Jelenlegi hely

5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

Itt van a csúnya, sötét november, és vele együtt a hajlam a búskomorságra, letargiára, depresszióra, amit csak súlyosbít az újra támadásba lendült vírus okozta emberpróbáló helyzet, mely még a reményt hozó, közelgő advent fényeire is árnyékot vethet. Itt az idő felvenni a kesztyűt, mielőtt túl mélyre süllyedünk!

Pozitív attitűdünk megtartásához több összetevő szükséges. Az alaphelyzetben bevált, általában javasolt és hosszútávon rendszeresen alkalmazott módszerek mellett alkalmanként szükségünk lehet egy-egy váratlan, látványos ellentámadásra, amely azonnal kiránt bennünket a negatív spirálból.

Íme pár sokszor hallott, klasszikus módszer és azok drasztikus verziója. Első pillantásra talán ellentmondanak egymásnak, mégis ugyanazt eredményezik – bár az élmény garantáltan intenzívebb lesz.

#1 Hogyan reagálsz a körülményekre?

Klasszikus tipp: Ne mérgelődj azon, amin nem tudsz változtatni. Próbálj nyugodt, kiegyensúlyozott maradni.

Logikusnak tűnik, és általában hasznos tanács, hisz fölösleges a megváltoztathatatlanra pocsékolni az erőnk és energiánk. Mosolyogj, relaxálj, meditálj, töltődj lágy, nyugtató zenével, légy hálás. Mégis, lehetnek olyan helyzetek, amikor akkora bennünk a feszültség, hogy semmi más nem segít, csak ha teret adunk a negatív érzelmeinknek, és hagyjuk őket vulkánként kitörni:

Drasztikus tipp: Dühöngj, sírj, üvölts, tombolj!

Nem dől össze a világ, ha egyszer-egyszer rázúdítjuk a bennünk tomboló indulatokat. Ha úgy érezzük, ki kell adnunk magunkból a felgyülemlett feszültséget, adjuk meg magunknak az engedélyt, hogy pár órán, vagy akár egy napon át szabadjára engedjük a bennünk dúló érzelmeket. Ordíts, sírj, bokszolj a párnába, panaszkodj, szitkozódj, hisztizz – ez mind-mind felszabadító. A dühünket szó szerint kiadjuk magunkból, méregtelenítjük a lelkünk. Miután megkönnyebbültünk, lehet, hogy még nevetni is tudunk egy jót magunkon.

#2 Mozgás

Klasszikus tipp: Mozdulj ki, mozogj rendszeresen.

Közismert tény, hogy a rendszeres, kellemes testmozgás az egészséges életmód szerves része, ráadásul javítja a közérzetet. Az is köztudott, hogy már pár egyszerű mozdulat is segíthet oldani a feszültséget, a szorongást: néhány nagy páros karkörzés hátra, pár nagy levegővétel és egyéb légzőgyakorlatok, mellkasnyitó gyakorlatok, nyújtás, jógapózok. Nagyon hatásos stresszoldók az automatikus, ciklikus mozgások, mint a séta, biciklizés, vagy a könnyed futás – lehetőleg a szabadban, a friss levegőn.

De van, hogy mindez édeskevés. Ügyelve a testi épségedre és az egészségedre, néha megéri elmenni a végsőkig:

Drasztikus tipp: Hajtsd magad kipurcanásig!

Ha úgy érzed, kifutnál a világból is: tedd azt! Fuss le egy félmaratont (vagy rohanj kétszáz métert, ha neked az a határ). Tolj végig egy kőkemény HIIT edzést, szaggasd szét a konditermet, döntsd meg a súlyemelő rekordod. A lényeg, hogy teljes erőbedobással küzdj, izzadj, lüktessen a véred, érezd, hogy bármire képes vagy. Ekkora fizikai terhelés mellett nem marad kapacitás másra, az elméd és lelked felszabadul a nyomás alól. Az edzés utáni zuhanyzás pedig végleg elmossa minden kipárolgott mérged. Egészen újjászületsz!

#3 Étkezés, folyadékbevitel

Klasszikus tipp: Jól egyél, hogy jól legyél.

Mindannyian tudjuk, hogy mindennek az alapja a megfelelő táplálkozás – szerveink egészségének, testsúlyunknak, az optimális agyműködésnek, a jó közérzetnek, sőt a libidónak. Mindenki ismer kulcsszavakat és alapelveket (bár sokszor nehéz követni az újabb és újabb trendeket): változatosság, mértékletesség, természetesen, finomítatlanul, zsír, fehérje, szénhidrát, zöldség, gyümölcs, fehérhús, gabona, semmi cukor, sok víz, és vitaminok.

Ha „amúgy” egészségesen táplálkozol, bírja a gyomrod, nem ostorozod magad utólag, és általában nem evéssel vigasztalódsz, akkor nem fog kárt okozni, ha egy-egy vészhelyzetben megszeged a szabályokat, és kirúgsz a hámból:

Drasztikus tipp: Egyél, igyál, ahogy jólesik!

Bármit és bármennyit. Igen. Hatalmas adag spagettit. Zsírban sült rántott bordát. Csokitortát este tízkor. Egy üveg vörösbort. Sajttal. Sört. Fagylaltkelyhet. Továbbmegyek: chipset, kólát, gumicukrot. Fél disznót. Bármit, ami jólesik, aminek élményt nyújt az íze és a látványa, amit élvezettel fogyasztasz. Fel fog tölteni. Szó szerint.

#4 Pihenés

Klasszikus tipp: Pihenj aktívan, légy jelen a pillanatban, aludj eleget.

Egyre többet hallani a ’mindfulness’ – azaz a tudatos jelenlét – fontosságáról, amire a függőséget is okozható okostelefonok, közösségi oldalak és streaming szolgáltatók dömpingjében valóban sokkal tudatosabban kell törekednünk. Szellemi frissességünk, egészséges pszichénk, jó mentális állapotunk megóvását segíti, ha kevesebb időt töltünk a fenti eszközökkel, s helyette értelmes, értékes, „valódi” tevékenységekkel töltjük a szabadidőnk. Egy séta a természetben, egy kiadós, jó minőségű alvás, közös játék, kreatív alkotás, olvasás feltölt.    

Mégis, néha csak arra vagyunk képesek, hogy ne csináljunk semmit:

Drasztikus tipp: Pihenj passzívan, kapcsold ki az agyad!

Ha teheted, vegyél ki egy nap szabadságot, amikor elvonulsz a világtól. (Ha kisgyermekes anya vagy, akkor otthonról próbálj elszabadulni, vagy a család vonuljon máshová.) Ha szeretnéd teljesen kiüríteni a fejed, és elzsibbasztani az érzékeidet, kuckózz be egy fotelbe, bambulj a tévé előtt, vagy bámuld a kütyüdet, feküdj be a fürdőkádba, vagy az ágyba. Ha a teljes lemerülés közelébe kerültél, akkor lehet, hogy az egyetlen, amire vágysz, hogy átalszod az egész napot és az éjszakát. Másnap biztosan tettrekészen ébredsz!

#5: Kapcsolatok, szórakozás

Klasszikus tipp: Ápold a barátságaidat, tölts minőségi időt a családoddal, pároddal.

Az ember társas lény. Szükségünk van társaságra. Beszélgetésekre, visszajelzésekre, kommunikációra. A korlátozások alatt különösképp, ha máshogy nem, legalább online, hiszen az elszigetelődés szorongást válthat ki, a magány érzését keltheti.

Család – ezt nem kell magyarázni, a szeretet minden.

Na, és persze a párkapcsolat! Az intimitás, a testi kontaktus, az ölelés, a bőr a bőrrel érintkezés felnőttkorban is létszükséglet. Bújj oda a párodhoz, szeretgessétek, kényeztessétek egymást, például kölcsönös masszázzsal, ami még belsőségesebben folytatódhat...

A lényeg, hogy érezd, nem vagy egyedül.

Társas kapcsolatainkban is néha végletekre vágyunk:

Drasztikus tipp: Húzz el valahova!

Néha jólesik kivonulni a megszokott közegből. Vagy úgy, hogy magunkra csukjuk az ajtót, vagy úgy, hogy vadidegenek között elvegyülünk.  Bár ez utóbbi sajnos most nem aktuális, ha a helyzet változik, használd ki a tömeg erejét. Hihetetlenül felemelő egy koncerten együtt hullámzani és énekelni, vagy egy izgalmas meccsen együtt szurkolni a tömeggel. És persze a pároddal is ki lehet törni a megszokottból. Egy spontán, meglepetésekkel teli, különösen szenvedélyes együttlét garantáltan kirángat a depresszióból.

Végül, de nem utolsósorban, ami garantálja a fentiek sikerét:

+1 klasszikus: Ne csak olvasd, hanem alkalmazd is a fenti tippeket.  

+1 drasztikus: Ne hallgass senkire, tedd mindig azt, amit jónak látsz!

Képek forrása: pexels.com

; A szerző: Patak Gyöngyvér
www.patakgyongyver.hu
Öt fiú anyukájaként, feleségként, hiszem, hogy boldogan élni családban lehet igazán, gyereket nevelni pedig csak humorral lehet – legtöbbször magunkon nevetve. A boldogságot persze nem várni kell, hanem megteremteni. Ez nem könnyű, nem is mindig sikerül, de én naponta próbálkozom. Tarts velem!

- Kaposvárimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére