Jelenlegi hely

Hogy vagy, Nagyi? - 9+1 tipp, hogy a szüleinknek könnyebb legyen a bezártság!

Féltjük őket. Az egészségüket, az életüket... hiszen a járvány miatt ők, a 65 év feletti szeretteink vannak leginkább veszélyben.

Így igyekszünk mindent megtenni, hogy ne kelljen kimozdulniuk: felvesszük a nyugdíjukat, bevásárolunk nekik, kiváltjuk a gyógyszereiket, feladjuk a csekkeket...

És NEM találkozunk. Nem visszük hozzájuk az unokákat, nem együtt ünnepeljük a családi szülinapokat, a húsvétot...  Nehogy, nehogy megfertőzzük őket!

Mi pedig a home office és a tetemesre dagadt házimunka mellett koncentrálunk a különböző korosztályú gyerekeink különböző mennyiségben érkező iskolai feladataira is.

A rengeteg új  kihívás között zsonglőrködve talán nem is gondolunk arra, hogy ŐK, a mi idős szeretteink hogyan élik meg a járvány miatt gyökeresen megváltozott mindennapokat, a bezártságot.

Mennyire egyedül érezhetik magukat.

Hogy ha el is fogadják, talán nehezen viselik azt, hogy:

  • helyettük vásárolunk, ügyintézünk,
  • a jól megszokott "szomszédolás" sem a régi a bezárkózás miatt, 
  • orvoshoz sem kell menni, hiszen a legtöbb előre tervezett vizit most elmarad,
  • nincs nyugdíjas klub, sakk szakkör, semmilyen társas elfoglaltság...
  • és ami talán a legnehezebb: hiányzik nekik a család, az unokák, a hasznos tennivalók!

Íme néhány tipp, hogy a járvány miatti bezártság a szüleinknek, a nagyszülőknek könnyebb legyen!

Hívjuk fel őket minden nap, akár többször is!

„Szia Anyu, minden rendben? Akkor jó, ne haragudj, rohannom kell, majd hívlak, puszi….”

A vírus előtt néha talán csak ennyi fért egy-egy rohanós napba...most szánjunk rá több időt, figyeljünk oda, meséljünk, beszélgessünk!

Vonjuk be a gyerkeket is: ha már van saját telefonjuk, időnként ők is hívják a Nagyit! Ezt akár be is oszthatjuk, beilleszthetjük a napirendbe.

Kérdezzük meg azt, amit eddig talán még sosem!

A kisebbik fiam a második világháborúról tanult a digitális oktatás keretében, és az egyik feladat az volt: kérdezzük meg a dédszülőket, hogy mire emlékeznek ebből az időből, van-e valamilyen érdekes történetük.

Fel is hívtuk a Dédi Papát, aki nagy örömmel mesélte, hogy őt bizony (aki akkor tizenkét éves volt) elvitte egy pilóta repülni,  jól megforgatta, de bizony még csak el sem sápadt! És a hosszúra nyúlt beszélgetésből az is kiderült: miért is hívják őt Csúzli Papának? 

Hát bizony azért, mert 10-ből 9-szer gond nélkül eltalálta csúzlival az utcai lámpákat...  Olyan jó volt hallgatni! Annyi családi történet lehet, ami - ha nem kérdezzük meg - örökre feledésbe merül... Kérdezzünk hát!

A Férfiak Klubja egy szuper kezdeményezést indított "Értéklánc - Készíts saját Családi Legendáriumot!" címmel. A kampány lényege: a karantén ideje alatt minden nap tegyél fel egy (előre megadott) kérdést a nagyszülőknek.

A választ rögzítsétek videóra, vagy telefonra és ha van kedvetek: be is küldhetitek. A legjobb történeteket megjelentetik!

Íme néhány kérdés gondolatébresztésnek:

1. kérdés

2. kérdés

3. kérdés

4. kérdés

5. kérdés

6. kérdés

7. kérdés

8. kérdés

9. kérdés

10. kérdés


A további kérdéseket a Férfiak Klubja facebook oldalán találod.

Nem csak a nagyszülőkkel való beszélgetésekhez adhat jó tippeket, de a család minden tagjával izgalmas lehet a TUDTAD RÓLAM? letölthető társasjátékot játszani.

Készítsünk családfát a Nagyi segítségével!

A mostani, talán ráérősebb időszak kitűnő alkalom arra, hogy elkészítsük a családfánkat. Ehhez kérjük a Nagyik segítségét: ne csak magukról meséljenek, hanem a szüleikről, nagyszüleikről, dédszüleikről is.

Nevek, születési helyek és dátumok, esküvők, gyerekek, foglalkozások, történetek... Régi fényképeket, anyakönyvi kivonatokat is kereshetnek hozzá: milyen izgalmas lesz a karantén végén együtt megnézni, átbeszélni a múltat!

Még nem online a Nagyi? Tegyük azzá!

Sok nagyszülő már biztonsággal használja az internetet: facebookozik, skype-ol, email-t küld... de ezzel nincs mindenki így.

Ha egy pici nyitottság van az eddig csak offline létező Mamában - Papában: ez egy jó időszak arra, hogy beszerezzünk neki egy okos eszközt (pl. tabletet), amivel nem csak a kapcsolattartás lesz könnyebb, de kitárulhat előtte a most igencsak beszűkült világ.

Online Ribizli Színház Nagyiknak is!

A Ribizli Színház évek óta járja az országot zenés-verses műsoraival és természettudományos kísérletezős programjaival.

Amíg a vírus tart: élőben fog bejelentkezni és mosolyt csalni az arcokra. Kísérletezés, dalolás, mondókázás... És persze a nagyikról sem feledkezik meg, lesz amikor az bejelentkezés kifejezetten a nyugdíjasoknak fog szólni! 

Bárki jelentkezhet a facebook csoportba IDE KATTINTVA.

Otthoni mozgás - Nagyiknak is! 

Anyukám épp most mesélte, hogy Ő bizony tornázni kezdett. Hiányzik neki a kimozdulás, emiatt rosszabbul alszik... az otthoni torna pedig segít!

Az M1-es csatornán "Mozogj otthon!" címmel indult egy 10 perces napi műsor, ami reggel 6.40-kor, 10.15-kor és 15.15-kor kíméletesen átmozgat bárkit. A gyógytornászok által vezetett tornát időseknek is kifejezetten ajánlják!

Fényképek rendezgetése

A fényképeinket sokan már csak digitálisan őrizzük... és a korábban kinyomtatott fotók sem biztos, hogy szépen, albumban sorakoznak.

Nyomtassunk képeket (ezt akár online is megrendelhetjük), szerezzünk be néhány fénykép albumot, keressük elő a dobozban heverő korábbi fotókat, és kérjük meg a nagyszülőket: rendezzék szépen albumba  nekünk!

Nagyi! Írd le nekem a ... receptjét!

Minden családban vannak olyan ételek, amit csak a Nagyi tud ÚÚGY elkészíteni.

Kérjük meg, hogy írja le nekünk a messze földről híres almás pite, vagy tejfölös csirkepaprikás receptjét... ehhez is beszerezhetünk egy szép, saját receptek lejegyzésére szolgáló szakácskönyvet.

Sütsz / főzöl nekünk valami finomat? 

Ha a Nagyi szívesen süt - főz, ha eddig is rendszeresen vendégül látott bennünket mondjuk vasárnapi ebédre: kérjük meg, hogy egy-egy alkalommal készítsen nekünk valami finomat, amiért elmehetünk, amikor bevásárolunk neki. 

Ha nem is együtt fogjuk elfogyasztani a Nagyi főztjét: biztosan szívvel - lélekkel fogja készíteni. Nekünk pedig jut egy-két olyan nap, amikor csak a home office-ra és a home school-ra kell koncentrálnunk...:)

+1 Bármi, ami örömöt okoz a Nagyinak!

A szüleinket, nagyszüleinket mi ismerjük a legjobban.

Szeret varrni? Találjunk ki valamit, amit elkészíthet nekünk!

Szeret gondoskodni és egyedül él? Lehet, hogy egy kis  házi kedvenc - például egy törpe nyuszi :) -  felvidítaná!

Neked is van tipped? Írd meg nekünk!

Tehetünk bármit, a lényeg: most még az eddigeknél is jobban érezzék a vírus miatt bezártságra kényszerülő szüleink, hogy szeretjük őket, törődünk velük, fontosak számunkra!

Gellén Nóra

- Pécsimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére