Jelenlegi hely

Mit tegyek, ha lázas a gyerekem?

Mit jelez a láz? Mikor és hogyan kell lázat mérni és csillapítani? Tévhitek és hasznos tanácsok.

Gyermekkorban a láz gyakori kísérője az aktuálisan zajló betegségnek, de annak nem oka, csupán teljesen ártalmatlan tünete. Az immunrendszer magasabb hőmérsékleten hatékonyabban tud küzdeni a behatoló vírusok és baktériumok ellen, ezért a láz sokkal inkább egy hasznos szövetséges és nem legyőzendő ellenfél!

A köztudatban élő pánik a láz lehetséges káros hatásaival kapcsolatban teljesen alaptalan és indokolatlan, egyébként egészséges gyermek esetében a láznak semmilyen káros hatása nincs, ezért azt rutinszerűen csillapítani nem szükséges.

A 37-38 C közötti érték hőemelkedést, a 38 C fölötti testhő jelent lázat, de fontos tudni, hogy az újszülöttek és csecsemők testhőmérséklete normál élettani körülmények között is kicsivel magasabb, akár 37,5 C-ig normálisnak tekinthető.

Mikor és hogyan kell lázat mérni?

Gyermekkorban gyakran előfordul, hogy a betegségek első igazi tünete a láz megjelenése. A testhőmérséklet hirtelen és váratlanul is felszökhet, a pár órával korábban még teljesen egészségesnek tűnő gyermeknél. A szülők gyanúját ilyenkor gyakran a gyermek bőrének meleg tapintata keltheti fel elsőként.

Fontos, hogy ilyen esetben nem célszerű a szubjektív érzetre hagyatkozni. A tapintással érzékelt testhő relatív, félrevezető lehet, ilyenkor eszközös lázméréssel kell ellenőrizni a testhőmérsékletet. Erre legalkalmasabbak a digitális hőmérők, gyermekek esetén célszerű puha, hajlítható végű változatot vásárolni, ez nem nyom annyira és könnyebb vele a mérés.

A fülhőmérők speciálisan kialakított eszközök, a digitális hőmérők nem alkalmasak fülben történő mérésre, használatuk akár balesetveszélyes is lehet. A fülben történő testhőmérséklet mérés megfelelő minőségű eszköz esetén gyors és pontos, de használatuk helyes technikáját meg kell tanulni. Nagy mennyiségű fülzsír vagy középfül gyulladás esetén tévesen magas eredményt adhat.

A különböző homlokhőmérő tapaszok és hőmérő cumik használata csábítóan könnyű és kényelmes megoldásnak tűnik, de ezek az eszközök rendkívül pontatlanok és megbízhatatlanok, alkalmazásuk egyáltalán nem javasolt.

A testhőmérséklet mérésének helyével kapcsolatban a magyarországi ajánlás és a hagyományos gyakorlat egyaránt 1 éves kor alatt a végbélben, 1 és 3 éves kor között végbélben vagy hónaljban, 1 éves kor felett pedig a hónaljban történő mérést javasolja. Ha a végbélben történő mérés csecsemőknél bármilyen okból kivitelezhetetlen, nyugodtan lehet az ő esetükben is hónaljban mérni a testhőt.

Fontos tudni azonban, hogy a végbélben és a fülben mért érték úgynevezett centrális hőmérséklet, ebből 0,5 C fokot még le kell vonni. Ez azt jelenti, hogy a végbélben, fülben mért 38 C valójában tehát még nem láz, csak hőemelkedés.

A lázat nem érdemes óránként vagy még gyakrabban megszállottan méregetni, ezzel a szülő csak a gyermeknek okoz kellemeten perceket és saját magának felesleges frusztrációt. A láz mértéke valójában nincs összefüggésben a betegség súlyosságával, elég a nap folyamán 2-3 alkalommal ellenőrizni a testhőmérsékletet, esetleg lázcsillapító gyógyszer beadását követően 1-1,5 óra múlva.

 Az alvó gyermeket nem szabad pusztán lázmérés vagy lázcsillapítás miatt felébreszteni.

Mi a teendő láz esetén?

Az érvényben lévő gyermekgyógyászati ajánlás szerint a lázat nem szükséges rutinszerűen csillapítani, de néhány dologra érdemes figyelni. A lázas gyermek az izzadás által az átlagosnál több folyadékot veszít, ezért fontos a gondos és rendszeres folyadékpótlás. Érdemes gyakrabban kis mennyiségű vízzel vagy teával kínálni, nagyobb mennyiség egyszeri itatása beteg gyermeknél akát hányást is provokálhat.

Az étvágytalanság gyakori kísérője a láznak, emiatt nem kell különösebben aggódni. Láz esetén nem kötelező az ágynyugalom, de legyen lehetőség a több pihenésre, alvásra. A szervezet hatékony hőleadása érdekében kerülni kell a vastag paplant, takarót, elegendő a gyermekre könnyű, laza ruházatot adni és szükség esetén csak egy vékony lepedővel betakarni.

Amennyiben a láz meghaladja a 38,5 C-ot és a gyermek rossz közérzetre panaszkodik, bágyadt, elesett, esetleg fájdalmai vannak az elsőként választandó módszer a gyógyszeres lázcsillapítás. Sokfajta készítményből lehet választani, de fontos, hogy a különböző hatóanyagú gyógyszereket nem ajánlott felváltva adni.

Gyakori tévhit, hogy a szülők a gyógyszertől a teljes láztalanságot várják, pedig az legtöbb esetben csak csökkenti a lázat 0,5-1 C fokkal. Ezt már jó eredménynek kell tekinteni. Természetes jelenség továbbá, hogy a gyógyszer hatásidejének lejártával, vagy akár már néhány órával korábban a láz vissztér a kiinduló pontra, vagy akár magasabb értékre is szökhet.

Ez pusztán annyit jelent, hogy az immunrendszer küzd a szervezetbe jutó kórokozók ellen, a gyógyulás kezdetével a láz is magától enyhülni fog. A lázcsillapító készítmények nem a betegséget gyógyítják, mindössze átmeneti tüneti kezelést nyújtanak, a komfortérzet és a közérzet javítására szolgálnak.

Fontos kiemelni, hogy a korszerű ajánlások kifejezetten tiltják a fizikális lázcsillapítás (borogatás, hűtőfüdő) minden formáját. Rendkívül kellemetlen élmény a gyermek számára, fölösleges streszt okoz és hosszú távon a várttal ellenkező hatást eredményez, rövid csökkenés után a láz sokszor a kiindulási értéknél magasbb hőmérsékleten tér vissza.

A lázgörcs

Kutatások már jó néhány éve bizonyították, hogy a kisgyermekkorban jelentkező “lázgörcs” valójában nem mutat összefüggést a testhőmérséklet aktuális magasságával. Az esetek többségében szövődmény és maradandó károsodás nélkül lezajló görcsállapot hátterében valójában a szervezet fertőzésre adott válaszából eredő biokémiai és élettani folyamatok állnak, melyekre a testhőmérséklet változása (lázcsillapítás) nincs hatással, valójában egy ijesztő, de jóindalatú jelenségről van szó.

Ez a tudományos tény sajnos továbbra sem eléggé ismert széleskörben, és még maguk a háziorvosok is gyakran javasolják korábban lázgörcsön átesett gyermeknél az agresszív lázcsillapítást akár már hőemelkedés esetén is.

Fontos tudni, hogy a “lázgörcs” általában a betegség első napján, kezdeti szakaszában, a láz felszálló ágán jelentkezik, akár enyhe hőemelkedés mellett is, de azzal nincs összefüggésben, lázcsillapítással nem előzhető meg és nem kezelhető!

Mikor kell orvoshoz fordulni?

  • 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő 38 C-ot meghaladó testhőmérséklettel
  • 3-6 hónapos csecsemő 39 C-ot meghaladó testhőmérséklettel
  • a láz 3-4 napja folyamatosan fennáll, vagy több napos láztalan periódus után a gyermek újra lázas lesz
  • a gyermek állapota rosszabbodik és hány/hasmenése van, a szokásosnál jóval kevesebb folyadékot fogyaszt
  • vígasztalhatatlanul sír
  • nehezn kap levegőt, fullad
  • a gyermek görcsöl
  • a gyermek aluszékonysága fokozódik, vagy nehezen ébreszthető, ébresztés után újra és újra azonnal visszaalszik
  • törzsén, végtagjain pontszerű, vagy nagyobb foltszerű bevérzések jelennek meg, melyek nyomásra nem halványulnak el (üvegpohár teszt)

Útravaló

A láz az immunrendszer természetes reakciója a szervezetbe jutott kórokózók elleni harcban, segíti a gyógyulást. Egyébként egészséges gyermeknél semmilyen káros vagy veszélyes következménye nincs, ezért nem kell félni tőle, nem szükséges rutinszerűen csillapítani.

Ha a gyermek közérzete rossz kaphat láz és fájdalomcsillapító gyógyszert, de ettől nem szabad azonnali gyógyulást várni.

2-3 napig tartó láz és enyhe kísérőtünetek esetén legfeljebb háziorvosi vizsgálat javasolt, a láz önmagában nem sürgősségi kórkép nem indokolja az ügyeleti ellátást és a mentőhívást!         

Irodalom:
Evaluation and management of fever in the neonate and young infant (younger than three months of age) - UpToDate.com
Feverish illness in children: assessment and initial management in children younger than 5 years, Clinical Guideline May 2007 NICE ( National Institute for Health and Clinical Excellence, UK)
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium protokolja lázas gyermekek ellátásáról, EÜ Közlöny 2011:7. 1311-1317 (2011. márc. 29.)
Sullivan J.E., Farrar H.C., Fever and Antipyretic Use in Children - American Academy of Pediatrics, PEDIATRICS March 2011, volume 127/ issue 3

Szerző: Zsuppán Fabiola
a Babasegély Szolgálat felkérésére

www.babasegely.com

Miskolcimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére