Jelenlegi hely

Menő lett manózni, avagy családi csínytevésre fel! #elfontheshelf

Elf on the shelf, avagy Manó a polcon. Hallottál már az Elf manóról és arról, hogy milyen vicces galádságokra képesek? A jó humorral megáldott kis Mikulás segéd decemberben jön, hogy figyelje és szórakoztassa a gyerekeket. Persze ehhez egy kreatív anyukára vagy apukára is szükség van! ;)  Manózásra fel!


Fotó: Hatta Rita - Manó: Józsi

Az „Elf on the shelf” története

Sok karácsonyi szokás mellett, természetesen ez is Amerikából indult, de hazánkban is egyre népszerűbb, egyre több család „manózik” nálunk is.

Carol Aebersold és kislánya egy könyvben írt a csínytevő karácsonyi manókról, innen indult útjára a manósztori. A történet lényege, hogy elfek a Mikulásnak dolgoznak, minden éjjel hírt visznek arról, hogy jól viselkedett-e a gyermek. Közben mindenféle vicces huncutságokat követnek el, ébredéskor ezzel szórakoztatva a gyerekeket és az egész családot. Karácsonyig maradnak, utána visszarepülnek a télapóhoz és csak a következő évben jönnek el ismét.

Hogy néznek ki a manók?

Piros kabátban, piros sapkás, marionett arcú, kedves, karcsú figurák. Több variációja létezik már Magyarországon is. Facebook csoportokban, interneten be lehet szerezni.


Fotó: Völgyesi Anett - Manó: Cuki

Az elf-sztori lényege

A manó december elsején érkezik a családba. Általában (a legtöbb szülő így csinálja) egy levelet hoz, melyben leírja, hogy miért jött.

A gyerekeknek kell elnevezni érkezésükkor, ettől kelnek életre! A Mikulásnak dolgozik (természetesen) és napközben figyel, hogy jól viselkedsz-e, majd éjjel visszarepül az Északi sarkra és mindenről beszámol. Fontos, hogy a gyerekkéz nem érintheti a manót, különben elvesztik varázserejüket. Sőt a manók megfogadják, hogy a gyerekek előtt sosem mozognak.

Jó manóhoz híven mindig valami csínytevésen töri a fejét, reggelre mire a nap fölkel, a gyerekek mindenféle vicces szituációban találják őket. Reggel együtt keresik meg, hogy már megint mit műveltek a kis rakoncátlanok. A gyerekek alig várják reggelente, így még a felkelés is könnyebb! ;) Az egész család számára nagyon szórakoztató tud lenni. Kivéve mikor mondjuk megdézsmálják a gyerekek csokiját a kis huncutok... Mert ilyenre is képesek ám!

Mint már említettem Karácsonyig maradnak. Valahol még az ajándékok beszerzésében is segédkeznek. Amerikában a Mikulás hozza Karácsonykor az ajándékot, ezért addig figyelik a gyerekeket. Akik itthon manóznak, némi zavart okozhat a fejekben, hogy miért Szentestéig marad a kis csintalankodó. De a kreatív szülők, akik elfezésre adják a fejüket biztos erre is kitalálnak valami okosságot.

Szóval kell 24 csíny

Erre rengeteg ötletet találunk az interneten és a közösségi oldalakon. Hisz a szülők előszeretettel posztolják az éjjeli vicces manótörténéseket.

Keresd #elfontheshelf vagy #theelfontheshelf esetleg #manóapolcon hashtagekkel.

A humor mellett, ha nagyon ügyesek vagyunk, játékosan taníthatjuk is a gyerekeket, vagy motiválhatjuk őket.


Fotó: Hatta Rita - Manó: Józsi

Ötletek csínytevésekhez:

 • összefirkálják a banánokat
 • szemeket ragaszt az almákra
 • kinyomják a fogkrémet
 • összetekernek valamit WC papírral
 • összekötik a cipőfűzőket
 • becsomagolják az iskolatáskát
 • kiöntik a lisztet és apró lábnyomokat hagynak
 • hóangyalt csinál a lisztben

Fotó: Hatta Rita - Manó: Józsi
 • megdézsmálják a csokikat
 • tükörre rajzolnak
 • beöltöznek Barbie vagy más baba ruhába
 • belekakilnak Apa cipőjébe (csokigolyó)
 • kártyázik a Barbie babákkal vagy a plüsökkel
 • autóversenyt rendez
 • barikádot csinál a könyvekből
 • magára tekeri a karácsonyfa égőket
 • kirakja a nevét csokigolyóból
 • „elbújik” egy befőttes üvegben
 • összekeni magát Apa borotvahabjával
 • megkóstolja a gyerekek reggelijét
 • stb.

Akkor nevetnek legjobban a gyerekek, ha Anya meg Apa nagggyon szörnyülködnek, hogy már megint mit művelt az a kópé manó.


Fotó: Völgyesi Anett - Manó: Cuki

Ha meghoztuk a kedveteket, ne késlekedjetek Manózásra fel!

Elsner-Szentesi Mónika - Kaposvárimami

Néhány pszichológus felhívta a szülők figyelmét arra, hogy ez a kis manómóka károkat is okozhat a gyerekek lelkében, hisz félhetnek tőlük éjszaka. Szorongásokat is okozhatnak bennük, hogy a manók figyelik őket.
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére