Jelenlegi hely

Könnyed gyermekágy?

A várakozással teli hetekben, hónapokban a gondolataitokat fogva tartja a várható szülésélmény. Meddig fog tartani? Mennyire fog fájni? Milyen módon végződik? Minden rendben lesz?

Ezen nincs mit csodálkozni: természetes, hogy a fókuszotok eme - várhatóan az egész életeteket meghatározó - élményen van.

Sokan elképzelitek, hogy a szülés utáni aranyórától kezdve jobbára a meghitt, boldog, megkönnyebbült időszak veszi kezdetét. De hamar jön a felismerés, hogy a korábbi izgalmas megélés csak fokozódik. Ha először adsz életet, ez a szakasz  tele lesz számodra eddig kevésbé tapasztalt érzésekkel, eseményekkel; de ha már szültél korábban,  ez az állapot akkor is együtt jár a megoldások keresésével, esetleg váratlan történésekkel, melyekre előre nem is gondoltál.

Ezért is nagyon fontos, hogy tudatosan készülj fel előre, szervezz meg dolgokat addig, amíg ideális esetben kipihentebb vagy, mint amilyen a babázás idején leszel.

Legyenek hiteles információid az újszülött gondozásáról, a szoptatásról, készítsd el azokat az eszköztárakat, melyekre majd szükségetek lesz. A kialakult gondolataidat érdemes átbeszélni a kis jövevény édesapjával, hiszen ő lesz a legfontosabb támaszod, s nagyon fontos, hogy a nézőpontokat ne éles helyzetben egyeztessétek, hanem még a nyugalom periódusában. Abban az esetben, ha ti ketten már szövetségre léptetek és megállapodtatok bizonyos szituációkat előre vetítve (pl. kinek mi lesz a feladata a baba körül?), feltétlenül érdemes beavatni az újdonsült család jövőbeni segítőit is, hogy ők is tisztában legyenek a terveitekkel. Ez azért előnyös, mert a kimerültségtől esetleg elbizonytalanodó szülőknek a kitartáshoz biztatásra van szükségük. Segítőitek lehetnek ezen kételyekkel teli időszakban a családtagok, a tapasztalt barátok, szakemberek szintjén pedig a szülésznő, védőnő, szoptatási tanácsadó, gyermekágyas segítő.

Az az igazság, hogy bármennyire szeretnétek is, a babákhoz nem létezik recept.

Megoldási stratégiák létezhetnek ugyan, de tény, hogy többszöri próbálkozás szükséges annak megállapításához, hogy nálatok melyik válik be. A már megfejtettnek tűnő módszer sem jelent garanciát, ezért a rugalmasság lehet a legfőbb erényetek. Ahogy a felnőtt ember igényei sem azonosak minden nap, úgy az újszülötteké sem.

Minden szülő a legjobbnak vágyik lenni, de időt érdemes hagyni az összeszokásra, megélni és élvezni a pillanatokat, s elfogadni azt, hogy az igyekezet ellenére sem tudtok a saját magatok szemében tökéletesek lenni. Ez egy ilyen élethelyzet, ahol jó a nehézségek helyett az örömre fókuszálni, egymásba kapaszkodva összekacsintani, s időt hagyva magatoknak elfogadni az esendőséget.

A párból család születik, megváltozik a családkép. Egy örökbe fogadott kisállat is összehangolódást igényel, s ez pláne így van akkor, ha az önmagáról gondoskodni még nem tudó, teljes egészében rátok hagyatkozó, legféltettebb kincsetekről van szó. Próbáljátok elengedni az elvárásaitokat, hallgassatok a belső megérzéseitekre, bízzatok magatokban és egymásban, a gyermeketeknek legfőképpen rátok van szüksége.

Gyakorlatias szempontból célszerű előre bevásárolni, átgondolni a főtt ételről való gondoskodás módját, s a háztartási feladatokat minél jobban leegyszerűsíteni. Tervezésnél vegyétek figyelembe a kényelmi szempontokat is, miszerint az első hetekben előnyös, ha a baba az anya közelében van elhelyezve, hogy könnyebben reagálhasson az újszülött jelzéseire.

A kellő pihenés a szülés utáni regenerálódáshoz, a szoptatáshoz és az anyai teendők könnyedebb ellátásához elengedhetetlen, s természetesen az apának is szükséglete a kipihent állapot, ezért minden létező alkalmat használjatok ki, ha nyugalom van körülöttetek. Ne feledjétek, hogy nem szégyen segítséget kérni és elfogadni olyan személytől, aki iránt bizalommal vagytok.

Örömteli várakozást és boldog babázást Nektek!

Pálfi Betti és Pintér Edina

Dinetti Babusgató

- Pécsimami -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Ugrás az oldal tetejére