Jelenlegi hely

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.

Tele vagyunk aggodalommal, félelemmel, ami nem is csoda, hiszen az egész világ a feje tetejére állt. Nem tudhatjuk, mikor csörren meg a telefonunk, hogy menjünk a gyerekért és jön a két hét karantén, nem tudhatjuk meddig lesz suli, túlél-e a munkahelyünk, féltjük a családunkat, szüleink egészségét, és még sorolhatnám…

És mi történik mindeközben a gyerekeinkkel? Ők hogyan élik meg ezt a stresszes helyzetet?

Szülőként mindannyian a legjobbat szeretnénk számukra, nyugalmat, biztonságot, kényelmet, de hogyan tudjuk ezt biztosítani, ha mi is folyamatosan feszültek, stresszesek vagyunk? Maradjunk nyugodtak és pozitívak, de hogyan? A legfontosabb, hogy jól és kellemesen induljon a nap a család számára. Ez nem is tűnik olyan nehéz és megvalósíthatatlan feladatnak, ugye?

Lehet, hogy a körülményeken nem tudsz változtatni, de meg fogod látni, hogy egy jól indított nap után, mindent szebb fényben fogsz látni.  Arról nem is beszélve, milyen jó hatással lesz mindez a környezetedre, gyermekeidre is! Hiszen a kicsik, mint a szivacs, magukba szívják a számukra fontos felnőttek hangulati változásait. Kis láthatatlan antennáikkal átveszik az aggodalmainkat, félelmeinket, de a jókedvünket is.

Íme 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap:

SZÜLŐKNEK- KEZD A NAPOT POZITÍVAN!  

Menjetek időben aludni
Ha reggel a gyerekek nehezen ébrednek, az szinte biztosan azért van, mert nem aludtak eleget. A rossz hír, hogy ez rád is vonatkozik! Ha nehezen kelsz, többször lenyomod az ébresztőórát mielőtt kikelnél az ágyból, valószínűleg túl keveset aludtál.

Már este tervezd meg és készítsd elő a következő napot
Találd ki, hogy mi lesz a reggeli, készítsétek ki a másnapi ruhákat, pakoljátok be az iskolatáskát.

Állítsd az ébresztőórádat valamilyen figyelemfelkeltő, mégis kellemes hangra
Nincs rosszabb annál, mint egy erőszakos, durva, hangra ébredni. Az ébresztőórát tedd olyan távolságra, hogy fel kelljen kelned, ha ki szeretnéd kapcsolni.

Kelj legalább fél órával korábban, mint a többiek!
Így lesz időd magaddal foglalkozni, töltekezni.

Nyújtózz egy jót az ágyban
Vegyél példát a macskákról, ugye milyen hajlékonyak? Tudod miért? Mert mindig nyújtózkodással ébrednek!

Felejtsd el a reggeli híreket!
A hírekkel később is foglalkozhatsz, de ha rögtön úgy kezded a reggelt, hogy a világ összes rémsége a nyakadba borul, attól semmi sem lesz jobb. Viszont biztos, hogy nem lesz jó hatással a napodra sem!

Gondolj pár olyan dologra, amiért hálás lehetsz
A hálának óriási ereje van, ezért reggel, amikor felkelsz, kezdd a napot azzal, hogy 5 olyan dologra gondolsz, amiért hálás lehetsz az életedben.

Gondolj valamire, ami boldoggá tesz!
Egy kellemes álom, egy szép emlék, egy terv, amit meg szeretnél valósítani. Bármi lehet, amitől érzed, hogy feltöltődsz jó energiákkal és mosolygósan tudod ébreszteni a családot.

GYEREKEKKEL

Kezdjétek a napot egy kis összebújással!
Egészen más egy kis anyai szeretettel, simogatással ébredni, mint az ébresztőórára. Egy kellemes reggeli kis összebújással indítani a napot, hát nincs is ennél jobb a világon!

Legyen egy reggeli cselekvési tervetek – to do listátok
Nagyobbak már maguk is összeállíthatják táblázatszerűen a reggeli teendőiket, kisebbekkel pedig közösen készíthettek egy színes kis posztert, amelyre lerajzoljátok, kiszínezitek a feladatokat. A gyerekek hangosan mondhatják is a sorszámot, így mindig tudod, hogy hol tartanak a készülődésben.

Mosolyogjatok!
Tanítsd meg a gyerekeket, hogy fogmosás közben mosolyogjanak a tükörképükre. Amikor jó a kedvünk, sokat mosolygunk. Kutatók megállapították, hogy ez visszafelé is működik! Pár perc mosolytól mindenkinek jobb lehet a kedve!

Dicsérd őket minél többet
Mindenkinek szüksége van pozitív megerősítésekre, amelyek nem csak a lelkünkre, de az önbizalmunkra, egészségünkre is jó hatással vannak. Dicsérd meg, hogy ügyesen felkelt, hogy milyen szépen felöltözött, összerakta az ágyát, dicsérd meg a mosolyát… mindent, amit csak tudsz! A pozitív dicséret felemel, a szidás, a veszekedés pedig az önbizalmat is romba döntheti.

Kezdjétek a napot egy finom, egészséges reggelivel!
Egy finom, ízlésesen tálalt reggeli, nyugalomban elfogyasztva az összes érzékünkre jó hatással lehet. A bonyolult, hosszú előkészületet igénylő reggeliket hagyd a hétvégékre. Sokkal fontosabb, hogy legyen időtök reggeli közben beszélgetni, ráhangolódni a napra.

Reggeli közben beszéljétek át az előttetek álló napot
Mesélj a saját napodról. Mit vársz a legjobban, mire számítasz? Így a gyerekek is kedvet kapnak, hogy a sajátjukról meséljenek neked. Tegyél fel célzott kérdéseket: „mi lesz a mai napban a legjobb?”

Tegyél kedves üzeneteket az uzsonnás dobozukba
Egy kis apró kártya, rajz vagy meglepetés az uzsonnás dobozban biztosan mosolyt fog csalni az arcukra napközben is. Innen tudsz letölteni!

Tervezd be, hogy 15 perccel előbb érkezzetek a szükségesnél
Még ha a hét nagy részében ez nem is fog sikerülni, kevésbé fogsz azon stresszelni, hogy  elkéstek.

Ha megtehetitek, menjetek gyalog az óvodába, iskolába
Nincs is jobb annál, mint kézen fogva elsétálni az oviba vagy az iskolába és közben beszélgetni, terményeket gyűjteni. Persze ehhez fontos, hogy időben induljatok, de hidd el megtérül ez a plusz idő!

Énekeljetek, hallgassatok zenét
Az éneknek fantasztikus hatása van, már napi pár perc is fejlesztő lehet. Szóljon háttérzene ébredéskor vagy útközben az autóban és énekeljetek együtt. Hidd el, te is nyugodtabb leszl tőle!

Legyen helye a jókedvnek is a reggeli rutinotokban
Ne vedd magad túl komolyan! Ha készülődés közben elmentek egymás mellett, egy kis csiklandozásnak, viccelődésnek bele kell férnie az időbe!

Már reggel tervezzetek be valamilyen közös délutáni programot
Ha már reggel beterveztek valamilyen kellemes délutáni programot, biztosan nem fog elmaradni a közös minőségi idő, ráadásul egész nap van valami jó, amire lehet lelkiekben készülni.

 

Jamrik Márta
www.vidamangol.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

10 film tanárokról és diákokról

10 film inspiráló tanárokról

Válogatásunkban találtok drámát és vígjátékot, elitiskolában és "nehéz környéken" játszódó történeteket is. Közös bennük, hogy a főszereplők inspiráló tanárok, akik életre szóló mintát adnak tanítványaiknak.
Utam az iskolába – Filmajánló

Utam az iskolába – Filmajánló

Négy kiskamasz a világ négy pontján. Ami közös bennük, hogy örömmel járnak iskolába, akkor is, ha ez nagy nehézségekkel és veszéllyel jár: elefántok elől menekülnek, lóháton mennek a hegyekben, folyón kelnek át, kilométereket gyalogolnak. Lenyűgöző dokumentumfilm, egyben tanmese iskolásoknak.
Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Ugrás az oldal tetejére