Jelenlegi hely

Dúlai jelenlét a szülés körüli időszakban

A dúlai kísérés többféle időszakban, többféle módon jelenhet meg egy család életében. Fontos szempont, hogy a dúla nem adhat válaszokat szakmai kérdésekben, de segíthet a megfelelő szakemberek megtalálásában (pl. pszichológus, gyógytornász stb ) és figyelmes meghallgatással támogathatja az adott szülőpárt a változások útján.


Fotó: Freepik.com

Sokszor már az nagy segítség, ha valakinek megfogalmazzuk mi a problémánk, átbeszéljük és ezáltal megtaláljuk azokat a saját erőforrásainkat, amiket egyedül nem tudtunk fellelni.

A várandósság alatt

A várandósság alatti kísérés az anya vagy az anya és apa szülésre készülődésével kapcsolatos kérdések, vágyak, elképzelések, félelmek, praktikus szempontok átbeszélésével valósulhat meg.

A szülés alatt

A szülés alatti kísérés lehet konkrétan a kórházban történő gyakorlati segítségnyújtás (biztatás, masszírozás stb), de van akinek elég az, ha a kórházba indulás előtt beszélhet a dúlájával és tudja, hogy ő gondolni fog rá a vajúdás ideje alatt, majd megoszthatja a dúlával a szülésélményt. A szülésélmény átbeszélés minden esetben sokat tud adni- hisz olyan katartikus, nagy mélységeket megmozgató lelki élményről van szó, ami megérdemli, hogy időt és figyelmet szenteljünk rá. Teljesen normális, hogy az anya és apa élménye más szinten jelenik meg a szülésnél- egy családtól kívülálló, értő figyelmet nyújtó dúla sokat jelenthet mindkettőjüknek a saját élmény megosztásban.

Gyermekágyas dúlaság

A gyermekágyas dúlaság a szülés utáni napok, hetek fontos gyakorlati és lelki segítsége. A dúla nem családtag, így nem kell a családrendszeri kapcsolódásokkal bajlódni- a dúla nem fog kéretlen tanácsokat osztani, hanem pont abban és annyira segít amiben az adott anyának szüksége van. Ha kell elmosogat, vagy ringatja a babát, játszik a nagyobb gyermekkel, teát főz vagy éppen kiteregeti a mosást. Közben meghallgatja az anyát - ha az anyának arra van szüksége- és pontosan tudja, hogy a szülés utáni labilis lelkiállapot mélységekkel és magasságokkal teli hullámzása normális és múlandó. Kivéve gyermekágyi depresszió esetén- ennek gyanújakor szakember felkeresését tudja javasolni.

A család igényeihez igazodva

A dúlai szolgáltatás időben igazodik a család igényeihez- előre megbeszélve lehet egyeztetni, hogy milyen rendszerességgel, milyen időintervallumban lesz rá szükség. A dúla nem zárja ki a családtagok (nagyszülők, rokonok) szerepét, hanem kiegészíti, szükség esetén (távol élő család) visszapótol belőle valamennyit. A szolgáltatás egyensúlyát az adja, hogy a dúla a családhoz igazodva alakítja ki a segítségnyújtás módját.

Bóni Tünde

független bába, szülésznő, védőnő, dúla, szülésfelkészítő
http://bonitunde.hu/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.
Ugrás az oldal tetejére