatékonyságát növelni, szokásainkon, mindennapi gyakorlatunkon is változtatnunk kell energiafogyasztásunk és kibocsátásaink hatékony és hosszú távú csökkentése érdekében. A GreenDependent Intézet több, mint tíz éves tapasztalatai, mérései, háztartásokkal való együttműködése kapcsán az derül ki, hogy technológia beruházás nélkül, viselkedésünk és napi rutinunk megváltoztatásával is 10-30%-os energiamegtakarítást, és így karbonlábnyom-csökkenést érhetünk el. Érdemes ezzel kezdenünk a csökkentést, hiszen így már egy csökkentett fogyasztásra kell felújított rendszerünket tervezni, és nem elhanyagolható módon pénzügyi megtakarítást is elérünk, amelyet utána fordíthatunk technológiai beruházásokra.

Sosem késő elkezdeni, és jobb minél előbb megtenni az első lépést! Ebben is igyekszünk segíteni!

Karbon-lábnyomunk vizsgálata érdekében a GreenDependent Intézet karbon-kalkulátora elérhető mindazok számára, akik szeretnének elindulni a tudatosság útján. Azok, akik már a csökkentésbe is belevágnának, a Kislábnyom oldalán szemezgethetnek az élet számos területére kiterjedő tippek közül.

A csökkentés elkerülhetetlen, hiszen annak érdekében, hogy a Párizsi Megállapodásban közösen vállalt maximum 1,5 fokos globális hőmérsékletemelkedést ne lépjük túl, 2030-ig 2-2,5 t CO2e / fő / év, majd 2050-ig 0,7 t CO2e / év szintre kell csökkenteni lábnyomunkat, amely cél felé a jelen programban résztvevő háztartások már jelentős lépéseket tettek.

 Ha érdekelnek a részletes adatok, többet is megtudnál a kutatásról, akkor keresd fel a Greendependent Intézet oldalát ITT

 

Öröm volt Veletek dolgozni, és szívből reméljük, hogy segíthettünk Benneteket egy élhetőbb holnap felé vezető úton!

Köszönjük, hogy velünk tartottatok:

Gellén Nóra- a Pécsimami Közhasznú Egyesület elnöke

Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka- a Pécsimami hivatalos zöldítője

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.
Ugrás az oldal tetejére