Jelenlegi hely

Hogyan NE strandoljunk

A strandolás, fürdőzés a nyári hónapok legkedveltebb szabadidős tevékenységei. A vakáció idején kicsik és nagyok egyaránt szívesen múlatják az időt a vízparton.

A napokon át tartó hőség idején sokan mártóznak meg a medencékben vagy a szabad vizekben. Nem árt azonban észben tartani, hogy a fürdőzés veszélyes is lehet, a meggondolatlanság, figyelmetlenség komoly bajjal járhat!

Azt talán már az óvodások is tudják, hogy felhevült testtel, jóllakottan nem ajánlott hirtelen a vízbe szaladni, és a fejesugrásokat sem célszerű a partról indítani. Ismétlésképpen néhány általános szabály:

 • Fürdőzni csak olyan helyen szabad, amely nem esik tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősül. Fürdésnek számít az is, ha a vízbe felfújható matraccal, játékcsónakkal vagy vízibiciklivel megyünk be!

 • Ha valakit a tiltás ellenére a vízben találnak a rend őrei, az közlekedésrendészeti szabálysértést követ el, és 50 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Szinte minden kijelölt fürdőhelyen tilos kutyát a vízbe vinni. Az illetékes önkormányzat hozzájárulásával az ÁNTSZ kistérségi hivatalának feladata, hogy kijelölje a fürdőhelyeket, a rendőrség csak azt ellenőrzi, hogy betartják-e az előírásokat.

 • Veszélyforrást jelenthet, ha a fürdő vagy strand területén rágcsálók élnek. Az egerek és patkányok leptospira baktériumokat hordozhatnak. Ha egy meleg vizes medencét nem fertőtlenítenek megfelelően, a leptospirák megfertőzhetik az embert a bőrön át vagy (a vízzel lenyelve) a bélen át; májgyulladást és sárgaságot, esetleg agyhártyagyulladást okozva. Ha nem túl bizalomgerjesztő a kiszemelt fürdőhely, netán surranó kis árnyakat látunk, jobb, ha odébb állunk!

 • A parton, a medencék körül célszerű strandpapucsot, gyerekeknek esetleg könnyű szandált viselni, nemcsak a fertőzések, hanem a kagylók, az üvegszilánkok, az éles kavicsok, a forró homok és a cigarettacsikkek miatt is.

 • Nagyon fontos fürdőzés előtt és után is a zuhany és a lábmosó használata, amely megakadályozza, hogy kosz, naptej kerüljön a vízbe, és fertőtleníti is a lábat. A nap végeztével, az utolsó fürdőzés után szappannal történő mosakodás és alapos hajmosás ajánlott. Leginkább azok teszik ki magukat a fertőzéseknek, akik hosszú időn át meleg vízben fürdőznek, majd nem vagy csak tiszta vízzel mosakodnak meg. Nem kell azonban megijedni: a megfelelő higiénés állapotú fürdőhelyeken a strandolás utáni alapos tisztálkodással minimálisra csökkenthető a fertőzés kockázata!

 • Semmilyen sérüléssel nem szabad vízbe menni. Nemcsak a nagyobb sebekkel, hanem a kisebbekkel sem: például ha valaki elvágta az ujját vagy lehorzsolta a térdét. A medence partja, a strand kövezete és a zuhanyzó hemzseg a kórokozóktól. A kórokozók igyekeznek megtapadni a bőrön, a szőrzeten és a nyálkahártyákon. Könnyen kerülhet a bőrre baktérium vagy gomba, amely a felázott sebbe vagy a sérülésre jutva fertőzést okoz. Ha olyan ember megy meleg vizes medencébe, akinek valamilyen nemi szervi fertőzése van, az megfertőzhet másokat is, a nemi betegségeket okozó baktériumok ugyanis könnyedén elszaporodhatnak.

 • Használjuk a mellékhelyiségeket, a kicsikre adjunk speciális úszópelenkát, és szükség esetén cseréljük ki azt! A meleg vizes medencékben a széklettel szóródó baktériumok és vírusok jó ideig életben maradnak, a lenyelt vízzel hasmenést okozhatnak. A homok a kisgyermekek nemi szerveiben gyulladást okozhat, ezért fontos, hogy a pelenkát már nem viselő kisgyermekekre is adjunk fürdőnadrágot, bugyit! Ha kijöttünk a vízből, a nedves ruhadarabokat cseréljük szárazra, mert a páradús közeg kedvez a kórokozóknak.

 • Strandolás után hazatérve az alapos tisztálkodás után érdemes átvizsgálni a testet, nincs-e rajta kullancs, és ha van, akkor azt mielőbb el kell távolítani. Érdekes, hogy aki árnyékot keresve tölgyfa alá fekszik, sokkal nagyobb eséllyel kap kullancsot, mint más fa alatt. Fontos a hajjal, szőrrel borított testrészek, hajlatok alapos átvizsgálása is. A kis élősködők megtelepedhetnek a törölközőkön, plédeken is, ezért érdemes azokat még a szabadban alaposan kirázni, lehetőség szerint kimosni.
   

A fenti tanácsokat már szinte mindenki kívülről fújja, az azonban már nem annyira köztudott, hogy mi a baj a sokak által kedvelt bányatavakkal. Ugyan nem kell belépőt venni, és általában a környezet is nagyon idilli, a bányatavak mégis sok veszélyt rejtegetnek a fürdőzők számára. Lássuk!

 • A fürdésre kijelölt tavak vízminőségét a nyári szezonban kéthetente ellenőrzik, a strandokon ivóvízellátás és mellékhelyiség áll a látogatók rendelkezésére. Ahol azonban nincsen kijelölt fürdőhely, ott nincsen ellenőrzés, öltöző és szemétszállítás sem, ezért egy esetleges fertőzés veszélye is jóval nagyobb.

 • A vízben és környékén gyakran rengeteg a hulladék, előfordulhatnak gépek roncsai vagy autóalkatrészek, melyek a víz alatt, láthatatlanul elhelyezkedve rendkívül balesetveszélyesek.

 • A bányatavak legfőbb veszélye, hogy hirtelen mélyülnek, emiatt az átlagosnál hidegebbek. Itt különösen fontos figyelni arra, hogy a hirtelen hideg izomgörcsöt vagy szívbénulást is okozhat.

 • Hat éven aluli, és 14 éven aluli úszni nem tudó gyerekek csak felnőtt kíséretében fürödhetnek a bányatavak fürdésre kijelölt részén és arra alkalmas helyein. Az ilyen strandokon a legtöbb esetben nincsen úszómester vagy vízimentő, ezért a vízbe csak az menjen, aki megfelelő vízbiztonsággal rendelkezik!

 • Fontos tudni, hogy a tiltás ellenére a bányatavakon gyakran fordulnak elő jet-skizők. Ha felénk tart a jármű, nem ajánlott lemerülni, mert a jet-skiről nehezen észrevehető, ha valaki a víz alatt tartózkodik!

 

MTI fotó: Varga György

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére