Jelenlegi hely

10 film inspiráló tanárokról

Válogatásunkban találtok drámát és vígjátékot, elitiskolában és "nehéz környéken" játszódó történeteket is. Közös bennük, hogy a főszereplők inspiráló tanárok, akik életre szóló mintát adnak tanítványaiknak.

Saját szavak

Freedom Writers, 2007

Erin Gruwell 23 éves, ambíciózus kezdő tanárnő, aki az egyik leghírhedtebb kaliforniai középiskolába kerül. Egy "taníthatatlannak" nevezett osztályt bíznak rá. Eltökélten bízik benne, hogy ki tudja hozni a legjobbat tanítványaiból. A kezdeti nehézségek után megtalálja velük a közös hangot. Egyedi módszereivel felnyitja a szemüket lehetőségeikre. 

Az erőszakról, igazságtalanságról és intoleranciáról szóló történetei (a történelem egy borzalmas időszakával kapcsolatban) segítenek a diákoknak meglátni a párhuzamokat saját életükkel, és arra ösztönzik őket, hogy megpróbáljanak kiutat találni nyomorúságos környezetükből.

A gettólakó tizenévesekkel naplót irat saját élményeikről, amit később kiadtak The Freedom Writers Diary címen. A diákok önbecsülésre tesznek szert és mindannyian elhatározzák, hogy a suli elvégzése után egyetemen vagy főiskolán folytatják tovább tanulmányaikat.

Császárok klubja

The Emperor's Club, 2003

William Hundert a görög-római történelem tanára egy előkelő bentlakásos fiúiskolában. Elveihez hű, szenvedélyes és nagyszerű tanár, aki generációk számára nyújtott az élethez elengedhetetlen tárgyi tudást és erkölcsi tartást.

Életébe nagy fordulatot visz egy új diákja, a nyugat-virginiai szenátor fia, aki a diáktársaira rossz hatással van az iskolában. Kezdetben negatív magatartást mutat, de mikor tanára motiválja, elkezd tanulni és elindul a "Julius Caesar" kvízversenyen, ahol a három legjobb diák megmérkőzhet a babérkoszorúért, és eldől, ki lehet tagja a császárok klubjának.

A jövő kezdete

Pay It Forward, 2000

Az iskolába érkező új tanár nem túl egyszerű szorgalmi feladatot ad: „Gondolkodjatok egy olyan ötleten, amely megváltoztathatja a világot, és valósítsátok meg.” Trevornak egy különleges dolog jut eszébe. Elkezdi megvalósítani a tervét és ezzel tényleg átalakítja az életet. Mindenkinek csak három emberen kell segíteni, és meg kell ígértetnie velük, hogy hálából ők is segítenek három-három másik emberen.

Sokféle szereplő vesz részt az "Add tovább játékban", a jogász, a dokumentáló újságíró, a bűnöző, az egyedülálló, alkoholista anya, akiknek  – Trevornak köszönhetően – megváltozik az életük. A végén már semmi sem ugyanolyan többé, a saját anyjának és tanárának is fordulatot vesz az élete...

Holt Költők Társasága

Dead Poets Society, 1989

"Oh kapitány, kapitányom!" A Welton Akadémia patinás falai között a „hagyomány, becsület, fegyelem, érdem” a négy alapelv. De John Keating (Robin Williams), az új irodalomtanár nem követi a szigorú rendet, hanem karizmatikus személyével, sajátos látásmódjával belopja magát a fiúk szívébe. A diákokat arra biztatja, hogy találják meg a saját hangjukat, a saját útjukat. Kritikus gondolkodásra tanítja őket és a költészet szeretetére."Mindent nézzetek meg a másik oldalról is."

Tanár úrnak szeretettel

To Sir, with Love, 1967

Mark Thackeray mérnökként adja fejét a tanításra, és rögtön egy olyan osztályt kap London hírhedt negyedében, az East End-en, amelyet még egyetlen tanárnak sem sikerült megfegyelmezni. Thackeray abban reménykedve vállalja el a munkát, hogy úgyis hamarosan el tud majd helyezkedni szakmájában és megszabadul a kezelhetetlen csapattól. Ám a mérnöki felkérés csak várat magára, így Mr. Thackeray lassan rájön: muszáj kézbe vennie az osztály neveltetését...

Mona Lisa mosolya

Mona Lisa Smile, 2003

Katherine Watson (akit Julia Roberts alakít) abban a hiszemben vállalja el a munkát a Wesley kollégiumban, hogy az állam legjobb és legtehetségesebb diákjai élni fognak majd a lehetőségeikkel. De itt a lányoknak sokkal fontosabb az, hogy jól férhez menjenek és háziasszonyok legyenek, mint a tudományos műveltség. Az új művészettörténet-tanár érkezésével azonban megváltoznak a dolgok. Katherine azt szeretné, hogy lányok többet és mást is akarnának a világtól, mint amit elvárnak tőlük. A tanítványoknak pedig dönteniük kell, milyen utat választanak..

Rocksuli

The School of Rock, 2003

A tehetséges gitárost, Dewey Finnt kizárták a saját zenekarából. Munkát keres, és helyettesítő tanári állást vállal egy magániskolában. De Dewey nem ért a tanításhoz, ezért egyszerűen összeállít egy rockcsoportot tanítványaiból.

Kóristák

Les choristes, 2004

1949-ben Franciaország-ban járunk. Clément Mathieu, a munkanélküli zenetanár elvállal egy felügyelő-tanári állást egy nehezen kezelhető gyerekek számára fenntartott nevelőintézetben. Az igazgató, Monsieur Rachin által bevezetett és alkalmazott kemény, rideg nevelési módszerek megdöbbentik az új tanárt. Ragaszkodással és odaadással indít el egy kísérletet: létrehoz egy kórust. A zene varázsának és a közös éneklésnek köszönhetően Mathieu-nek sikerül megváltoztatnia a gyerekek hétköznapjait.

Veszélyes kölykök

Dangerous Minds, 1995

A megtörtént eseményeket feldolgozó film főhőse, Louanne Johnson (Michelle Pfeiffer) 9 év után búcsút mond haditengerészeti pályafutásának, hogy megvalósítsa régi álmát és végre tanár lehessen. Első munkahelye egy észak kaliforniai középiskola, ahol első osztálya gyökeresen megváltoztatja az életét. Ezek a látszólag önálló, szinte felnőtt és kemény gyerekek majd meghalnak egy jó szóért, azért, hogy valaki végre törődjön velük. Ám az élet arra már megtanította őket, hogy senkinek ne higgyenek, senkiben ne bízzanak.

Ekkor érkezik közéjük LouAnne, aki megszeg minden eddigi szabályt, saját tantervet dolgoz ki nekik, és a korábbinál sokkal színvonalasabb órák után igen magas követelményeket állít eléjük. LouAnne-t felháborítja, hogy diákjai milyen könnyedén fogadják el a kudarcot, nyugszanak bele a vereségbe, mert ez tartozik hozzá mindennapjaikhoz. A tanárnő csellel, jutalommal, játékkal ráveszi őket arra, hogy tanuljanak, s érjék el saját képességeik maximumát.

A mintatanár

Detachment, 2011

A tanár Henry Barthes kivételes érzékkel képes kapcsolatot teremteni a diákjaival. Ezt a képességét azonban nem kamatoztatja. Helyettesítő tanárként dolgozik, és sohasem hagyja, hogy bármelyik kollégája vagy diákja közel kerüljön hozzá, inkább továbbáll. Az új megbízása egy állami iskolába szól, ahol a frusztrált, kiégett tanári kar miatt a diákság teljes apátiába süllyedt. Ez már Henrynek is sok, megpróbál változtatni a helyzeten. Miközben a gyerekek példaképévé válik, rájön, hogy problémáival nincs egyedül az életben.

Maria Montessori - Egy élet a gyermekekért I-II.

Maria Montessori: Una vita per i bambini, 2007

Maria Montessori az egyik legismertebb pedagógusnő. Egész felnőttkorában saját oktatási rendszerének elfogadtatásáért és az olasz rendszerbe való bevezetéséért küzdött. Giuseppe Montesanóval folytatott párkapcsolatát próbára tette az, amikor házasságon kívüli gyermeket várt tőle. Miután Giuseppe elhagyta, és gyermeküket örökbe adták, Maria új életet kezdett. A szegénynegyedben létrehozta első gyermekotthonát, amellyel rengeteg gyereken segített. Napjainkban a Montessori-módszert több ország oktatási rendszerében alkalmazzák, már több ezer Montessori-iskola működik szerte a világon.

- Budapestimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc nevelési tanácsadó írása.
Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

Bizonyára találkoztál már olyan szülővel, aki meglepődve tette fel a kérdést: Miért hazudik ez a gyerek? Amikor ezt kérdezik, akkor ezzel arra célozgatnak, hogy valami baj van a gyerekkel. Van különbség aközött, hogy néha füllent a gyerek vagy ha állandóan hazudozik, de ezek alapja hasonló. - Novák Ferenc nevelési tanácsadó írása.
Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Még nem tudtál választani, idén milyen stílusban legyen az adventi dekoráció? Nézd meg ajánlónkat, biztos gyorsan megjön az ihleted!
Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Adventi ajtóra, ablakra való ünnepi dekorációkhoz hoztunk rengeteg inspirációt a klasszikustól a rendhagyóig. Karácsonyi trendkalauzunk az ajtódíszekből, kopogtatókból nyújt alapos válogatást. Sőt, akasztókból is készültünk!
Ugrás az oldal tetejére