Jelenlegi hely

Képregénybe került Kemény Henrik élete

Ha meglátjuk a paprikaszínű bábot, Vitéz Lászlót és feltűnik a színen a palacsintasütő, rögtön felhangzik hangemlékeink között utánozhatatlan hangján a „Szervusztok Pajtikák”, mosolyogni kezd mindenki.

De éppúgy összeköt minket a turpisságáról híres Hakapeszi Maki vagy Süsü, a híres egyfejű.
Mindannyiuk lelkét Kemény Henrik bábművész keltette életre, akinek fordulatos életét most művészetéhez oly közel álló módon, rajzokba tömörítve ismerhetjük meg egy különleges kiadványból.

Három alkotó, Mester Csaba, Tóth-Laboncz Attila, György Zoltán „Folytatólagos előadás”, főszerepben Kemény Henrik, a bábok mestere címmel jelentetett meg egy egyedi hangételű kiadványt. A bemutató alkalmából a készítőkkel Láposi Terka beszélgetett, aki a Vojtina Bábszínház játszószínházi művészeti vezetője, egyben a Korngut-Kemény Alapítvány elnökeként a művész hagyatékának kezelője is.

A képregény első oldalain a századelői mutatványosok életébe csöppenti az olvasót. Részletgazdagon, de a képregényekre jellemző feszes tempóban, a fekete-fehér képek közé sűrített feszültségben ismerhetjük meg a családja hagyományaiból építkező sokrétű alkotó gazdag életútját. A világháború előtti gyermekkort az államosítás kényszerévei, az alkotói szabadság választása a gyökerekhez való visszatéréssel, az országos majd nemzetközi hírnév mit sem változtat Heni bácsi bábművészethez és bábjaihoz való kötődésén.

A kilencedik művészetként is nevezett képregény műfajával különleges emléket kapott a maga is színpadi képekben gondolkodó és a vizualitás erejét használó alkotó. Sőt, Kemény Henrik maga is rajzolt képregényt, hagyatékából előkerült gyermekként egy mértanfüzetbe készült műve.

A Master-Lab Comics-tól nem idegen, hogy híres művészek életútját jelenítse meg, jelent mrá meg képregényük Ganxsta Zolee és Takács Vilkó történetét (Dos Diavolos címen) és Egri Péter misztikus utazásait mutatja be. Kemény Henrik bábmester a harmadik füzet főszereplője akinek élete, akár a többi füzetben szereplő történetek is a valódi eseményeket kisebb képzeletbeli motívumokkal árnyalták. 

A szereplők, mind a rokonok és a bábok is, könnyen felismerhetőek, gyakran fényképek alapján készültek. Kemény Henrik sajátságo szóhasználatát is tükrözik a szövegbuborékokban megjelenő beszélgetések melyeket bábjaival folytatott.

1925. január 29-én született a Kossuth-díjas Kemény Henrik, a 20. század legnagyobb Vitéz László játékosa. A nemzetközi hírű vásári játékos születésének centenáriumáig, 2025-ig a debreceni Vojtina Bábszínház - úgy is mint a Kemény Henrik-hagyaték gondozója - több alkalommal is szeretne emléket állítani a legendás művésznek.

Ennek részeként mutatták be 2023. január 28-án, Kemény Henrik 98. születésnapjának előestéjén ezt a képregényt, így ünnepelve a mestert.

Pár éve, születésének 95. éve alkalmából egy kiállítással tisztelgett előtte a Vojtina Bábszínház. Megismerhettük belőle személyes tárgyain, rajzain át Heni bácsit és lelkének hangjait. A kiállításról szóló cikkünket, a képeket itt tudjátok megnézni.

Az eseményt a Vojtina Bábszínház, a Korngut-Kemény Alapítvány valamint a Master-Lab Comics szervezte.

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére