Jelenlegi hely

Esküvői szokások északtól délig: romantikus kalandozások Európában

Úgy tűnik, az esküvő előtt igencsak babonás egész Európa, elég csak a "valami régi, valami új, kölcsönkért és valami kék" hagyományára gondolnuk. De sok, ennél kevésbé ismert, gyakran megmosolyogtató vagy irigylésre méltó szokás van európaszerte.

Skandinávia korántsem hűvös hely!

Reggeli ajándék Svédországban

A friss házasok másnap reggel megajándékozzák egymást a hagyomány szerint. Ez régen általában egy darab földet jelentett, de mára lépést tartva a világ változásával ma inkább egy értékes ékszert vagy órát jelent a „morgongava”.

Kép forrása: Pexels/Andrea Piacquadio

Óvatosan a piros estélyikkel!

Ha a női vendégseregben valaki pirosat visel az esküvőn, az azt jelenti, hogy a hölgy már eltöltött egy közös estét a vőlegénnyel.

Finnországban esküvőzni sem lehet szauna nélkül

A szauna az esküvők elengedhetetlen részét is képezi, nemcsak a finn hétköznapokét. A hagyományos esküvői szaunázás a szertartás előtti napon zajlik a menyasszony, az édesanyja és a koszorúslányok körében.

Babonás Dánia

A menyasszonynak, ha boldog, vidám házasságot szeretne, nem ajánlatos saját kézzel varrnia a ruháját a nagy napra. A dánok úgy hiszik, minden, az ara által tett öltés egy-egy könnycseppet szimbolizál majd a házasságban.

Szabad a csók!

De kinek? A csókrablás a násznép egyik fő szórakozása a dániai esküvőkön: amint a menyasszony elhagyja a termet, a vőlegény szabad préda a többi hölgy számára egy csók erejéig! Ugyanez persze fordítva is igaz, így nem árt a pároknak egymásra figyelni!

Egyesült Királyság

Az esküvői torta

Az esküvői torta hagyománya Angliából ered, mint az ünneplés és a társadalmi rang szimbóluma. A középkori Angliában olyan magasra tornyozták a tortákat, amennyire csak lehetett, hogy a menyasszony és a vőlegény fölöttük adjon csókot egymásnak. A sikeres csók a felhőtlen és sikeres élet szimbóluma.

Kép forrása: Pexels/Rene Asmussen


Az angol esküvői torták hagyományosan gyümölcstorták, és oszlopokkal elválasztott emeletes tortaállványra helyezik őket. A viktoriánus korban fehér cukormázzal vonták be, a pénz és a társadalmi befolyás szimbólumaként.

A beszédek

A mozifilmek gyakran visszatérő jelenete, hogy a vőlegény legjobb barátja izgul az esküvői beszéde előtt és persze el is rontja. A brit esküvőkön a beszédek gyakran az esemény csúcspontját képezik, amelyet élvezettel és interaktívan, éljenzéssel, nevetéssel és persze teli poharakkal hallgatnak végig! Házigazdaként mindig a menyasszony édesapja kezdi a beszédeket a menyasszonyra és a vőlegényre mondott tószttal. Ezt követi a vőlegény köszönetnyilvánításaival az ara családja, a vendégek és a szülei felé, majd menyasszonya méltatásával és a koszorúslányoknak kifejezett hálájával folytatja.

Kép forrása: Pexels / Cottonbro

Szinte mindig a vőlegény tanújának beszéde a legemlékezetesebb. A vőlegény facér korából merített történeteket, gyakran viccet is mesél, egyértelműen a vőlegény kontójára. A helyzete nem könnyű:  meg kell találnia az ideális hangnemet, mely mindenkinek tetszik, eléggé szórakoztató, de senkit sem sért.

Kék, új, kölcsön, régi…

Hogy is van ezzel a „Valami régi, valami új, kölcsönkért és valami kék…” a mára az egész világon elterjedt babona eredetei is az Egyesült Királyságból származik. Az esküvői ruha viselete kapcsán bizony nagyon babonásak a királyságbeliek. Véleményük szerint csak akkor lesz a házasság boldog, ha a menyasszony valami régit, valami újat, valami kölcsönkértet és valami kéket is visel. Az új dolog az új életet jelképezi, a régi a család múltját és örökségét, a kék a hűség színe míg a kölcsön dolog a baráti és családi segítséget jelenti.

Kép forrása: Pexels / Andrew Wilus

Gall hattyú és a boldogság illata

Levendula

Provence-ban a levendula a házasságkötést övező hagyományok szerves része: a vendégek rizs helyett inkább - mi mást- levendulát szórnak a menyasszonyra és a vőlegényre a szertartás végén. Így kívánnak az ifjú házasoknak a levendula által is szimbolizált sok szerencsét és boldogságot.

Kép forrása: Pexels/Jill Wellington

Egy másik régi hagyomány szerint az újházasok matraca alá egy csokor levendulát kell helyezni, hogy szerencsés és szenvedéllyel teli házasságot hozzon nekik.

A francia esküvők csúcspontja a menyasszony harisnyakötőjének az elárverezése. Lehet sejteni, hogy a bejött pénznek a pár, de az árverezésnek inkább a férfivendégek örülnek.

A szerelem jelképe: a hattyú

Az esküvővel, szerelemmel kapcsolatos egyik jellegzetes szimbólum, a hattyú. Elegáns, kecses formája mellett fehér színe teszi az esküvő, az ártatlanság jelképévé.
Az egymás felé forduló hattyúk nyaka szív formát rajzol ki, és teszi félreérthetetlenül fontossá ezt a szimbólumot.

Kép forrása: Pixabay / Bairyna

Édes élet avagy esküvő olasz módra

Az olaszoknál a katolikus egyházi szabályok, és ezzel a liturgikus hagyományok is sokkal erősebben élnek a mindennapokban, mint máshol. Egyik ilyen kissé archaikus szokás például a hirdettetés is, azaz az esküvő előtti három vasárnap a misén kihirdetik a házasulandókat.
Ugyanilyen hirdettetési mód a házasodni kívánó felek nevének és az esküvő dátumának kifüggesztése egy nyilvános helyre, leggyakrabban a templom ajtajára. Így mindenki láthatja, és akár ideje is van megakadályozni a tervezett esküvőt, ha bármiféle indokot tud a frigy létrejötte ellen.

Bomboniere, vagyis a cukorkák

Huszonéve egy olasz esküvőn találkoztam először az illatos cukormázas mandulákkal.

Ezen a vacsorán a teríték mellett várta a vendégeket, de tájegységenként változó, hogy a meghívottak mikor kapják meg ezeket a bomboniere-t. Ezzel köszönik meg azt, hogy osztoztak az örömükben.

Kép forrása: Pexels / Olya Kobruseva


A díszes csomagba általában öt fehér cukormázzal borított mandulás cukorka kerül. Hogy miért öt?  Az öt legfontosabb jókívánság szimbólumaként: a boldogságot, egészséget, gazdagságot, hosszú életet és a termékenységet jelképezik.

Rizsdobálásért büntetés?

Természetesen Olaszországban is óriási divat, hogy a templomból kiérkező párra a vendégek rizst szórnak azzal a céllal, hogy az szerencsét hozzon a gyerekvállalásban.
A legtöbb templom konzervatív gondnoksága azonban nem nézi jó szemmel ezt a távol-keleti szokást, egyrészt a dolog nem keresztényi jellege miatt, másrészt pedig egyszerűen azért, mert nekik kell a temperamentumos olasz násznép után hátramaradó, sokszor nagyon komoly mennyiségű rizst eltakarítani.
Erre megoldásként a templom egyre gyakrabban kér kauciót a házasulandóktól, ami akkor jár vissza, ha a szórás után eltakarítják a rizsmennyiséget a bejárat elől.

Kép forrása: Pexels / Agostino Toselli

Édes dallamok

Kissé teátrális hagyomány, de minél délebbre megyünk, annál élőbb a La Serenata, azaz a szerenád hagyománya. A középkori gyökerei ellenére valójában a második világháború idején elterjed szokásról beszélünk. Az esküvő előtti éjszaka zajlik, a vőlegény és kísérői meglepik a menyasszonyt egy kis ablak alatti zenéléssel. Néha a menyasszony leküld egy kosár ajándékot – általában ételt, kenyeret, sajtot, prosciuttot - ez jelképezi, hogy elfogadja az ajánlatot.

Kép forrása: Pexels / Roy Reyna

Feldarabolt nyakkendő éjfélre

Még egy érdekes részletét szeretnénk kiemelni az olasz esküvőknek. Az esküvő végén az ifjú férj nyakkendőjét darabokra vágják és elárverezik az ara harisnyakötőjével együtt. A pénzt a hagyományok szerint nem egy nagy fazékba, hanem a menyasszony kezében lévő kis fehér szatén táskába csúsztatják. A licitálók ekkor táncolhatnak is egyet a menyasszonnyal. A befolyt összegből megy az újdonsült házaspár nászútra.

ADL - Debrecenimami

Forrás: A Nikon Európai Esküvői Közössége – nikon.hu (Itália, Franciaország, Egyesült Királyság);

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

10 film tanárokról és diákokról

10 film inspiráló tanárokról

Válogatásunkban találtok drámát és vígjátékot, elitiskolában és "nehéz környéken" játszódó történeteket is. Közös bennük, hogy a főszereplők inspiráló tanárok, akik életre szóló mintát adnak tanítványaiknak.
Utam az iskolába – Filmajánló

Utam az iskolába – Filmajánló

Négy kiskamasz a világ négy pontján. Ami közös bennük, hogy örömmel járnak iskolába, akkor is, ha ez nagy nehézségekkel és veszéllyel jár: elefántok elől menekülnek, lóháton mennek a hegyekben, folyón kelnek át, kilométereket gyalogolnak. Lenyűgöző dokumentumfilm, egyben tanmese iskolásoknak.
Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Ugrás az oldal tetejére