Jelenlegi hely

Bőr- és "vízápolás" a strandon

Nyár, napsütés, strand - akkor naptej. De milyet?

Nyáron semmiképpen nem feledkezhetünk meg a megfelelő napvédelemről sem - a városban és a strandon is, hisz a gyerekek bőre különösen is érzékeny. 

Mivel óvhatjuk a gyerekek bőrét a káros napsugaraktól?

- árnyas helyen való játék - strandon napernyő, napfénysátor

- megfelelő, védelmet nyújtó ruházat - strandon UV szűrős úszódressz

- napszemüveg - ha lehetséges, optikában vásárolt

- kalapok, sapkák, kendők - nem csak a napszúrás ellen, hanem simléderes az arcványékolása miatt és a strandon hátul lelógó résszel a nyak védelme érdekében

- megfelelő időben való napon tartózkodás

Emelett elengedhetetlen a napot érő testrészeken a naptejek, napspray-k használata is!

 

Mekkora mennyiséget és milyen gyakran?

A bőrgyógyászok kétóránkénti átkenést javasolnak, kb. 3-5 teáskanálnyi mennyiséget egyenletesen eloszlatva. Ha strandolunk, a bekenés gyakoriságát növelhetjük.

De mi a bökkenő???

Ami jó a bőrnek, nem jó a minket körülvevő természetnek, sőt súlyosan károsíthatja is!

Egy év alatt...

kb. 14.000 tonna fényvédő szer kerül Földünk vizeibe! Gondoltad volna? Hiába van a naptejen feltűntetve, hogy vízálló - bizony, egy részük mégis bemosódik a vizekbe; másik részüket pedig mi magunk mossuk le a strandolást követő otthoni zuhanyzáskor.

A kémiai UV-szűrők a szervezetre és a környezetünkre nézve kérdések és károsak - a vízben lévő  mikroalgákat megtámadja a bennünk lévő oxibenzon és oktinoxát. Ennek következtében a vízben élő növényeket és állatokat (pl. korallok) megfosztják a táplálékuktól. Ennek következtében a növények/álatok élettere felbomlik, elpustul, a korall színe pl. elhalványul. Szintén súlyos veszélyt jelentenek a naptejeben lévő mikroműanyagok is.

Az első lépések a tengervilág érdekében

Több üdülőhelyen (pl. Palauban, Hawaiion) már csak azok a naptejek engedélyezettek, amik korallbarátok. A két említett hely messze van ugyan tőlünk, de nálunk is érdemes már környezetbarát naptejeket választanunk - a természet hálás lesz érte!

Milyen a "jobb" naptej?

Mindenképpen ásványi napvédő krémeket válasszunk - a gyerekeknek ez különösen is ajánlott! 
Hogy működnek? Az ásványi napvédők a bőrre kenve a bennük lévő titán- vagy cink-oxid miatt egy vékony, fényvisszaverő réteget képez azonnal a bőrön és úgy működik, mint egy tükör. Ezek a naptejek nem tartalmaznak kémiai anygaokat, minősített natúrkozmetikumként találkozunk velük a drogériák polcain. Nagyon szigorú tasúsítási folyamaton esnek keresztül (Ecocert, BDIH), nem tartalmazhatnak nanorészecskéket sem. Keresd ezeket a logokat a flakonokon:

   

A szintetikus fényvédők között is találunk biztonságos és környezetbarát termékeket - vásárlásor keressük meg rajtuk a Naturkozmetikum vagy az Ecko/Öko kozmetikum feliratot!

Összeállította:
Vizaverné Horváth Zsófia - Szombathelyimami
Egészségfejlesztési szakember, földrajz szakos tanár, 2 gyermekes anyuka 

Fotók: pixabay
 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére