Jelenlegi hely

Utazóágyat, de milyet? 7 +1 hasznos tanács választáshoz, használathoz

Olyan helyre mentek a babával vagy kisebb gyerkőccel, ahol nem lesz neki megfelelő ágy? Akkor bizony szükségetek lehet utazóágyra. Na de milyet vegyél vagy kölcsönözz? Hasznos infók jönnek a döntésed meghozatalához.

1. Hogyan használhatom sokáig az utazóágyat?

Tudom, hogy banális, és mégis muszáj ezzel kezdenem: olvasd el a használati útmutatót! Igen, sok bosszúságtól kíméled meg magad, és a sérülések is kivédhetők (lásd: feszegetés hatására könnyen eltörhetnek a műanyag alkatrészek, deformálódhat, megkarcolódhat, netán el is törhet az utazóágy). Ha pedig szeretnéd sokáig megőrizni az épségét és szépségét, mindig tisztítsd meg és csomagold vissza a hordozó táskájába, valamint ne legyen állandóan napsütéses helyen, mert a színei fakulhatnak.

2. Mire figyelj a felállításánál és összecsukásánál?

Érdemes otthon, nyugodt körülmények között felállítani, összecsukni, hogy amikor élésben kell bevetni, netán fáradt, türelmetlen, síró gyerkőc jelenlétében, akkor pár perc alatt végezhessél vele. Igen, akár 2 perc is elég, de ehhez ismerned kell a „fortélyokat”. Első alkalommal a férjem is segített (több szem többet lát alapon), most már egyedül is megy, de ehhez bizony gyakoroltam.

Ha pedig összecsukás, akkor a legfontosabb, hogy a középen elhelyezkedő biztonsági fogantyút húzd fel a megfelelő magasságig, mert ellenkező esetben könnyen eltörhetnek az oldalmerevítők, megrongálódhat az utazóágy.

 

3. Kell-e matrac bele?

Az utazóágy fekvőbetétje, ami egyben külső borításként is szolgál szállításakor, általában 1-1,5 cm vastagságú. Ez bizony nem minden gyerkőcnek kényelmes. Van viszont rá két szuper megoldás: tehetsz bele 120*60-as kókuszmatracot, vagy kimondottan utazóágyakhoz kifejlesztett összehajtható 120*60-as szivacsmatracot is. Persze ha nem szeretnél erre külön áldozni, akkor összehajtogatott takaróval, régi típusú paplannal is megoldhatod a problémát. Egy a lényeg: ne felejtsd el otthon tesztelni, mert családi nyaralást tud tönkretenni, ha a gyerkőc éjszakánként álmatlanul forgolódik, netán nem hajlandó benne aludni a kényelmetlenség miatt.

 

4. Mire jó a kibújó nyílás?

Ha gyerkőcöd már otthon sem rácsos ágyban alszik, hanem önállóan közlekedik, akkor bizony olyan ágyra van szükséged, amin van kibújó nyílás. Ellenkező esetben könnyen megsérülhet egy-egy kimászásnál, mivel ezek stabilitása azért nem olyan, mint egy fából készült kiságyé. Nem kell megijedni a kisebb gyerkőcök szüleinek sem, mert a kibújó nyílás cipzárja belülről nem, csak kívülről húzható el.

 

5. Legyen rajta kerék vagy sem?

Először is: nem minden utazóágynak van kereke. Ha van, akkor viszont kettő az egyik, rövidebbik oldalán. Ez pedig biztosan megkönnyíti a helyzetedet, mivel akár egy kézzel is meg tudod emelni, és a kívánt helyre tolhatod, húzhatod. A balestek megelőzése miatt a kerekeket lehet, sőt kell is fixálni.

 

6. Hova állítsam az utazóágyat?

Fontos, hogy mindig nézz körül az adott helyiségben. Kerülni kell ugyanis a meleg fűtőtesteket, hősugárzót és az állandó napsütést is. Ne legyen az ágy közelében lelógó zsinór, vezeték, reluxa és ne tedd ablak alá, illetve lépcső közelébe sem!

 

7. Emelőbetétre szükségem lesz?

Csecsemőknél hasznos lehet az emelőbetét, ami magasabbra helyezi a fekvőfelületet, így nem kell mélyre hajolni a babához. Felvetődhet a kérdés, hogy ez mennyire biztonságos? A szintemeléséhez tartozó merevítő rudaknak köszönhetően ez maximálisan stabil szint. Arra kell csak figyelni, hogy addig használjátok, amíg a baba nem tud felülni, illetve figyelembe kell venni még a használati útmutató súlyhatárra vonatkozó előírását is (általában 9 kilót írnak).

 

+ 1 Hány gyerek lehet egyszerre az utazóágyban?

Mivel az utazóágyak terhelhetősége általában maximum 15 kg és mivel a stabilitása sem olyan, mint az otthoni kiságyé, így egyszerre csak egy gyermek használhatja. És ami nagyon fontos: soha ne hagyd a gyermekedet felügyelet nélkül az utazóágyban!

 

Jó választást és kellemes pihenést kívánok!

Dr. Regősné Oláh Zsanett

Szegedi Babavár Kölcsönző tulajdonosa

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak
A Balokány-ligetért Egyesület RAJZVERSENYT hirdet “Méhek, a természet apró csodái” címmel!

A Balokány-ligetért Egyesület RAJZVERSENYT hirdet “Méhek, a természet apró csodái” címmel!

Pályázat típusa: alkotópályázat fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számáraBeküldési határidő: 2023. szeptember 15.Korcsoport: 6-14 év közötti gyerekek
Ugrás az oldal tetejére