Jelenlegi hely

Függőséget okoz és illegális, a tinik mégis megőrülnek érte

De finom illatod van! Dohányzol? Nem, nem őrültem meg, és valóban a dohányzásról beszélek. Amivel kapcsolatban új járvány, őrület, divat - a megfelelő szót helyettesítsék be az olvasók – tombol a tinik között.

Illegális de magyarul is megrendelhető

Manórúd vagy Elf Bar névre hallgat, illatos, ezernyi ízben és persze tölthető elektromos cigiről értekeznek az önjelölt videókommunikátorok a közösségi csatornákon a szétszereléstől az ízválasztásig öntve ránk a tudást.

„a dohányzás legújabb generációjaként” szlogenezett, eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar, míg a tinik megörülnek érte, addig a szülők alig ismerik.

A termék forgalmazása Magyarországon tilos, de persze a neten bárki által megrendelhető. Egy csomagautomatás átvétellel akár egy kiskorú is.

Hogyan szerezzünk Manórudat?

Elegendő az Elf Bar kifejezést beütni a keresőbe és ömlenek a magyar nyelvű forgalmazói oldalak. Ingyenes csomagautomata szállítás már tizenezer forinttól elérhető.

Ezek persze a felső kategóriájúak, akár 5000 slukkra is újratölthetőek egy átlagos mobiltöltővel, 2% vagy 5% nikotintartalommal. Egy gyorséttermi hamburger menü áráért egy 600- 800 slukkravalót már meg tud venni bármelyik tini.

Az Elf Bar működése

Az eszköz lényegében az elektromos cigaretta (vape) alapelvein működik, azaz van benne egy ízesített folyadék – opcionálisan nikotint is tartalmazhat - és egy elem, ami felmelegítve a folyadékot gőzt képez, ez az, amit beszívunk.

Szívásakor nem füstöt, hanem gőzt termel, ez pedig valamivel kevésbé káros az egészségre a hagyományos dohánytermékekhez képest. Ez utóbbi állítás egyre inkább kétséges.

Zacher Gábor toxikológus nyilatkozatában felhívja a figyelmet a helyzet aggasztó voltára. Az Elf Bar egészségre gyakorolt hatása ismeretlen, használata, összetétele és terjesztése szabályozatlan. Édes íze és illata, nikotintartalma szinte azonnali függőséget okozhat.

A kinézetével ellentétben nem egy bár koktéllapja, hanem Elf Bar cigaretta ízek

Az elektromos cigaretták „okozta tüdősérülés esetében a termékben lévő illatanyagok, aromaanyagok is károsítják a tüdőt.” – nyilatkozta Zacher Gábor pár napja az RTL Híradónak.

A cigaretták nikotin tartalma kontra manórúd

Csak a miheztartás végett utánanéztem, mennyi nikotint tartalmaz egy átlagos cigaretta.

„a light cigaretták nikotintartalma 0,6 és 1 milligramm között mozog, szemben a normális cigaretták 1,2-1,4 milligrammjával. A kutatók szerint ennek azonban nincs jelentősége, hiszen már igen csekély nikotinmennyiség is képes működésbe hozni az agyban lévő nikotinreceptorokat.” (Forrás)

Létezik 0% nikotintartalmú Elf Bar is, de mintha ezt nem akarózna a gyártóknak eladni, a képes terméklistákban vegyesen található a nikotint tartalmazókkal, így egy klikkeléssel mellényúlhat a vásárló. Ráadásul -ki érti?-, de a mentes még drágább is…

Energiaital ízű trendi rudacska: a nikotinfüggéshez vezető szépen kövezett út

Hogy miről is beszélek? Az Elf Bar egy, a világ összes csábító ízében fellelhető folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta. Árát a szívási kapacitás és az íz határozza meg. Természetesen ehhez fontos a trendi kinézet, a dizájn és a millió harsány színárnyalat. Trópusi és fantázia gyümölcsízek, gumimaci vagy energiaital, banánturmix és a számomra még mindig titokzatosnak hangzó blue razz lemonade íz.

Trendiséget sugall, ha használsz egyet

Nem sok kell ahhoz, hogy némi marketinggel tunningolva hamar egy egész szubkultúra szerveződjön köré, hogy a trendiség látszatát megadja a 21. századi gyerekeknek. Magyarországi tiltottsága pedig még inkább kívánatossá teszi.

Lebuktatni sem könnyű kiskorú utódainkat, hiszen a klasszikus büdös cigarettaszag helyett inkább egy gyümölcsös cukros illat dominál. Ettől pedig észrevétlenül, nagyon könnyen nikotinfüggőségbe eshetnek a gyerekek. Mint annak idején mi a Donald kacsás vagy sárgadinnyés rágótól. De azért ez nem ugyanaz.

Egy korában soha nem dohányzott tini fiatal szervezete érzékenyen reagálhat a túlzott nikotinfogyasztásra, mely akár enyhébb nikotinmérgezést is okozhat. Ennek első tünetei a gyomor- és béltraktust érintik, azaz hányinger és hányás jelentkezik. De hamar kialakulnak központi idegrendszeri tünetek is, mint fejfájás, szédülés, erőteljes szívdobogás. (Forrás)

ADL - Debrecenimami

Fotó: Dede Avez/Pexels

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére