Jelenlegi hely

Kiszámoltad már? Hány mobil ér egy csimpánzt?

Az első mobiltelefonunk kézbevételekor senki nem sejtette volna, hogy ha elromlik, mit is jelenthet. Veszélyes hulladék lesz, környezetszennyező, és mindennek köze lesz majd a gyerekmunkához, a védett állatokhoz és az újrafelhasználáshoz. Neked vajon hány lapul otthon a fiókban?

Kiszámoltad már?

Vajon hány mobiltelefont használtál el az elmúlt 20 évben? Én a számát sem tudom.

Ha ki kellene számolnom, nem lenne könnyű. Húsz éve a munkaeszközöm, van, hogy kettőt is használtam egyszerre. Kb. kétévente váltunk. Azaz 20 telefon 20 év alatt, és akkor nem kalkuláltuk az elromlott, javíthatatlan darabokat.

És azt tudod, hogy ezek mind hol vannak most? Bizonyára sokan néznek erre a kérdésre tudatlanul, mert valóban nem tudják, hol, merre vannak régi mobiljaik, vagy legalábbis egy részük.

Adj a világnak és magadnak 5 percet!

Ha van szabad öt perced, nézd át a fiókokat és szekrényeket, és keresd elő a régi telefonokat. Ha már nem fogod használni őket, add le a hazai mobilszolgáltatók valamelyikénél vagy egy elektronikai eszközöket forgalmazó üzletben, vagy a hozzád legközelebbi hulladékudvarban, ahol a háztartásokban keletkező veszélyes és speciális hulladék átvételét végzik.

A szinte még új, de sérült telefont elküldheted a Fairphone újrahasznosító programjába is, ahol a tevékenységből származó bevételt társadalmi és környezetvédelmi projektek finanszírozására fordítják.

„Passzold vissza, Tesó!” - Jane Goodall kampánya Magyarországon is

„Passzold vissza, Tesó!” – kéri egy csimpánz a Jane Goodall Intézet nevében kezdeményezésére kihelyezett gyűjtődobozokon. S hogy miért dobjuk ide régi, nem használt telefonunkat, ahelyett, hogy a fiókban őrizgetnénk vagy a kukába hajítanánk? Összeállításunkban több okot is felsorolunk rá.

Növekvő igény, egyre több szemét  

A jelenlegi felmérsek szerint 5,1 milliárd mobil-előfizetésen osztozik a Föld 7,6 milliárd főnyi lakossága összesen. Ez a legóvatosabb becslések szerint is azt jelenti, hogy az emberek fele rendelkezik valamilyen telefonnal.

Ez a szám folyamatosan nő, a világ lakossága kb. egy miliárddal 2020-ra, míg az előfizetések száma eléri majd a 6 milliárdot. Egyre hamarabb vásárolunk újabb és nagyobb teljesítményű eszközöket, mobilt, laptopot, tabletet. Nem kell nagy matektudás hozzá, hogy a régi telefonok száma is egyre nő, azaz a környezetszennyező hatásuk is. Eddig ezeknek csupán 7%-a került újból hasznosításra.

A többi vagy a felhasználók asztalfiókjában marad, vagy – szerencsés esetben – speciális lerakóba, vagy ami még rosszabb, egyszerűen a szemétbe kerül" a Humusz Szövetség környezetvédő szakértői szerint.

2022-ben is folyttaódik a kampány, március 22. - május 22-ig tart a tavaszi szakasz.

A gyűjtőpontok helyét a Jane Goodall magyar nyelvű weboldalán ITT TALÁLOD.

Debreceni gyüjtőpontok:

  • Debrecen Pagony, Debrecen Batthyány utca 11., 4024
  • Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Debrecen, Vörösmarty utca 13-15, 4025
  • Decathlon, Debrecen, Balmazújvárosi út 11, 4002
  • DMJV Egyesített Bölcsődei Intézménye Varga Utcai Tagintézmény, Debrecen, Varga u. 23, 4024

Mit dobhatsz be?

Mobiltelefon nyomógombos, vagy okostelefon, gps, tablet és ezek tartozékai úgymint a töltő, fülhallgató is.

Ezeket a gyűjtőládákat keresd!

Mérget dobnánk ki a kukába; aranyat az ablakon?!  

A mobiltelefon veszélyes hulladék: akkumulátora már eleve mérgező anyagokat juttat a természetbe, az alaplap és a többi alkatrész ólom, arzén, higany tartalma is külön-külön veszélyes. Az alábbi képen látható részletesen, hogy szinte minden részük tartalmaz valamilyen káros, egészségre ártalmas anyagot.

Forrás: blikk.hu

A gyártáshoz szükséges tantál, kobalt, arany ellenőrizetlen körülmények között történő bányászata például jelentősen veszélyezteti az Afrikában élő csimpánzok élőhelyét. Hogy mi az összefüggés? Az ott dolgozó több ezer bányászcsaládot éheztetik, de fegyvert kapnak, így vadászhatnak. Mindenre, ami mozog.

A világhírű etológus, dr. Jane Goodall által 1977-ben a csimpánzok és élőhelyük védelmének érdekében létrehozott intézet legfőképpen emiatt tartotta fontosnak a telefon-visszagyűjtési kampány elindítását. Ne feledjük azonban, hogy az akcióban való részvétellel nemcsak a távoli esőerdőket és lakóit, de saját közvetlen környezetünket, egészségünket is védjük. 

Ha a telefonokat újrahasznosítják, a bennük található anyagok, a ritka-, nehéz- és nemesfémek visszakerülnek az ellátási láncba, így a kitermelésükkel és feldolgozásukkal csökken a környezetszennyezés, több védett állat és növény menekülhet meg. Az embertelen körülmények között végzett gyermekmunka mindennapos, azonban mindennek tetejében a bányákat illegális félkatonai szervezetek tartják felügyeletük alatt. Hogy kerülhet innen bányászott nyersanyag a telefonjainkba, ha a törvények értelmében ellenőrizhető forrásból származóakat lehetne csak felhasználni? Más országokon keresztül tisztára mossák. Ha szeretnél többet tudni az ott folyó tevékenységekről, részletesebbet itt találsz.

Kellene egy gyűjtőpont a munkahelyedre vagy az irodaházba, az iskolában? Lecseréltétek a céges flotta-telefonjait? Rendezvényre készülsz? Keresd meg a kampányszervezőket az info@janegoodall.hu e- mail címen.

Kíváncsi vagy, hogyan hasznosítják újra a mobilokat?

A Jane Goodall kampány által zárt dobozokban összegyűlt használt telefonokat az Inter-Metal Recycling Kft fogja újrahasznosításra átvenni, ahol egy zárt láncolaton keresztül kerül feldolgozásra, vagyis nem fogja tudni senki eltulajdonítani a készülékeket, a rajta maradt adatokhoz nem jut hozzá.

Tipp: a leadott mobilokból egy "gyári beállítások visszaállításával" töröld ki az adataidat.

Beérkezést követően a mobiltelefonok akkumulátorát eltávolítják, és típus szerint válogatva átadják a RE’LEM Nonprofit Kft-nak, amelyik gondoskodik hasznosításukról.

A maradék telefontesteket kohászati újrafeldolgozásra egy belgiumi üzembe szállítják. Jelenleg a felhasznált 60 féle elemből 17 fém visszanyerésére van lehetőség, míg a mobiltelefonok műanyagtartalma fűtőanyagként hasznosul.

ADL - Debrecenimami

Forrás: blikk.hu; janegoodall.hu; kislabnyom.hu; fairphone.com

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére