Jelenlegi hely

A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! Avagy karácsony újrafelhasználva

Az ünnep kiváló alkalom arra, hogy a környezetünkért is tegyünk. Kreativitással, előre tervezéssel csökkenthető az egyszer használatos dekorációk, csomagolások mennyisége. Ötletek, tippek, videók a képeslaptkészítéstől a karácsonyfáig!

A karácsony az egyik legszebb ünnepünk. Nagy ilyenkor a sürgés-forgás, az ünnepi készülődés, több hullámban zajlik a vendégvárás és az ajándékozás. S bizony mindezek közepette (is) rengeteg olyan anyagot dobunk a szemétbe, amiből még lehetne valami szép és hasznos…

Az ünnep kiváló alkalom arra, hogy a környezetünkért is tegyünk, sőt mindezt együtt is tehetjük a családdal, barátainkkal vagy kollégáinkkal.

Ha szeretsz alkotni, ha fontos számodra a környezeted védelme, ha szeretnéd megmutatni, a régiből is lehet új, vagy a szemétből is valami szép.

Hogy ne nőjön a papírfogyasztás és a szeméttermelés, illetve hogy ökológiai lábnyomunk se 2 számmal nagyobb cipőtől legyen, körbenéztünk, hogy mit mivel lehetne lecserélni, kiváltani.. a legtöbb ötlet megvalósításához elegendő a kamrában, garázsban, maradékos fiókban körbenézni.

Képeslapok

Igaz, a hagyományos, postai képeslap-küldés ára mára jelentősen megnőtt, mondhatni maga a képeslap bélyeggel időben érkezve maga is ajándék. Félretéve a szarkazmust, az öröm, mikor kiveszel a postaládából egy Neked szóló karácsonyi vagy születésnapi lapot, a régi maradt.

Nem muszáj drága, csillogó lapokat vásárolni, készítheted magad is. Lehet papír vagy falap az alapja, díszítheted magad készítette formákkal vagy régebbi lapok, csomagolóanyagok, textildarabok felhasználásával.

Nagyon sok "hogyan csináld" kisfilm kering a videómegosztó portálokon például  ITT és ITT találsz kreatív ötleteket, melyeket akár a gyerekek maguk is el tudnak készíteni meglepetésként. Ez pedig egy igazán inspiratív 3D mániásoknak.

Ha kedvet kaptál hozzá, ne dobd ki a maradék szalagokat, kisebb textil és papírdarabokat, a szép csoki vagy teásdobozok csomagolását.
Tedd félre egy dobozba, hamar komoly készleted lesz a képeslap gyártáshoz.

Ajándékcsomagolás

Sokan most felnyögtek, mivé is lesznek majd a karácsonyi ajándéktasakok nélkül, mert ők bizony nem tudnak / akarnak / szeretnek csomagolni (megfelelő rész aláhúzható).

Mindenki nyugodjon meg, megy ez a tasakok nélkül is!

Az ajándékcsomagolás segít ráhangolódni az ünnepre, ha nem is vagy vallásos, Neked sem árt egy kis lelassulás. Egy csésze forró teával vagy csokival, egy kis zenével klassz kis éjszakai program!  Így ráhangolódva már elindulhat a kreatív vénád is, és lehet a csomagolás is újrafelhasználható:

  • Készülhet textilből, aminek csomagolás előtt adtunk célt: például kibontva asztalterítővé, tányéralátétté, textilzsákká, párnahuzattá változik. Persze ezt korábban meg kell varrni vagy vásárolni, esetleg egy helyi kézművestől megrendelni. Ha akad otthon régebbi terítő, maradék ruhaanyag, egy közelben lakó varrónnő is beszegheti Neked.
  • A japánok persze ebben is kiemelkedőek: Furoshiki – ősi japán technika, csodálatos kendőbe hajtogatják művészi módon az ajándékot.
  • Lehet régi ruhából valami új: például az ing ujjából borospalackra tasak, utazáshoz ruhagyűjtő, szekrénybe tárolózsák, a gyerekek kinőtt pólójából párna, a plüss rugdalózóból játéktároló. Idő és pénztakarékos ötlet: karácsonyi párnahuzatok, mint ajándékcsomagolás: névre szóló zsákok, melyek évente újra elővehetőek.

Forrás: akolcsonkapotthaz.blogspot.com; Molnár Vivien Lejla

  • A papír is sokféleképpen variálható: régi újságpapírból vagy háztartási csomagolóból, tortapapír csipkével, festéssel, nyomdázással egyedi, névre szóló csomagolópapírok készíthetőek. Például így.
  • A régi desszertes dobozok, cipősdoboz, italos díszdoboz, ha lefested vagy díszpapírral bevonod, maradandó tároló, ékszertartó, óra, napszemüvegtároló, képkeret vagy kincsesdoboz lehet. Nagymamáknál a csekkek, bevásárlókuponok, matricák vagy receptek gyűjtésére kiváló egy átalakított doboz, és a nagyi is hálás lesz érte. ITT és ITT  és ITT találsz hozzá néhány ötletadó filmet.

... és a karácsonyfa

Bizony, bizony a legszimbólikusabb tárgya a karácsonynak.

Nyilván a legtöbb kérdést is ez veti fel: műfenyőt vagy igazit? Gyökereset vagy vágottat?

Mivel rombolunk jobban, ha kivágnak egyet, de ültetnek újat helyette, vagy ha műfenyőt használunk? Próbáljunk meg kicsit a hagyományoktól elszakadva a lényegre koncentrálni: a feldíszített fa körül - mint központi hely, ahogy régen a tűz volt - összegyűlünk, hogy kimutassuk szeretetünket. Azt hiszem ha nem is elsőre, de lassan-lassan sikerül ezen is változtatni, mindenkinek az egyéni fejlődési ütemének megfelelően.

Azért ezen a képen láthatjátok, vannak, akiknél már működik:

Forrás: Family Sponge; Máté Boróka; Kiss Boni; Gál Tünde

És hogy mindezt miért? Ha bizonytalan lennél, íme egy kis statisztika:

Decemberben a fejenkénti átlagos havi 7,8 kg-os papírfogyasztásunk 10-15%-kal is nőhet a karácsonyi csomagolások miatt.

Az adatok a világ minden pontján sokkolóak. Az Egyesült Királyságban csak a decemberben elhasznált csomagolópapírral kilencszer körbetekerhetnénk az Egyenlítőt. Kanadában, az ünnepi szezonban az egy főre eső hulladék mennyisége eléri az 50 kilogrammot. Az Amerikai Egyesült Államokban, ha minden család csupán két ajándékot újrahasznált csomagolásba kötne, 45 000 futballpályányi papírt lehetne megspórolni.

A WWF 2020-as karácsonyi kampánya

Magyarországon sem jobb a helyzet - ráadásul nem kizárólag karácsonykor hozunk olyan döntéseket, amelyek nem fenntarthatók.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés 2014-es adatai szerint évente fejenként kb. 95 kilogramm papírhulladékot termelünk, melynek felét a csomagolóanyagok (főleg a vásárolt termékek borítása és karácsonyi díszpapírok) teszik ki. A decemberi 10-15 százalékos átlagos fogyasztásnövekedéssel szemben az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65 százalékot.

Idén válts Te is fenntartható alternatívákra: kreatív ötleteket ITT és ITT találsz!

ADL - Debrecenimami

Forrás: wwf.hu; ng.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére