Jelenlegi hely

Nagy nyelvválasztó: a legnehezebb, a legismeretlenebb, a fütyülős és a kitaláltak

A Földön 7000-re becsülik a létező nyelvek számát. Kihalóban lévőkkel éppúgy találkozunk, mint kitaláltakkal, különleges előadásmódúakkal. Különlegességek a nyelvek világából.

Igazi kavalkádja van a Földön a nyelveknek, tagadhatatlanul valós a bábeli zűrzavar kifejezés. Becslések szerint ma a Földön közel 7000 nyelvet beszélnek az emberek  (és több mint 20 000 dialektust, azaz változatát). Nehéz pontos számot mondani, hiszen a mai napig vannak felfedezetlen részei bolygónknak. Minden év szeptember 30-án ünnepeljük az Európai nyelvek napját.

Kihalóban lévő nyelvek

Ijesztőnek hangzik, de nagyjából kéthetente kihal egy nyelv. Érdekesség, hogy Európában mindösszesen 230 nyelvet tartanak számon, ezzel szemben Pápua Új-Guineában 832-t, itt a legnagyobb a diverzitás. A nyelvészek szerint legalább 3-4000 olyan nyelv van, mely veszélyeztetett, azaz nagy esély van arra, hogy a következő 100-150 évben kihaljon.

Nem is kell messze mennünk a magyar nyelvtől, rokonságunkban, a finnugor nyelvcsaládba tartozó nyelvek közül a moksa, a mari, és a komi veszélyeztetteknek, vagy erősen veszélyeztetettnek számítanak.

Antiszoc andamánok

Az andamán nyelvet beszélő andamán nép antiszociális viselkedésével, előhelyük elszigeteltségének köszönhetik nyelvük veszélyeztetettségét.
A fűszoknyás vadászó-gyüjtögető életmódot folytató andamánok egy 6500 négyzet kilométernyi szigeten élnek (ez alig kisebb mint Békés megye), mégis 14 különböző nyelvjárást találtak a kutatók ezen az egyetlen, elzárt szigeten.

Kép forrása

Az ókor óta agresszív viselkedést folytató andamánok egymással sem nagyon állnak szóba, így a Nagy Andamán nyelvet ma már alig 20-30 ember beszéli, és félő, hogy hamarosan ki is fog halni.  A közeli India kilátásba helyezte, ha az andamánok továbbra is minden, a szigethez közelítő embert lenyilaznak, akkor egy esetleges vis maior helyzetben (például hajótörötteket kell menteni) akár kész elfoglalni a szigetet is, és integrálni az őslakosokat.

Kitalált nyelvek

Klingon, tündenyelv, eszperantó… van, ami a mozirajongóknak, egy könyvből vagy éppen a nyelvvizsgát gyorsan megúszni akaróknak ismerős. Léteznek olyan elhivatott nyelvalkotók, akik nem átallottak egy külön nyelvet, nyelvtani szabályokkal, teljes szókinccsel kitalálni történeteikhez.

Klingonul a csillagok között

A klingon nyelv a Star Trek-ből  lehet ismerős. Mivel a legtöbb sci-fi filmben van valamilyen idegen faj saját kommunikációval, meg sem lepődünk egy idegen nyelv hallatán, mégha az csak néhány rövid és egyszerű mondatból áll, míg egy szuper fegyver fel nem trancsírozza a külsős szereplőket.

A klingon nyelvnél nagy hangsúlyt fektettek a kitalálására, saját írásrendszere és mondatszerkezete, szótára van latin betűkkel. Kultusza nem csak a sorozat rajongóinál, de más sorozatok, például az Agymenők szereplőin keresztül is terjed.

Tündék, törpök és nyelvek

A legismertebbb tündeszereplős könyv A Gyűrűk ura. Írója J. R. R. Tolkien nyelvészként az óangol, óészaki és gót nyelvek mestere is volt. Így alaposan kidolgozta könyveiben számos faj nyelvét és írását.

JRR Tolkien mellszobra Oxfordban - Forrás

A kidogozottabb nyelvek között egy-egy kevésbé használtnak is 2500 szó körül alakul a szókincse. Aki szeretne jobban elmélyedni az általa kialakított nyelvekben, A Gyűrűk Ura című regényének függelékében nagy vonalakban megtalálja néhány nyelv szerkezeti és történelmi leírását.

A film forgatásakor olyan mély vonzódás alakult ki a főszereplőkben a történet iránt, hogy maguk is megtanultak tündéül.

A Tolkien művek rajongói szótárakat, illetve betűket készítettek és készítenek a különböző nyelvek használatához. Egyre több nyelvész is foglalkozik a professzor által kitalált nyelvek fennmaradt maradványokból való rekonstruálásával, továbbfejlesztésével.

Eszperente

Az eszperantó egy élő nyelv, csupán 90 szóval, így tényleg bárki számára könnyen elsajátítható, kb. 2 millióan beszélik. Eredetileg egy lengyel szemész hozta létre, a nemzetközi kapcsolatok elősegítésére. Az volt a célja hogy az angol után ez legyen a következő univerzális, mindenki által ismert nyelv.

 

Használják utazáshoz, levelezéshez, nemzetközi találkozókhoz, művészeti rendezvényeken és tudományos kongresszusokon, tudományos vitákhoz. Van irodalma, zenéje, színháza, nyomtatott és internetes sajtója, készültek eszperantó nyelvű filmek, és vannak eszperantó rádió- és tévéadások is.

A nyelv, amit csak 1 ember beszél

Persze, hogy létezik olyan nyelv, amit egyetlen ember beszél: a taushiro. Pinche vagy Pinchi beceneveken is ismert Amadeo Garcia – bár egy kislétszámú kommunában él az amazóniai régióban közel Ecuadorhoz– az egyetlen, aki beszéli a taushiro nyelvet. A nyelv különlegessége, hogy a összesen 10-ig tud számolni (az egyes számot washikoto-nak mondja Garcia), a tíz feletti számoknál már a lábujjait is használja a férfi, mert nincsenek szavak rá.

Forrás

1971-ben sikerült az első 200 szóból álló összefoglalót létrehozni a Taushiro nyelvből. Ez 2017-ben jelentősen bővült, a Peru Kulturális minisztériuma Amadeoval együtt kialakított egy 1500 szót, 27 történetet és 3 dalt tartalmazó adatbázist. A nyelv akkor fog kihalni amikor Garcia elhuny, hiszen a tudósok csak rögzíteni akarják, tovább tanulmányozni, keresni, megtanulni nem.

Kínai, arab, tujuka, magyar… hogy mi a közös? Ők a legnehezebb nyelvek!

A legnehezebb nyelvekről gyakran készül lista, és előfordul, hogy a magyar is szerepel benne. A lista az angol anyanyelvű nyelvtanulók szempontjából rangsorolja, melyik nyelvek okozhatják számukra a legnagyobb nehézségeket. Ami azért nem mindig egyezik meg a mi elképzeléseinkkel. Például kapásból a magyarnál.

A kínai és az arab után a harmadik helyen ezen a  listán egy kevésbé ismert nyelv, a tujuka áll. Ezt a nyelvet az Amazonas völgyének keleti részén beszélik. A tujuka nehézsége abban áll a lista készítői szerint, hogy egy-egy szóalak akár egész mondatokat is kifejezhet. A tujukában és közeli rokon nyelveiben találunk úgynevezett főnévosztályokat. Ezeket úgy kell elképzelnünk, hogy külön nyelvtani osztályba tartoznak az élőlények, a tárgyak stb. Ezekből 50–140 is lehet a tujuka nyelvekben. De a legérdekesebb tulajdonsága a nyelvnek az, hogy az igeragozás azt is kötelezően kifejezi, hogy a beszélő honnan tudja az adott mondatban leírt információt (biztosan tudja, mert látta, csak hallotta stb.).

Nyelvek igeidő nélkül?

Jó hír lehet első hallásra, hogy vannak nyelvek, ahol nincs igeidő. Mielőtt az angolt, olasz, spanyolt tanulók szótáraikat eldobva elindulnának kínait, thai vagy vietnámi nyelvet tanulni, érdemes végig gondolniuk, mit is jelent ez a gyakorlatban. Miért lenne a kínai a legnehezebb nyelv ha sem ragozás, sem igeidő nincs? Az igék adott, konkrét formában kapnak helyet a mondatokban, így kizárólag az alakjukból nem meghatározható az idő. Így épp ez teszi igazán nehézzé, mert a szövegkörnyezetből kell kisilabizálnod azt, hogy ez régen (milyen régen) történt, vagy a jövőben (de akkor mikor) fog?

A bonyolult és archaikus írásrendszere sem segíti a gyors kínaitanulást. A jelek nem hangokat, hanem szavakat jelölnek, így az írás alapján a kiejtésről fogalmunk sem lehet. Ráadásul a kínai tonális nyelv, ami azt jelenti, hogy a szavak dallamának jelentésmegkülönböztető szerepe van.

Nem véletlen hát, hogy a kantoni vagy mandarn kínai az egyik legnehezebben tanulható nyelv.

A jelnyelvek

A nyelvek egyik legspeciálisabb formája a jelnyelvi. Ha azt hinnéd, hogy ez aztán egyszerűen megtanulható, ki kell hogy ábrándítsunk. A különböző országokban különböző jelnyelvet beszélnek.

Mivel a jelnyelv nem egy központilag kidolgozott jelrendszer, a beszélt nyelvekhez hasonlóan természetesen fejlődött ki az emberek egymás közti kommunikációjából.

A jelnyelvek saját nyelvtannal rendelkeznek, és saját szavakkal, így az angol és az amerikai nem egyezik meg, hiába angol nyelvű mindkettő. Vizuális elemekkel, például testtartással, arckifejezésekkel tehetjük színesebbé jelnyelvi beszédünket.

A jelnyelvnél is van különlegesebb előadásmódot igénylő nyelv, a Kuş dili

Ez a nyelv attól igazán különleges, hogy tulajdonképpen nem beszélik, hanem füttyögik. Törökország északi hegyeiben van egy falu, ahol az emberek a „madár nyelvet” használva kommunikálnak egymással. A füttyszó által komplex beszélgetéseket tudnak lefolytatni az emberek, a nagy távolságok ellenére is, anélkül hogy szavakat használnának. A kus dilit nagyjából 300 éve ismerik. Egy nem mindennapi riport erről a nyelvről is megtalálható, ahol  helyi asszonyok bemutatják a különböző technikákat.

ADL - Debrecenimami

Forrás: tolmacsiroda.hu; novekedes.hu; wikiwand.com/en/Taushiro_language; nyest.hu; fnt-forditoiroda.hu; pecsiegyetemistakmagazinja.hu/a-vilag-legkulonlegesebb-nyelvei/; wikiwand.com;, nonstop-forditas.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére