Jelenlegi hely

Rakéta és mókuskerék - Retro játszóterek

Láncos hinta, fémgömb, betonpadkás homokozó, csattanós libikóka – akik a nyolcvanas években voltak gyerekek, biztosan emlékeznek az ilyen játszóterekre. Ma már a mókuskerékről egészen más jut eszünkbe...

A Pál utcai fiúk hősei még a grundon, a Füvészkertben vagy a Múzeumkertben játszottak. Magyarországon a 1920-as években alakítottak ki először olyan tereket, amelyeket kimondottan gyerekeknek hoztak létre.

A játszótér a gyerekek életének fontos helyszíne, a szórakozás mellett egy közösségi tér, a szocializáció, a képességek fejlesztésének eszköze is egyben. A játszóterek kialakulásának is története van.

A babák is hintáznak (Budapest, Békásmegyer, 1983)

A 20. század elején a modern nagyvárosok fejlődésével megjelent az igény, hogy a gyerekek számára kialakítsanak olyan biztonságos és egészséges környezetet, ahol szabadon tudnak játszani. Itt a sötét udvarok és poros utcák helyett a jó levegőn lehetnek. 1928–1933 között szép játszóterek épültek csúszdával, homokozóval, hintával, mászókával, ivókúttal.

A hölgyek és urak is kipróbálják a csúszdát, kalapban, kabátban, ahogy illik (Budapest, VIII.ker.,1936)

Később a szocializmus éveiben a lakótelepek mellé játszóterek is épültek. Ekkor a beton és a vas volt meghatározó: rakéta-, cica-, gömb alakú mászókák, az acélból készült hinták, hullámmászókák, libikókák, betonpadkás homokozók. A színes műanyag csúszdák is ebben az időben jöttek divatba.

Praktikus öltözék játszóterezéshez: fehér ruha a kislánynak, magassarkú anyukának (Budapest, Városliget, 1969)

A népszerű mókuskerék és a gömbmászóka (Budapest, 1968)

Színes csúszdák a Hajógyári-szigeten (Budapest, 1981)

Belvárosi szórakozás (Budapest, VII.ker, Klauzál tér, 1972)

Rakéta és betonpadkás homokozó (1968)

Betonregeteg a lakótelepen, sok gyerek-kevés hinta (Budapest, XIII.ker.,1964)

Számháború 1983-ban

Kisvonat fából (1982)

Amikor a játékok csúcsa a pedálos Moszkvics volt (Budapest,Vérmező, 1979)

Csináld magad! - eredeti megoldás

A 80-as években már több helyen fajátékok is megjelentek, amelyek már biztonságosabbak és szebbek is voltak: mókuskerék, kisvonat, körhinta, palánkvár, kötélhágcsós mászóka.

2008 után az európai uniós szabványnak kell megfelelniük a játszótereknek. A betont és a kavicsot felváltotta a biztonságos gumiborítás és a változatos, színes műanyag játszóeszközök.

Szent Ferenc játszótér (Budapest, XII.ker., 2018)

A sablonos megoldások mellett egyre népszerűbbek a különleges, egyedi parkok: a mai gyerekek kipróbálhatják a tematikus-, mesefigurás-, öko-, vizes és integrált játszótereket.

Fotók: Fortepan

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére