Jelenlegi hely

Mire figyelj a pályaválasztásnál? – Segít a POM!

Ingyenes webes alkalmazás segíti a továbbtanuló diákokat, amit az Oktatási Hivatal fejlesztett ki. Kitölthetsz kérdőíveket magadról, mérlegre teheted képességeidet, tájékozódhatsz a pályák világáról, megfogalmazhatsz kérdéseket saját magaddal és a jövőddel kapcsolatban. 

A pályaválasztás nem kispályás feladat. Nyolcadikban, majd a középiskola végzős évében kitalálni, hogy mivel szeretnénk foglalkozni az életünk hátralevő részében nagy kihívást jelent.

Ha még nem tudod, merre indulnál, milyen szakot válassz, vagy bizonytalan vagy, neked való-e a választott irány, próbáld ki az Oktatási Hivatal által kifejlesztett Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszközt (POM).

Pályaválasztási dilemmák

Az alkalmazást a továbbtanulni szándékozó általános iskolások és végzős középiskolások számára fejlesztették ki, de segítséget nyújthat a pályamódosítási döntések előtt álló fiataloknak is. 

Személyre szabott iránymutatásokkal segíti a kitöltőket abban, hogy erősségeik alapján milyen iskolákban érdemes gondolkodniuk. Célja a diákok önismeretének bővítésén túl a szakmák világában való sikeres tájékozódás segítése. 

Gyors e-mailes regisztráció után lehet kitölteni a négy pályaválasztási kérdőívet, ezek közül három az önértékelésen alapuló kérdéssor (Érdeklődés, Kompetencia, Személyes tulajdonságok), amely feltérképezi a kitöltő személyes jellemzőit, érdeklődését, kompetenciáit.

Itt azt kell kiválasztani, hogy mennyire jellemző ránk az adott állítás, pl.: Szeretek szervezni, programokat kitalálni., Szeretném, ha munkám keretében emberekről gondoskodhatnék., Örülnék, ha munkám során az lenne a feladatom, hogy információkat gyűjtsek és elemezzek., Szeretem, ha pontosan megmondják, mi a feladatom.

A negyedik egy objektív feladatokat tartalmazó tesztsor, amely a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai (MTMI) irányultság felmérésére hivatott. Ezeknél konkrét feladatokat kell megoldani 45 perc alatt.

Minden kérdés- és feladatsor kitöltése után komplex értékelést, úgynevezett profilt kap magáról a felhasználó. A kérdőívek kitöltése után visszajelzést kapsz magadról, ennek alapján pedig ötleteket a tulajdonságaidnak megfelelő továbbtanulási irányokról, javaslatokat a további tájékozódásra és teendőkre.

Nem kapsz kész megoldást a pályaválasztással kapcsolatos kérdésekre, de az eszköz segít a tájékozódásban, és szempontokat ad a mérlegeléshez, de választanod, döntést hoznod neked kell.

Az eredményeket összegezve a kitöltőknek több pályát is ajánl a rendszer, a visszajelzésben pedig a diákhoz legközelebb álló, a hozzá leginkább illeszkedő, négy szakmát, foglalkozást ajánlja fel. Egy felhasználó többször is kitöltheti a teszteket, az eredmények pedig összevethetők, és követhetővé válik a személyes fejlődés.

Ahhoz, hogy jó döntést tudjunk hozni a továbbtanulással, pályaválasztással kapcsolatban, önismeretre és a pályákról, képzettségekről való tájékozottságra van szükség. A POM e tájékozottság megszerzésében nyújt segítséget azoknak, akik szeretnék magukat jobban megismerni, érdeklődnek a pályák világa iránt, és átgondolt továbbtanulási döntéseket szeretnének hozni.

Pályák, foglalkozások

Az eszköz a különböző szakmákról és képzésekről is tájékoztat. A felületen mintegy 300 böngészhető pályaprofil-leírás található. Az agrármérnöktől a zeneszerzőig böngészhetsz a foglalkozások között, megismerheted a pálya főbb jellemzőit, a műveléséhez szükséges kompetenciákat és a szükséges képzési szintet, továbbá a képzőhelyeket. 

Az POM működését, használatát  bemutató videók a hivatal YouTube-csatornáján érhetők el.

Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz (POM)

Forrás: oktatas.hu

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.
Ugrás az oldal tetejére