Jelenlegi hely

Mire figyelj a pályaválasztásnál? – Segít a POM!

Ingyenes webes alkalmazás segíti a továbbtanuló diákokat, amit az Oktatási Hivatal fejlesztett ki. Kitölthetsz kérdőíveket magadról, mérlegre teheted képességeidet, tájékozódhatsz a pályák világáról, megfogalmazhatsz kérdéseket saját magaddal és a jövőddel kapcsolatban. 

A pályaválasztás nem kispályás feladat. Nyolcadikban, majd a középiskola végzős évében kitalálni, hogy mivel szeretnénk foglalkozni az életünk hátralevő részében nagy kihívást jelent.

Ha még nem tudod, merre indulnál, milyen szakot válassz, vagy bizonytalan vagy, neked való-e a választott irány, próbáld ki az Oktatási Hivatal által kifejlesztett Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszközt (POM).

Pályaválasztási dilemmák

Az alkalmazást a továbbtanulni szándékozó általános iskolások és végzős középiskolások számára fejlesztették ki, de segítséget nyújthat a pályamódosítási döntések előtt álló fiataloknak is. 

Személyre szabott iránymutatásokkal segíti a kitöltőket abban, hogy erősségeik alapján milyen iskolákban érdemes gondolkodniuk. Célja a diákok önismeretének bővítésén túl a szakmák világában való sikeres tájékozódás segítése. 

Gyors e-mailes regisztráció után lehet kitölteni a négy pályaválasztási kérdőívet, ezek közül három az önértékelésen alapuló kérdéssor (Érdeklődés, Kompetencia, Személyes tulajdonságok), amely feltérképezi a kitöltő személyes jellemzőit, érdeklődését, kompetenciáit.

Itt azt kell kiválasztani, hogy mennyire jellemző ránk az adott állítás, pl.: Szeretek szervezni, programokat kitalálni., Szeretném, ha munkám keretében emberekről gondoskodhatnék., Örülnék, ha munkám során az lenne a feladatom, hogy információkat gyűjtsek és elemezzek., Szeretem, ha pontosan megmondják, mi a feladatom.

A negyedik egy objektív feladatokat tartalmazó tesztsor, amely a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai (MTMI) irányultság felmérésére hivatott. Ezeknél konkrét feladatokat kell megoldani 45 perc alatt.

Minden kérdés- és feladatsor kitöltése után komplex értékelést, úgynevezett profilt kap magáról a felhasználó. A kérdőívek kitöltése után visszajelzést kapsz magadról, ennek alapján pedig ötleteket a tulajdonságaidnak megfelelő továbbtanulási irányokról, javaslatokat a további tájékozódásra és teendőkre.

Nem kapsz kész megoldást a pályaválasztással kapcsolatos kérdésekre, de az eszköz segít a tájékozódásban, és szempontokat ad a mérlegeléshez, de választanod, döntést hoznod neked kell.

Az eredményeket összegezve a kitöltőknek több pályát is ajánl a rendszer, a visszajelzésben pedig a diákhoz legközelebb álló, a hozzá leginkább illeszkedő, négy szakmát, foglalkozást ajánlja fel. Egy felhasználó többször is kitöltheti a teszteket, az eredmények pedig összevethetők, és követhetővé válik a személyes fejlődés.

Ahhoz, hogy jó döntést tudjunk hozni a továbbtanulással, pályaválasztással kapcsolatban, önismeretre és a pályákról, képzettségekről való tájékozottságra van szükség. A POM e tájékozottság megszerzésében nyújt segítséget azoknak, akik szeretnék magukat jobban megismerni, érdeklődnek a pályák világa iránt, és átgondolt továbbtanulási döntéseket szeretnének hozni.

Pályák, foglalkozások

Az eszköz a különböző szakmákról és képzésekről is tájékoztat. A felületen mintegy 300 böngészhető pályaprofil-leírás található. Az agrármérnöktől a zeneszerzőig böngészhetsz a foglalkozások között, megismerheted a pálya főbb jellemzőit, a műveléséhez szükséges kompetenciákat és a szükséges képzési szintet, továbbá a képzőhelyeket. 

Az POM működését, használatát  bemutató videók a hivatal YouTube-csatornáján érhetők el.

Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz (POM)

Forrás: oktatas.hu

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére