Jelenlegi hely

Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hagyományos húsvéti ételek megmaradnak, 3-4. napon már nem szívesen eszi a család. Új köntöst adva nekik azonban elfogy!

Ebben a cikkemben ismét a megmaradt húsvéti ételek kreatív felhasználására szeretnék ötletet adni.

Sonkás batyu - tortaformában

Nálunk ez a recept annyira bevált az évek folyamán, hogy húsvétkor alapból elkészítem. Reggelire, uzsonnára, vacsorára is kiváló!
Nyáron kerti partikon is kiváló nassolni való.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • maradék sonka - kb. 20 dkg
  • 1 db paprika
  • 1/2 fohár tejföl
  • kb. 10 dkg juhsajt - ha nincs, bármilyen sajt jó
  • só, bors, majoranna

Tésztához: 2 csomag készen kapható leveles tészta (nem mélyfagyasztott) vagy pizzatészta

Szóráshoz: reszelt sajt

Töltelék elkészítése:
A sonkát, a paprikát és a juhsajtot apró kockákra vágjuk - ha keménysajtot használunk, akkor azt lereszeljük. A füstölt sajttól nagyon finom lesz! A felkockázott alapanyagokat összekeverjük a tejföllel, fűszerezzük.

Tészta:
A tésztát széttekerve négyzetekre vágjuk - 2x10 db. A tölteléket a négyzetek közepére kanalazzuk, a 4 csúcsot összefogva és csavarva batyut késztünk, majd a csúcsot benyomkodjuk a tésztába. Az így készült kb. 3-4 cm átmérőjű golyókat a hajtással lefelé csatos vagy szilikon tortaformába tesszük körbe. A tetejét bekenjük tojással, tejföllel vagy tejjel és megszórjuk reszelt sajttal, 15 percet pihentetjük.

Sütés: légkeveréses sütőben 160, alul-felül sütésnél 180 fokon, 40-45 percig. Sütés közben a tészta egy kicsit még nő, így a golyók összefüggő golyótortát alkotnak.

Ha van még időnk és energiánk pepecselni, mártogatós szósz is készülhet hozzá:
1 doboz darabolt paradicsomot (vagy paradicsompürét) , fél pohár tejfölt, kb. 6 dkg pestot összekeverek 1 teáskanál keményítővel, kakukkfűvel és bazsalikommal ízesítem és egyet rottyantom.

Aszpikos tojás

Ezt először azért készítettem, mert a francia salátához túl sok mirelit zöldséget olvasztottam fel - rögtönöztem, és sikere volt.

Hozzávalók:

  • maradék sonka
  • maradék tojás
  • esetleg keménysajt
  • mirelit salátazöldségek
  • zselatin
  • leveskocka vagy vegeta

Elkészítés:
A sonkát, tojást, sajtot apró kockákra vágom, közben megfőzöm vegetás vízben a zöldésgeket. Ezeket egy tálban összekeverem majd óvatosan szilikon/fém formába (tojás vagy muffin) kanalazom.

A zselatint elkészítem a zacskón található utasítás szerint - kb fél liternyire van szükségem, teszek bele egy fél leveskockát. Az elkészült zselatint óvatosan a formába kanalazom. Pár pec múlva megnézem, hogy a zselatin ellepi-e a zöldséget, ha nem, akkor még kanalazok rá. Megvárom, míg az aszpik kihűl, majd beteszem a hűtőbe, hogy megdermedjen. A húsvét reggeli asztal színes foltja lesz ez az étel!

Tipp: a hozzávalókat rétegezve is tehetjük a formába, így egy látványos ételt kapunk.

Szöveg és fényképek:
Szombathelyimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Sokan mondják, hogy szeptember az új január. A nyári lazulás után sokan motiváltabban érkeznek vissza az edzőtermekbe. Hogy a kezdeti lelkesedés pár hétnél tovább tartson, érdemes szakemberrel konzultálni és konrét célokat meghatározni.
Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Az ősz számos lehetőséget kínál, hogy a gyerekek számára izgalmassá és élvezetessé tegyük ezt az évszakot. Összegyűjtöttem néhány ötletet, amelyek segítenek felfedezni az ősz szépségeit és kihasználni az évszak sajátosságait a családi élmények során.
Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Vannak olyan végzetes mondatok, amit a szülők később megbánnak. Van pár ismétlődő dolog, amit ha gyakran mondunk gyerekeinknek, akkor azzal akár hosszú távon nehezítjük meg a gyerek és a magunk életét is.- Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincsen semmi bajunk?

Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincs semmi bajunk?

Azért, hogy ne is legyen! - Dr. Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus írása
Ugrás az oldal tetejére