Esszük főételként, feltétként, betétként sokféle kiegészítővel, sütve és párolva. További előnye, hogy fagyasztható, így egyszerre nagyobb mennyiséget is lehet belőle készíteni, és egy részét később felhasználni.

Húsgombóc készítése
Hozzávalók 14-18 db húsgombóchoz
- 80 dkg darált sertéshús (lapocka a legjobb, mert az nem száraz)

- 2 db zsemle vagy 10 dkg rizs
- 2 db tojás
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis piros fűszerpaprika
- só, bors
Megjegyzés: a húsgombócban a darált húst kétféle módon lehet szaporítani:
- pároláshoz: rizzsel (jobb megoldás megpárolva)
- sütéshez: vízben vagy tejben áztatott zsemlével
Előkészítés
- A hagymát apróra vágod (esetleg megpárolod).

- A fokhagymát szétzúzod vagy szétpréseled.
- A rizst kétszeres mennyiségű vízzel megpárolod vagy a zsemléket feldarabolod és vízbe vagy tejbe áztatod.

Elkészítés
1. A húst, a kinyomkodott zsemléket vagy a rizst, a tojásokat villával (vagy kézzel) jól összekevered.

2. Hozzáteszed az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, a sót és borsot ízlés szerint, 1 kávéskanálnyi piros fűszerpaprikát.
3. Az alapmasszát a fűszerekkel jól összedolgozod.

4. Megkóstolod és ha szükséges, tegyél még hozzá sót és borsot. Fontos, hogy jó ízű legyen a keverék, mert sütés után már csak a tetejére tudsz tenni bármit is. Egy-két alkalom után már biztosan fogod tudni, mikor jó.
5. Gombócokat formálsz belőle (ha kanállal veszed ki a masszából, kb. egyforma nagyságúak lesznek).

További felhasználás
Ha sütve használod:
- A húsgolyókat zsemlemorzsába forgatod és forró olajban kisütöd. Ügyelj az olaj hőmérsékletére.
- A fölösleges zsír/olaj eltávolítására használj papírtörlőt.



Ha párolva használod:
- Az ételben megpárolod.
Ha lefagyasztod:
- Tálcán a mélyhűtőbe teszed, ha megfagyott, átrakod zacskóba, mert úgy kisebb helyet foglal el.
Húsgombócból készíthető ételek
Kisütött húsgombócból
Zöldségekkel, salátával:

Párolt zöldségekkel (pl. spárgával) és tükörtojással:

Paradicsommártással:

Főzelékekre feltétként:

Levesbetétként:

Gombócos káposztaként:

Természetesen a húsgombóc még más módokon is felhasználható, csak a kreativitás szab határt.
Még több fortély Zsuzsától:
Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!
Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges









