Jelenlegi hely

Csillagfényes nyári égi show – Augusztusban ismét hullócsillagokkal kápráztatnak el minket az égiek!

Egy kellemes este a családdal, barátokkal, esetleg kettesben a csillagos ég alatt összebújva párunkkal, felejthetetlen élményt nyújt! Igazi romantikus estek elé nézhetünk augusztusban.

Az augusztus 3. és 13. közötti estéken érdemes csendes társaságban kényelmesen kifeküdni a sötét udvarunkra, vagy akár a bátrabbak egy várostól távoli helyre is kimehetnek. Azok, akik szeretnének még több élményt, csatlakozhatnak az országszerte megrendezett csillagászati programok valamelyikéhez, ahol együtt élvezhetjük a hullócsillagok sokaságát, és bőségesen szárnyalhatunk a kívánságokkal az éjszakai égbolton.


Kép:Kecskemét Benkó Zoltán Szabaidőközpont: Hullócsillagok éjszakája

Ha nem a pároddal, családoddal lennél csak egyedül, akkor a Csillagok Alatt rendezvény 10 napja alatt (augusztus 3-13.) szerte az országban, több mint 75 helyszínen közel 150 programmal várnak a csillagászok. Az alábbi térképen böngészhetsz, hogy melyik a hozzád legközelebb eső távcsöves bemutató, az ikonokra kattintva pedig a részleteket is láthatod: mikor, ki tartja, és milyen programra számíthatsz.

A csillaghullás szabad szemmel is észlelhető, és ha valaki szeretné kedvesét elkápráztatni az eseménnyel, akkor érdemes egész éjjelre szóló programot tervezni, a jelenség ugyanis sötétedéstől egészen napfelkeltéig tart. A népi hihedelem szerint hullócsillag láttán titkos kívánságot kell megfogalmazni, és ha azt senkinek nem áruljuk el, akkor a kívánság egy éven belül teljesül.

Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, melynek a tetőzése augusztus 12/13. éjszakájára esik.

A Perseidák néven ismert meteorraj igazán látványos. A meteoritok a légkörünkben elégve látványos hullócsillaggá válnak. Az ismert meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel. Az átlagsebessége 59 km/s. Óránként akár kétszáz csillag hullását is figyelhetjük meg. Tudunk majd ennyit kívánni?

Ui: És ha azonnal akarsz látni csillaghullást, akkor írd be a google-be :) és persze ne felejts el kívánni valamit!  

Makai Marianna - Kecskemétimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére