Jelenlegi hely

UV-sugárzás: hogyan védd meg gyermekedet?

Végre itt a várva várt vakáció, megérkezett az első hőhullám is. Hogy az első nyári élmények ne végződjenek hólyagos bőrrel és napszúrással, emlékeztetőül összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

  • A nap elleni védelem nemcsak a strandon vagy vízparton szükséges, hanem minden olyan helyzetben, ahol napsütés ér bennünket: autóban, tömegközlekedési eszközön utazva, utcán, játszótéren, kertben, erkélyen, napernyő alatt is.
  • 3 éves kor alatti kisgyermeket ne tegyünk ki tartósan közvetlen napsütésnek! Különös elővigyázatosságot igényelnek az egyévesnél fiatakabb csecsemők, őket teljes mértékben óvjuk a közvetlen napsugárzástól.
  • A déli órákban, 11-15 óra között a gyermekekkel együtt húzódjunk árnyékba. A homokozó gyermekek se legyenek a napon! A hosszabb sétákat, játszótéri programot, kerti játékot időzítsük a reggeli vagy a késő délutáni órákra.
  • Világos színű, jól szellőző ruhával, vékony sapkával és jó minőségű napszemüveggel is védjük a gyermekeinket a káros sugárzástól.
  • Kenjük be gyermekeink azon testrészeit, amelyek a ruházaton kívül a napsugárzásnak ki vannak téve (pl. kezek, lábak, arc, fül).
  • Kombinált, széles spektrumú (UV-B, UV-A elleni), magas faktorszámú, mikropigmentet tartalmazó, illatanyagmentes, vízálló, gyermekek számára készült napozószert használjunk.
  • Egy-másfél óránként kenjük be újra őket. Erre akár gyakrabban is szükség lehet fürdés, törölközés vagy nagymértékű izzadás esetén.
  • Ne felejtsük el, hogy sok felület, így a homok és a víz egyaránt visszaveri a napsugarakat és növeli az UV sugárzás erősségét. Figyeljünk arra is, hogy borús időben is magas lehet az UV sugárzás szintje!
  • A nyári hónapokban gyakori az UV riasztás, ami azt jelenti, hogy az adott időszakban az UV sugárzás erősebb a szokásosnál, tehát még rövidebb idő alatt leéghetünk vagy napszúrást kaphatunk, ha nem vigyázunk. A riasztásról mindig tájékoztatják a lakosságot a rádióban, TV-ben és az interneten, az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján is.

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak
A Balokány-ligetért Egyesület RAJZVERSENYT hirdet “Méhek, a természet apró csodái” címmel!

A Balokány-ligetért Egyesület RAJZVERSENYT hirdet “Méhek, a természet apró csodái” címmel!

Pályázat típusa: alkotópályázat fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számáraBeküldési határidő: 2023. szeptember 15.Korcsoport: 6-14 év közötti gyerekek
Ugrás az oldal tetejére