Jelenlegi hely

A lemez két oldala – Kamasszal az élet

Ha a mi gyerekünkről van szó, az egészen más. Megmondjuk a tutit és természetesen mindig nekünk van igazunk!

A lemez egyik oldala

Előadja egy anyuka, aki barátnőjével beszélget a kávézóban.

Tudod Dórikám, nem is értem, miért kell ekkora felhajtást csinálni a felvételi körül. A mi időnkben csak beírtuk a jelentkezési lapra a legközelebbi gimnáziumot és kész. Most meg hónapokkal, sőt évekkel korábban trenírozzák azokat a szegény gyerekeket. Vizsgadrukk-tréning, "élményalapú" oktatás, ilyen-olyan különóra?! Egész iparág épült erre, de minek? Hát nem azért van az iskola, hogy felkészítse őket? A gyereknek meg az a dolga, hogy tanuljon!

Az én Bencémmel szerencsére nincs ilyen gond, áldott jó gyerek volt mindig (az én természetemet örökölte). Odafigyelt az órán, kicsit átnézte otthon az anyagot és kirázta a kisujjából a jeles bizonyítványt. Simán fel is vették. Jó, tudom, hogy nem mindenki ilyen tehetséges. Tényleg ne hasonlítsuk össze egymással a gyerekeket.

Most a gimiben is jól tanul, igaz, a természettudomány nem az erőssége, de kit érdekel? Abból úgysem fog érettségizni. Korlátozni az okostelefon-használatot? Dórikám, ez a 21. század, és ők a Z generáció! Nekik az internet (pláne a wifi) olyan természetes, mint a levegő, a digitális identitásuk az énjük kiterjesztése. Dehogy nézem meg az e-naplóját, megbízok benne, komoly nagyfiú már.

Szerintem tinikorban nem csak a tanulással kell foglalkozni – 20 év múlva kit fog érdekelni, hogy hányas volt kémiából nyolcadikban – inkább az a fontos, hogy jó közösségben legyen, és persze sportoljon, zenéljen… Képzeld a foci, a szablyavívás és a hegedülés mellett még robotikára is jár (ugye a programozás a jövő).

Nem, dehogy túlterhelt, de mit csináljak, ha ilyen könnyen megy neki?

A lemez másik oldala

Előadja ugyanaz az anyuka, a fociedzésről hazatérő 15 éves fiához intézve szavait.

Benedek, mit látok az e-naplóban, a félévi bizonyítványodban: kettest kaptál kémiából?? Hogy gondolod ezt, fiam? Mi az, hogy nem is bizonyítvány, csak „tájékoztató jellegű értesítő”? Ahogy a tanár úr is mondta a múltkor, „a kettes igazából egy udvarias egyes”!

Ebbe a neves gimnáziumba nem kötelező járni, ez nem a körzetes iskola. Ha nem szeded össze magad, eltanácsolnak, mint a Gábor bátyját. Tudom, hogy ő háromból bukott és cigizett a folyosón, de ha így folytatod… Hogyhogy nem adták le rendesen az anyagot? Akkor Ágoston miért lett ötös? Neki különórát tartott a kémiatanár?

És a magatartásod "változó"?! Inkább változatlanul gondok vannak veled, mit művelsz te az órákon?

Kisfiam, rengeteget tanultál, hogy felvegyenek ide és mennyit izgultunk apáddal (a nagymamákról nem is beszélve), hogy jól sikerüljön a szóbeli is. Még a pszichológus barátnőmhöz is eljártál, hogy segítsen a stressz-kezelésben. Ebben az iskolában magasan van a léc, itt nem lehet szórakozni!

Biztosan elvonja a figyelmedet a sok foci meg a robotika szakkör, tényleg, arra minek is jársz? Ha itthon vagy, akkor pedig a kütyük beszippantanak. Apáddal megbeszéltük, ha nem tudsz koncentrálni a tanulásra, segítünk egy kicsit: naponta csak 2 órát kapcsoljuk be a wifit, a telefonodat pedig eltesszük este.

A telefonon van az ébresztőd? Majd én felébresztelek!!

Az írást Janikovszky Éva: A lemez két oldala című műve és az élet ihlette.

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére