Jelenlegi hely

A kipihent anyuka az egész családnak ajándék: miért nem tabu babysittert fogadni?

Babysitter, vagy au pair fogadása tőlünk nyugatra szinte természetes, mindennapi dolog. Ki ne látta volna a Marry Poppins-t, vagy Nanny McPheet?

Mégis itthon még mindig a „nyugati-úrihuncutság” lebecsmérlő mondataival találja magát szembe az ember. Valljuk be, a magyar néplélek, sok esetben hajlamos a poharat félig üresen látni, a „szomszéd” tehenéről meg ne is tegyünk említést.

2023-ban ezeket a tabukat véleményem szerint mihamarabb le kell döntenünk, már csak a gyerekeink érdekében is, nekik ezzel már ne kelljen megküzdeni. - Dr. Pankaczi Andrea, a PécsiSitter és az i-sitter hálózat megálmodójának írása.

Saját bőrömön tapasztalom, a kipihent anyuka az egész családnak ajándék.

Vannak nálam szerencsésebb szülők, akikhez a nagyik és papik önként és szívesen ugranak be helyettesíteni, azonban ez nem minden élethelyzetben elvárható.

A szívesség kérés pedig olykor ugyanolyan szorongást tud okozni mindkét félnek. A saját és szeretteink idejének tisztelete rendkívül fontos a kiegyensúlyozott működéshez.

Előfordul, hogy a gyereknevelés felelőssége fojtogatóan szakad ránk, ebből egy pillanatra fellélegezni nem bűn, sőt szükséges a saját/párkapcsolatunk/családunk érdekében.

Arról pedig még nem tettünk említést, hogy a bölcsis helyek gyorsan megtelnek, gyakran a májusi beiratkozáskor tele vannak. Így már csak az óvodába menő gyermekek helyére, vagy a következő nevelési évtől tudnak új bölcsist fogadni. Szóval nem marad más választás, ha az anyaság/apaság mellett dolgozni vagy pusztán csak kikapcsolódni vágyik valaki, mint bébiszittert fogadni.

Persze mi szülők gyakran aggódunk a külső segítség kéréstől, mert olyan nehéz a gyermekünket rábízni „egy idegenre”. Hiszen, ha nem kellő alapossággal és körültekintéssel választjuk ki az erre megfelelő embert, veszélybe sodorhatjuk féltett kincsünket. Azonban az első 1- 2 alkalom után, bizton állítom, gyorsan rájövünk, hogy ettől nem leszünk rosszabb anyák, nem szeret kevésbé minket a gyermekünk, a „bezzeg az én időben”- típusú mondatokat pedig el kell engedni a fülünk mellett (ebben az esetben is)!

Nagyvárosokban, főleg az egyetemvárosokban viszonylag egyszerűbbnek tűnhet a bébiszitter fogadás: sok a talpraesett, nyelveket beszélő fiatal, akik vállalnak bébiszitterkedést, és így akár nyelvi edukációval is kiegészíthető a felügyelet.  Nyilván vannak szempontok, amik fontosak! Lássuk:

 1. Az első és talán leglényegesebb, hogy a gyermekünknek és nekünk is legyen szimpatikus a bébiszitter - ebben nem szabad kompromisszumot kötnünk.
 2. No, ha ez a kezdeti szimpátia kialakult, a racionális énünkre lesz szükség!
  Érdemes körbejárni, hogy miért kezdett el bébiszitterkedni az illető? Mint könnyű pénzbevételi forrás jelent meg az életében?
 3. Emellett érdemes kicsit mélyebbre ásni és kifaggatni a jelöltet, mivel foglalkozik emellett? Miért szereti a gyerekeket? Milyen tevékenységet folytat szívesen a gyerekekkel? Ez utóbbi azért érdekes, mert nagy valószínűséggel meghatározza azt, hogy mit fog gyermekünkkel az idő nagy részében csinálni. Ez alapján eldönthetjük, hogy illik-e gyermekünkhöz az adott szórakozási forma. Igény szerint elvárható, hogy személyre szabottan találja ki a bébiszitter a programokat, azonban ehhez szükséges előre tájékozódni az elvárásainkról.
 4. Mindenkinek, aki bébiszittert fogad javaslom, hogy az elvárásokat jól gondolja át, és várja is el, ugyanis pont ez a jó abban, hogy szolgáltatást veszünk igénybe és nem szívességet kérünk! Érdemes tisztázni például:
 • Mi volt az eddigi legnagyobb kihívás egy gyereknél és hogyan sikerült azt megoldani?
 • Rendkívül mérvadó a döntésünkben, hogy veszélyhelyzetben hogyan cselekszik?
  Meg kell bizonyosodni arról, hogy veszély esetén nem fél segítséget hívni, adott esetben téged, vagy ha nagy baj van a mentőt.
 • Fontos, hogy időben kiderüljön: nem titkolna el egy elesést, horzsolást sem, hiszen gyermekünk biztonsága tőle függ abban a bizonyos időben, míg rábízzuk őt.

Miután mindet alaposan körbejártunk, hasonlóan a bölcsődei beszoktatáshoz, rövid egy-két órás felügyelettel érdemes kezdeni, kezdetben együtt, majd „elvonulva”, először csak az otthonotokban, majd kicsit otthon hagyva őket.

Legyünk végig nyugodtak, mert ha mi természetesnek vesszük a helyzetet, a gyerkőc is úgy fogja.

Szóval ezután mehetünk színházba, moziba, romantikus vacsorára a párunkkal, edzésre a barátnővel, hivatalos ügyeket intézni, a gyermekünk jól fogja magát érzeni, szociális kifejező készsége, lelki rugalmassága fejlődik, amíg mi nyugodt szabadidőt kapunk, szorongás nélkül.

Vekerdy Tamás szerint: „A legfontosabb lenne megtanulnunk, és megtanítani a gyereknek, hogy érezzük jól magunkat.” … és ehhez néha szükségünk van énidőre!

Dr. Pankaczi Andrea

A PécsiSitter és az i-sitter hálózat tulajdonosa

- Pécsimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Ugrás az oldal tetejére