Jelenlegi hely

Országos Adventi vásár és programajánló

Nagyon sok városban a megszokottól eltérően alakulnak az adventi időszakra tervezett vásárok, programok, beleszól a rezsigrincs. Tartsatok velünk országos adventi vásári körképünkön!

Nem hagyjuk, hogy a rezsigrincs elrontsa a karácsonyunkat, pláne nem az adventet! Ha kevesebb is itt-ott a program vagy a fény, azért nagyon sok igazi karácsonyi hangulatú vásárt találunk szerte az országban. Az Imami szerkesztői körbenéztek, hova miért érdemes elmenni.

Budapest

Egyértelmű, hogy az egy városon belüli adventi vásárok száma itt a legnagyobb. Mindegyik egyedi, hiszen nem mindegy hogy a Vörösmarty tér vagy a Várkert bazár ad helyet a faházikóknak! 

Európa legjobb vására a belvárosban vagy egy családiasabb Óbudán?

Európa legjobb karácsonyi vásárával már második alkalommal büszkélkedhet fővásorunk. Az Advent Bazilika hangulata valóban egyedi: 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, ingyenes jégpálya, közel 120 minőségi kézműves és gasztronómia kiállító és szívmelengető programok, óriás adventi koszorú és betlehemi jászol a Szent István-bazilika előtti téren.

Klasszikus vásár, klasszikus magyar

A Hagyományok Háza ünnepváró adventi programjai meghitt koncerteket, bábelőadásokat, adventi ringatót, ajándékkészítő műhelyeket, mesét, gyerektáncházat és kézműves vásárt ígérnek. A Vörösmarty téri adventi forgatag talán a legklasszikusabb budapesti vásár, ahol a hátteret a Gerbeau ház fénylő ablakai adják. Megújult programokkal elsőként indítja el az adventi vásárokat itthon.

Csodaországok

Winter Wonderland néven futó rendezvénysorozat a Westend Tetőkertjében egészen év végéig vár mindenkit körhintával, jégkorcsolya pályával, de lesz gyerekkoncert, bábos produkció, kézműves foglalkozás és közös jótékonysági ajándékgyűjtés is. A Várkert Bazár különleges épülete különleges hangulattal várja a bábelőadásokra, Kippkopp havas kalandjaira vagy épp a Várkert Mozi vetítésein Csajkovszkij Diótörőjére a gyerekeket.

A budapesti karácsonyi vásárok részletes nyitvatartását, programokat ITT tudod megnézni.

Debrecen

Debrecen városa az utóbbi években az ország egyik legszebb adventi hangulatát varázsolta a Kossuth térre és a környező utcákba az idelátogatóknak. A rezsicsökkentések ellenére is szinte változatlan lesz az idei adventi rendezvénysorozat.

Korcsolyával a Nagytemplom körül

Bizony, idén is megépül a korcsolyapálya, mely bevisz a kivilágított Kossuth tér fái közé egy mesés jégösvényen, hétvégenként diszkóval, Ronda Pulcsis korizással és jeges programokkal. A város főterén és a környező utcákban csodálatos fénydíszek alatt 80 pavilon kínálja a forró finomságokat, és ajándéknak valókat.

A fénydíszek nemcsak a fákon és oszlopokon, de bizony az utcákon is meg-megállítják a sétálókat: dívány és hatalmas karácsonyfagömb, fenyőfa és trombitáló angyalok, rénszarvas húzta szán és természetesen a város hatalmas karácsonyfája. Debrecen város közös advent vasárnapi gyertyagyújtásai fontos közösségi események, így a hagyományos gyertyagyújtás mellett rengeteg ingyenes program is várja majd a családokat. 

A részletes programokat, koncerteket ITT találod.

Gödöllő

Kastély és romantika

Gödöllői Királyi Kastély világhírű múzeum, így nem csoda, hogy a karácsony közeledtével hamarosan ünnepi díszbe öltözik és adventi programok sokaságával várja a látogatókat: családi programokkal, érdekességekkel, kézműves vásárral. A látványos rendezvények két hétvégén, december 10-11-én és december 17-18-án lesznek. 

Az 1870-es években a királyi család előszeretettel töltötte Gödöllőn a karácsonyi ünnepeket. A gazdag programkínálatban rájuk is emlékeznek majd a kosztümös programok, a Barokk Színház ingyenes előadásai. A részletes programokból ITT tudtok válogatni.

Karácsonyház

A kastély mellett a gödöllői Karácsonyház látnivalói is egy önálló mesés programként állják meg helyüket. Nemcsak a 300 négyzetméternyi tömény karácsonyi díszek de a körülötte található hütte, forralt boros és körhintás is igazi téli hangulatot teremt.

Győr

A hét elején felállították a fenyőfát a Széchenyi téren. Itt és a megyeháza előtti téren kézművesvásár is várja az érdeklődőket november 25-től december 23-ig, a Baross úton és a Dunakapu téren pedig január 1-jéig.

Az adventi jótékonysági faház november 25-én 13 órakor nyílik meg a Széchenyi téren.

Az adventi koszorú első gyertyáját november 27-én 17 órakor gyújtják meg. 

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is van dodzsem és óriáskerék is a Dunakapu téren, melyek minden nap megfelelő kikapcsolódást nyújtanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az óriáskerék tetejéről nem mindennapi látvány tárul a szem elé. A Széchenyi téren kisvasút és díszes körhinta is van, a fajátékokkal pedig ügyességüket tehetik próbára. Az adventi gyertyákat minden vasárnap 17 órakor gyújtják meg, és tűzzsonglőrök tartanak bemutatót szombatonként 18 órakor. A Mikulás december 6-án érkezik a Széchenyi téri Mikulás-házba, valamint kisállat-simogató, kisvasút és betlehem is várja az apróságokat.
Részletes programokat ITT találsz!

       

A városi programok mellett november 28- december 23 között az Árkád Győr Bevásárlóközpont számos ingyenes, kézműves, zenés, mozgásos, mesés és bábos foglalkozással várja az érdeklődőket. 

A foglalkozásokból itt válogathatsz!

Kaposvár

Kaposvárra érkezett a Polar Express, így semmi nem állhat Kaposváron az ünnepi hangulat és az idei programsorozat útjába. 

Idén minden korosztálynak van olyan alkalma Kaposváron az adventi időszakban, amely nem csak egy intézményhez vagy apró közösséghez kapcsolódik, hanem az egész városra érvényes egy-egy korosztályon belül. 

Részletes program ITT.

Kecskemét

Kecskemét Főterén az ország egyik leggazdagabb programkínálatával vár a:

Régi idők karácsonya 

Fotószínház, mozgóképszínház - naná, mi mással mint a Magyar Népmesék vetítésével; bábszínház, lámpás felvonulás, koncertek, közös gyertyagyújtás, kézműves műhely, Óriás sétáló angyal, jégszobrászat, bábtáncoltató betlehemezés, Mikulásház, kézműves műhely, fotókiállítás, jégpálya, adventi kalendárium... úgy tűnik, a karácsony összes csodája egy helyen! A részletes kecskeméti programokat ITT találod.

Pécs

Az adventi időszak heteiben forralt bor és finomságok illata lengi be az ékszerdobozzá váló Széchenyi teret és a környező kis utcákat Pécs belvárosában. Kóruszenei előadók éneke, Szelfimackó, Mikulás háza, egyedi fényfestés és épületvetítés, adventvasárnaponként közös gyertyagyújtások.

XI. Adventi Kézműves és Mesevásár

A Dzsámi látványos fényfestése lassan hagyománnyá váló élmény a pécsi adventi vásárban, a tervekhez országos rajzpályázatot írtak ki idén is. Hatalmas 3D-s karácsonyi fotóelemek, adventi kapu, pénteken - vasárnap karácsonyváró koncertek gazdagítják a programkínálatot.
A Pécsi Püspökség a hagyományokhoz híven templomi idegenvezetési alkalmakkal, hangversenyekkel, tárlatvezetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint kerámia festödével várják az érdeklődőket.

Sopron

Meghitt lesz az adventi vásár Sopronban november 25. és december 24. között a szokásos helyen, a Mária-szobornál. Idén a Várkerület, az Ógabona tér, a Petőfi tér és a Széchenyi tér kap díszkivilágítást. 
Programokról bővebben ITT találsz!

   

Szentendre

Szentendre ismét ünnepi díszbe öltözik 2022. november 26-tól 2023. január 8-ig. Idén is benépesül a Dumtsa Jenő utca és igazi hagyományos adventi vásári forgatag várja a látogatókat november 26-a és december 24-e között Szentendre fő utcáján.

Kultúra, fények, futás

A jótékonysági programok közül kiemelkedik a rendkívül népszerű Mikulásfutás.  A nevezési díj idén is tartós élelmiszer, de lehet készülni kutya és cicaeledellel, mert az Árvácska Egyesület kis mentvényeinek is gyűjtenek.

Minden adventi vasárnap a Fő téren gyertyagyújtás közös imával, koncertek. A Szentendrén élő művész Fischl Mónika karácsonyi koncertje mellett sok meglepetés művész is érkezik majd, a Szentendrei Teátrum és a P’Art Mozi gazdag kínálata mellett gyermekprogramokkal, diavetítéssel, kézműves foglalkozásokkal is készülnek.

Miskolc

Útlevél a Mikuláshoz

2022. december 3-án és 4-én, szombaton és vasárnap 10 és 16 óra között egy varázslatos téli utazáson vehetsz részt a Miskolci Állatkertben, ahol a Mikulással is találkozhatsz. Ehhez pedig csupán négy kérdésre kell válaszolnod.

Hogyan juthatsz el a Mikuláshoz?
- Az állatkerti séta kezdetén egy névre szóló útlevelet és egy térképet kapsz a pénztárban. 
- Meghatározott helyszíneken a Manók által feltett kérdésekre helyesen válaszolva pecsétet kapsz az útleveledbe. 
- A séta végén, ha megszerzed mind a négy pecsétet, akkor bemehetsz a Mikuláshoz, akitől megkapod a várva várt ajándékot.

Hogyan vehetsz részt a programon?
A kaland feltétele egy előzetesen regisztrálsz a Miskolci Állatkert honlapján ide kattintva, amelyet 2022. december 1-ig van lehetőséged megtenni. A megszokott belépőjegyen felül, az útlevél és a mikuláscsomag díja 2.000 Ft.

A séta az állatkert területén térköves és zúzalékos erdei úton halad. A program teljesítése kb. 1-1,5 órát vesz igénybe (kb. 1000 m). A jegypénztár 15 órakor zár, az állatkert 16 óráig van nyitva.

Forrás: Helló Miskolc

Adventi villamos

Tizenegyedik alkalommal indul útjára idén az adventi villamos Miskolcon.

A mézeskalács házikó a tavalyi belső arany díszítéssel gurul ki a remízből, ebben a ragyogó pompában fogadják az utasokat a szépség és a szörnyeteg mese szereplői: Belle, a Szörnyeteg, Kanna mama, a gyertyatartó és Csészike. Első útjára november 27-én indul az adventi villamos, utoljára január 6-án lehet majd rajta utazni.

Forrás: Menetrend és információk a Minap-on

Mosonmagyaróvár

Idén elmarad a Téli Fesztivál Mosonmagyaróváron, az ünnepi fények és hangulat egy ponton, a Régi vámház téri zöldterületen koncentrálódik: ott lesz a Mikulás-ház és a mindenki karácsonyfája is. 

Programokat ITT találod!

Szeged

Amikor a napfény városa karácsonyi díszbe öltözik

Adventi időszakban a város csodás díszkivilágítással, a Dóm téren az óriáskerékkel és hatalmas adventi koszorúval az ország egyik legszebb karácsonyi vásárába hívogatja a látogatókat.

Mesedélutánok, kézműves foglalkozások, Mesés Kuckó, kivilágított óriás szarvas és a Mikulás szánja várja a gyerekeket az adventi időszakban, több helyszínen is.

A város utcáit fényvillamos járja, szervezett séták keretében járható be az ünnepi díszbe öltözött város. Forralt bor, kürtős kalács, szalmalabirintus, tűzzsonglőr bemutató várja a látogatókat Szeged három csodaszép belvárosi helyszínén, november 25 – december 24-ig.

Forrás és a részletes program ITT található.

Vác

Adventi programok sokaságát kínálja Vác az első adventi hétvégétől, december 31-ig. A programok a főtéren, a Pannónia-házban és a Curia épületében lesznek.

A főtéren felállított karácsonyfa, a karácsonyi kisvonat, a hagyományos közös gyertyagyújtások a várakozás, a karácsony hangulatát jelenítik meg.

Kézműves foglalkozások, adventi mesekoncert, kézműves kiállítás és vásár, állatsimogató, karácsonyi hangverseny, éneklő Betlehemi bábelőadás, koncertek, forralt bor, és természetesen a Mikulás látogatása is hívogató programokat kínál kicsiknek és nagyoknak.

Forrást és a részletes programokat ITT találod.

ADL - Debrecenimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére