Jelenlegi hely

Segítség, mindjárt itt az új tanév!

A remélhetőleg pihentető, tanulásmentes nyári szünet után a diákok és a szüleik is visszatérnek a megszokott, hétköznapi életbe, ami mindenki számára tartogat nehézségeket, ha csak a korai kelésre vagy a napi logisztikai feladatokra gondolunk, nem beszélve a szigorúbb napirendről és a tanulás szükségességéről. De hogyan lehet felkészülni a nyugodt tanévkezdésre?


Kép forrása

Tényleg pihentető (volt) a nyári szünet?

A pedagógusok és pszichológusok, de úgy gondolom, hogy leginkább a szülők tapasztalatai alapján a tanév végére nagyon elfáradnak a diákok. 

Május második felétől utolsó erejükkel küzdenek a jobb jegyekért, számtalan dolgozatot írnak, felelnek. Ennek következményeként a stressz számtalan tünetét mutatják:

  • állandóan fáradtak, de mégis rosszul alszanak,
  • ingerlékenyek, sokkal könnyebben felcsattannak, veszekedni kezdenek, esetleg sírással szabadulnak meg a feszültségtől.

Éppen ezért érthető, hogy amikor elérkezik a nyári szünet, elsősorban pihenni vágynak, és a baráti kapcsolataik ápolására van szükségük.

Szülőként fontos ezt támogatni, hagyni kell semmit tenni, aludni, de akár unatkozni is a gyerekeket.

Azt se felejtsük el, hogy a mostani általános iskolai és középiskolai diákok már az Alfa- és a Z-generáció tagjai, így számukra nem a szülők nosztalgikus érzéseivel átszőtt kalandos, bunki-építős, barangolós, biciklizős nyári szünetei jelentik a legjobb kikapcsolódást, hanem a barátokkal az online térben töltött idő. Ez nem azt jelenti természetesen, hogy csak ezzel kell és szabad tölteni a nyári szünetüket, de nem várhatjuk el tőlük, hogy a mi - gyerekkori nyári szünetben megélt - élményeinket éljék újra.


Kép forrása

Néhány hét eltelte és némi nyaralás után, aztán be lehet vonni őket a házimunkába, lehet közös programokat szervezni, de még mindig nem jött el a tanulás  és a következő tanévre történő felkészülésnek az ideje.

Akkor semmi tanulás a nyáron??

Van olyan diák, akinek nincs szüksége arra, hogy ismételjen, tanuljon a nyáron.

Természetesen önszorgalomból, a saját örömükre sokszor ők is szívesen vesznek könyvet, akár tankönyvet a kezükbe, vagy néznek tudományos ismeretterjesztő videókat.

Más a helyzet azokkal a gyermekekkel, akiknek szüksége van az ismétlésre, esetleg a fejlesztésre.

Azonban az ő esetükben is az a javaslatom, hogy csak augusztus második felében, heti 2-3 alkalommal, maximum egy-egy órát szánjunk a gyakorlásra, illetve arra, hogy valamennyire felidézzük az előző tanévben tanultakat. Amikor elkezdődik a tanítás szeptemberben, úgyis ismételni fognak a gyerekekkel a tanítók, tanárok, így szülőként ezzel kevés dolgunk lesz.


Kép forrása

Úgy vélem, egyébként sem tartozik a kedvenc szülői feladataink közé a gyerekeinkkel történő tanulás, főleg, ha a gyermekünknek nehézségei vannak a tanulás vagy akár egy tantárgy elsajátítása terén.

Pszichológusként általában azt szoktam javasolni a szülőknek, hogy lehetőség szerint kérjék meg a nagymamát, keressenek egy tanítónőt vagy tanárt, aki tanul vagy gyakorol a gyermekkel, így nem sérül a támogató szülői szerepük, és sokat javul a kapcsolatuk a gyermekükkel, ha kimarad a tanulás-hiszti. Ezt a nyári szünetben is érdemes megfontolni. Lehetőség szerint tehát minél kevesebbet készüljünk a következő tanévre, hiszen a nyári kötelező olvasmányok úgyis segítik a „szintentartást”, illetve azt, hogy teljesen ne tűnjön el a fókuszból az iskola és a tanulás.

Mindezek szem előtt tartásával, egy valóban pihentető nyár után, újult erővel tudja kezdeni a következő tanévet az egész család.


Szigeti Mónika - Kaposvár

gyermek- és ifjúsági klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus, pszichoterapeuta, gyógypedagógus
 

- KAPOSVÁRIMAMI -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére