Jelenlegi hely

Játszótéri etikett

Nem mindenkinek adatik meg egy saját kert, homokozóval, hintával és álom játékokkal. De akinek igen, az is szokott játszótérre járni, hiszen a játszótér több mint egy játékokkal berendezett terület. Gondoltad volna, hogy vannak játszótéri illemszabályok?

A játszótér nem csak egy játszó tér, több annál. Fórum gyerkőcöknek és az Anyukáknak, Szülőknek egyaránt: közösség íratlan szabályokkal és magatartásformákkal. A megszokott időszakokban állandó szereplőkkel és be-betérő statisztákkal. Közösségi tér, megbeszélni kicsinek és nagynak az ovistársak viselkedését focizás közben, vagy a gyereknevelés alapkérdéseit és a hétvégi menüt egyaránt.

A gyerekek – és sokszor a szülők egy része is - itt kezdenek el szocializálódni, itt szerzik első barátaikat és a nemszeretem gyerekismerősöket egyaránt. Játék közben erősödik az izomzatuk, fejlődik a mozgáskoordinációjuk, az akadályok leküzdésével nő az önbizalmuk, és megfelelő mennyiségű rohangálás segíti az idegpályák összekötését. Ha szerencsénk van, még le is fáradnak estére. Bájos, ahogy osztozkodnak a homokozóban az eszközökön a szőke tündérkék, egészen addig, míg meg nem érkezik a kis ördögként viselkedő kisfiú, aki nagy elánnal kezdi el szórni a homokot és kavicsot a kotróautóval.

Felébred az emberben az anyatigris, de (jobb esetben) a neveltetésünk megakadályozza, hogy a kis ördögöt nadrágtartójánál fogva feltegyük az első faágra és Anyukát, aki közben nagyban trécsel a többi szülővel, kioktassuk a homokszórás veszélyeiről.

Ilyenkor mindig hiányolom, hogy a nem létező Anyaképzőben nincs külön fejezet a Játszótéri etikettről.

Ha megérkezünk

A játszótérre érkezés - A legtöbb játszótéren van kapu, amit fontos bezárnunk magunk után.

Köszönjünk! - Attól még nem leszünk kevesebbek sem centiben vagy pénzben, ha köszönünk (tudom, örök vesszőparipám!)

Befogadás - Sok játszótéren különböző összeszokott közösségeket találunk a nap bizonyos szakaszaiban, amit elsősorban a gyerekek életritmusa, a családi napirend határoz meg. Így ne csodálkozzunk, ha már egymást ismerve beszélgetnek. Kérdezősködhetünk, de ne túl pletykásan. A túlzott érdeklődés vagy a némaság is kiközösítő tényező lehet.

Mivel játszhat a gyerkőc – ezt bizony nekünk kell megítélnünk, hogy a gyerkőc melyik játékkal játszhat: a 40 kilós 9 éves bizony ne üljön már a babahintába, mert nem neki való. Ugyanúgy az egyévest se tegyük fel a drótkötélpályán a korongra, higgyük el, nem örömében sikítozik! Sajnos kevés játékra van írva életkori ajánlás, amire esetleg lehet hivatkozni, mikor a vágtató tizenévesek végigrohannak a totyogóknak szánt mini csúzdatornyon.

Játékot megosztani a másik gyerekkel – ezt is meg kell tanulni. Ha kitépik egymás kezéből, bizony finoman meg kell magyarázni a sajátunknak is, hogy el kell kérni szépen. Ha alkoholos filccel ráírjuk a nevünket a kis játékokra, segíthet, mikor egyszerre többen is ugyanazt az akciós szettet pakolnánk el a nap végén.

Arra is figyeljünk, hogy sok játék veszélyes a kicsiknek, akiknél életkori sajátosság az ok-okozat hiánya: a lengő hinta elé vagy mögé rohanó gyerkőc, a drótkötélpálya útvonala, a forgó eszközökről való leszállás veszélyes üzemmód. Ne engedjünk egy totyogó babát oda, ahol a nagyobbak futkároznak vagy bicikliznek, nem tudnak figyelni, ha belefeledkeznek a játékba. 

Mindig ismételjük el a gyereknek újra és újra, hogy vigyázzanak a kicsikre és egymásra.

Játékok - a különleges játékok, az egyedi darabok irigykedést válthatnak ki, a szupermarketekben vásárolható fémből készült kerti gyerekszerszámok sem ide valóak.

Minden kisgyerek betömi a szájába a környezetében talált tárgyakat: ismerkedik velük. Megkóstolja a falevelet, bogarat, homokot és a kavicsot a mi feladatunk, hogy erre figyeljünk.

A világ összes kavicsának szájba vétele mellett a homokszórás is kiemelkedően kedvelt tevékenység. Valóban fontos, hogy érezzék, hatással vannak környezetükre. A homokszórás közvetlen kellemetlensége, hogy a környezetben tartózkodók haja, ruhája tele lesz homokkal. De ami valóban veszélyessé teszi, az az, hogy a szembe került homok fertőzést okozhat, akár komoly szemkárosodást is. Rögtön ki kell mosni, és az sem árt, ha szemcseppet cseppentünk bele.

„Add ide, ez az enyém!”

A konfliktus elengedhetetlen kelléke a közösségeknek, a játszóterezésnek. Konfliktust okozhat a közös játékhasználat, a homokszórás, egy gyermeki harapás. A közös játékhasználat a tanulási folyamat része; szóljuk rá finoman gyerekünkre, ha fel akar ülni más szabadon hagyott játékmotorjára, és ne engedjük, hogy erőszakoskodjon azzal, aki éppen használja a megkívánt játékot. A törzsközösségi szinten élő totyogóknak a szabadon hagyott játék szabad préda, ha valami drágább dolgot viszünk ki, számíthatunk rá, hogy az is közös prédává válik.

Nyugalom - Mindent nyugodtan, higgadtan kell megbeszélni: a saját gyerekünkkel, a másik gyerekkel, és annak szüleivel esetleg, ha szükség van rá. Minden gyerek csinál butaságot, a sajátunk is. Ha megüti a másikat, homokot szór rá, elveszi a játékát, rá kell szólni. Magyarázzuk is el is neki magyarázni, miért nem jó, amit tett. „Neked is fájna, ha megütnének” vagy „Most az a kisgyerek szeretne játszani a labdával, majd később visszaadja”.

Beavatkozás - Ha indokolt, szóljunk rá a más gyerekére is, ha nincs a szülő a közelben, de azonnal hárítani kell a veszélyt. Inkább kérjük meg szépen, hogy ne harapja meg a másikat, vagy ne szórja a homokot nagylapáttal a háta mögé. Előfordul, hogy a szülő csak testben van ott, de nem figyel, nem tesz semmit. Legyünk higgadtak és vegyünk elő a humorunkat. A diplomatikus hozzáállás nagyobb segítség, akkor is, ha feltámad bennünk az Anyatigris. Mondjuk, hogy „Zalánka ma kicsit túl van pörögve.” – vagy „Segítesz elosztani a játékokat, nem tudom, melyik a Tiétek!” Garantáltan többet érünk el, mint azzal, hogy „Igazán rászólhatna már a gyerekére!”

Utolsó lépésként ne feledjük a bocsánatkérést, nagyon fontos, nemcsak segít elsimítani a legtöbb konfliktust, és de megtanit a jó és a rossz közötti különbségre.

Azért a játszótér még mindig a világ legjobb helye, higgyétek el. Eltart egy ideig, míg megszokják a gyerkőcök és a szülők is a sok-sok apró szabályt, de lesz idő, mikor már Te is nyugodtan tudsz majd fecsegni a többi felnőttel és elég csak egy pillantás a gyerkőceidre, hogy észrevegyék magukat, ha tilosban járnak.

Ha mélyebben érdekel a téma, vagy tetszett a cikkünk és többet is olvasnál, nézd meg ezt: "A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?"   Bármennyire is elképzelhetetlen, de a 2 évesed a megállíthatatlanságának köszönhetően 7 évesen fog majd türelmesen ülni az iskolában a padban, mégis igaz!  Nem is gondolná az ember, hogy a kúszás, a mászás, a pörgés, hintázás hiánya évekkel később milyen komoly tanulási és viselkedésbeli gondokat okozhat vagy segíthet!

 

A cikk második részét itt találod: A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?    Nagyanyáink mikor a porban főzőcskézték a sárlevest és a falevélfőzeléket, közben fejlesztették magukat? A legtöbb felnőtt nem is gondolja végig, hogy a gyerekek játék közben mennyi hasznos dolgot tapasztalnak és tanulnak meg: az ártatlan homokozás, hintázás, futkározás fejleszti az izmaikat, mozgáskordinációjukat, egyensúlyérzéküket ... De melyik eszköz miben segít, milyen hatással?

 

- ADL - Debrecenimami

 

Fotó: Pixabay

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére