Jelenlegi hely

Epret a sütibe, salátába!

Az eperszezon kellős közepén kihagyhatatlan lehetőség kipróbálni egy-egy új epres sütireceptet vagy különleges salátát a friss gyümölcsből. Mi kipróbáltuk, és gyorsan fotóztunk, mert kicsi a család de nagy az étvágyuk!

Balzsamecetes epres saláta

Izgalmas ízvilágával ideális előételnek vagy köretnek grillezett vagy sült húsok mellé.

Hozzávalók:

  • Vegyes zöldsaláta alap
  • 20 dkg eper
  • 30 gr sós pisztácia vagy kesudió
  • 1 ek balzsamecet

öntet:

  • 2 ek balzsamecet
  • 1 ek méz
  • 2 ek limelé vagy citromlé
  • 2 ek olívaolaj
  • 6-8 bazsalikom és ugyanennyi citromfű levél durvára vágva
  • csipet só, őrölt bors

Elkészítés:

A sós magot durvára vágjuk, enyhén megpirítjuk. Az epret előkészítjük: megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, összekeverjük 1 ek balzsamecettel.
A zöld salátát előkészítjük, rátesszük az epret, az apróra vágott magot. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, tálalás előtt ráöntjük az öntetet és lazán összekeverjük.

(Forrás: saját recept)

Bögrés joghurtos piskóta

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 1+1/4 bögre cukor (20 dkg)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 bögre liszt (38 dkg)
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 bögre joghurt (20 dkg)
  • fél bögre tej (1,25 dl)
  • 1 cs sütőpor
  • fél kg eper vagy magozott meggy / cseresznye / sárgabarack / szilva

Elkészítés:

A vajat, cukrot és a tojásokat habosra keverjük. Ezután belekeverjük a többi hozzávalót. Beleterítjük egy 20 x 30 cm-es sütőpapírral bélelt sütőformába.
Ennek a tetejére kerül a gyümölcs.
Előmelegített sütőben 180 C -on aranybarnára sütjük.

(Forrás: rupanerkonyha.hu)

Epres muffin

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg cukor vaj vagy margarin
  • 2 dl tej
  • 25 dkg eper
  • 1 cs sütőpor
  • csipetnyi só

Elkészítés:

A sütőt 180 C-ra felmelegítjük, a muffinformát a papírkapszlikkal kibéleljük.
Előkészítjük a gyümölcsöt: 12 szép eperszemet félreteszünk, a többit feldaraboljuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, sütőport. Egy kézi mixerrel a cukrot a vajjal habosra keverjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojást és a tejet. Hozzáöntjük a lisztes keveréket, és csomómentesre keverjük.
A tésztát a muffinformákba adagoljuk. Az eperszemeket beleszúrjuk a muffinokba, úgy, hogy kilógjon a szemek fele. Az előmelegített sütőbe tesszük, 20-25 percig sütjük.

(Forrás: Muffinok, kenyerek és péksütemények, szerk: Verhóczki István)

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Sajtburger leves - A folyékony buresz, amiben a gyerek észre sem veszi a zöldséget!

Sajtburger leves - A folyékony buresz, amiben a gyerek észre sem veszi a zöldséget!

Ugye ismerősek azok a világvége-hangulatú pillanatok, amikor a hűtő előtt állsz, és azon gondolkodsz, mi a csudát főzz? Közben a család olyan válaszokkal támogat, mint „mindegy”, „nem tudom”... 
Decemberi néphagyományok, mágikus és jeles napok

Decemberi néphagyományok, mágikus és jeles napok

Ferenc, János, Borbála, Mikulás... igazán gazdag jeles napokban és különleges alkalmakban december hónap. Mit is csináltak régen elődeink? Honnan tudták, milyen időjárásra számíthatunk vagy kinek hogy hívják majd a jövendőbelijét? 
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 75. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Egy tészta és sok szósz

Egy tészta és sok szósz

Van itthon egy kis hús, egy kis ez, egy kis az, de mi legyen belőle? Persze a fénysebességénél is gyorsabban, az sem baj, ha a maradékok is eltűnnek… Na erre ideálisak a szószos tésztaételek és egytálételek.
Ugrás az oldal tetejére