Jelenlegi hely

Dúlai jelenlét a szülés körüli időszakban

A dúlai kísérés többféle időszakban, többféle módon jelenhet meg egy család életében. Fontos szempont, hogy a dúla nem adhat válaszokat szakmai kérdésekben, de segíthet a megfelelő szakemberek megtalálásában (pl. pszichológus, gyógytornász stb ) és figyelmes meghallgatással támogathatja az adott szülőpárt a változások útján.


Fotó: Freepik.com

Sokszor már az nagy segítség, ha valakinek megfogalmazzuk mi a problémánk, átbeszéljük és ezáltal megtaláljuk azokat a saját erőforrásainkat, amiket egyedül nem tudtunk fellelni.

A várandósság alatt

A várandósság alatti kísérés az anya vagy az anya és apa szülésre készülődésével kapcsolatos kérdések, vágyak, elképzelések, félelmek, praktikus szempontok átbeszélésével valósulhat meg.

A szülés alatt

A szülés alatti kísérés lehet konkrétan a kórházban történő gyakorlati segítségnyújtás (biztatás, masszírozás stb), de van akinek elég az, ha a kórházba indulás előtt beszélhet a dúlájával és tudja, hogy ő gondolni fog rá a vajúdás ideje alatt, majd megoszthatja a dúlával a szülésélményt. A szülésélmény átbeszélés minden esetben sokat tud adni- hisz olyan katartikus, nagy mélységeket megmozgató lelki élményről van szó, ami megérdemli, hogy időt és figyelmet szenteljünk rá. Teljesen normális, hogy az anya és apa élménye más szinten jelenik meg a szülésnél- egy családtól kívülálló, értő figyelmet nyújtó dúla sokat jelenthet mindkettőjüknek a saját élmény megosztásban.

Gyermekágyas dúlaság

A gyermekágyas dúlaság a szülés utáni napok, hetek fontos gyakorlati és lelki segítsége. A dúla nem családtag, így nem kell a családrendszeri kapcsolódásokkal bajlódni- a dúla nem fog kéretlen tanácsokat osztani, hanem pont abban és annyira segít amiben az adott anyának szüksége van. Ha kell elmosogat, vagy ringatja a babát, játszik a nagyobb gyermekkel, teát főz vagy éppen kiteregeti a mosást. Közben meghallgatja az anyát - ha az anyának arra van szüksége- és pontosan tudja, hogy a szülés utáni labilis lelkiállapot mélységekkel és magasságokkal teli hullámzása normális és múlandó. Kivéve gyermekágyi depresszió esetén- ennek gyanújakor szakember felkeresését tudja javasolni.

A család igényeihez igazodva

A dúlai szolgáltatás időben igazodik a család igényeihez- előre megbeszélve lehet egyeztetni, hogy milyen rendszerességgel, milyen időintervallumban lesz rá szükség. A dúla nem zárja ki a családtagok (nagyszülők, rokonok) szerepét, hanem kiegészíti, szükség esetén (távol élő család) visszapótol belőle valamennyit. A szolgáltatás egyensúlyát az adja, hogy a dúla a családhoz igazodva alakítja ki a segítségnyújtás módját.

Bóni Tünde

független bába, szülésznő, védőnő, dúla, szülésfelkészítő
http://bonitunde.hu/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére