Jelenlegi hely

5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

Itt van a csúnya, sötét november, és vele együtt a hajlam a búskomorságra, letargiára, depresszióra, amit csak súlyosbít az újra támadásba lendült vírus okozta emberpróbáló helyzet, mely még a reményt hozó, közelgő advent fényeire is árnyékot vethet. Itt az idő felvenni a kesztyűt, mielőtt túl mélyre süllyedünk!

Pozitív attitűdünk megtartásához több összetevő szükséges. Az alaphelyzetben bevált, általában javasolt és hosszútávon rendszeresen alkalmazott módszerek mellett alkalmanként szükségünk lehet egy-egy váratlan, látványos ellentámadásra, amely azonnal kiránt bennünket a negatív spirálból.

Íme pár sokszor hallott, klasszikus módszer és azok drasztikus verziója. Első pillantásra talán ellentmondanak egymásnak, mégis ugyanazt eredményezik – bár az élmény garantáltan intenzívebb lesz.

#1 Hogyan reagálsz a körülményekre?

Klasszikus tipp: Ne mérgelődj azon, amin nem tudsz változtatni. Próbálj nyugodt, kiegyensúlyozott maradni.

Logikusnak tűnik, és általában hasznos tanács, hisz fölösleges a megváltoztathatatlanra pocsékolni az erőnk és energiánk. Mosolyogj, relaxálj, meditálj, töltődj lágy, nyugtató zenével, légy hálás. Mégis, lehetnek olyan helyzetek, amikor akkora bennünk a feszültség, hogy semmi más nem segít, csak ha teret adunk a negatív érzelmeinknek, és hagyjuk őket vulkánként kitörni:

Drasztikus tipp: Dühöngj, sírj, üvölts, tombolj!

Nem dől össze a világ, ha egyszer-egyszer rázúdítjuk a bennünk tomboló indulatokat. Ha úgy érezzük, ki kell adnunk magunkból a felgyülemlett feszültséget, adjuk meg magunknak az engedélyt, hogy pár órán, vagy akár egy napon át szabadjára engedjük a bennünk dúló érzelmeket. Ordíts, sírj, bokszolj a párnába, panaszkodj, szitkozódj, hisztizz – ez mind-mind felszabadító. A dühünket szó szerint kiadjuk magunkból, méregtelenítjük a lelkünk. Miután megkönnyebbültünk, lehet, hogy még nevetni is tudunk egy jót magunkon.

#2 Mozgás

Klasszikus tipp: Mozdulj ki, mozogj rendszeresen.

Közismert tény, hogy a rendszeres, kellemes testmozgás az egészséges életmód szerves része, ráadásul javítja a közérzetet. Az is köztudott, hogy már pár egyszerű mozdulat is segíthet oldani a feszültséget, a szorongást: néhány nagy páros karkörzés hátra, pár nagy levegővétel és egyéb légzőgyakorlatok, mellkasnyitó gyakorlatok, nyújtás, jógapózok. Nagyon hatásos stresszoldók az automatikus, ciklikus mozgások, mint a séta, biciklizés, vagy a könnyed futás – lehetőleg a szabadban, a friss levegőn.

De van, hogy mindez édeskevés. Ügyelve a testi épségedre és az egészségedre, néha megéri elmenni a végsőkig:

Drasztikus tipp: Hajtsd magad kipurcanásig!

Ha úgy érzed, kifutnál a világból is: tedd azt! Fuss le egy félmaratont (vagy rohanj kétszáz métert, ha neked az a határ). Tolj végig egy kőkemény HIIT edzést, szaggasd szét a konditermet, döntsd meg a súlyemelő rekordod. A lényeg, hogy teljes erőbedobással küzdj, izzadj, lüktessen a véred, érezd, hogy bármire képes vagy. Ekkora fizikai terhelés mellett nem marad kapacitás másra, az elméd és lelked felszabadul a nyomás alól. Az edzés utáni zuhanyzás pedig végleg elmossa minden kipárolgott mérged. Egészen újjászületsz!

#3 Étkezés, folyadékbevitel

Klasszikus tipp: Jól egyél, hogy jól legyél.

Mindannyian tudjuk, hogy mindennek az alapja a megfelelő táplálkozás – szerveink egészségének, testsúlyunknak, az optimális agyműködésnek, a jó közérzetnek, sőt a libidónak. Mindenki ismer kulcsszavakat és alapelveket (bár sokszor nehéz követni az újabb és újabb trendeket): változatosság, mértékletesség, természetesen, finomítatlanul, zsír, fehérje, szénhidrát, zöldség, gyümölcs, fehérhús, gabona, semmi cukor, sok víz, és vitaminok.

Ha „amúgy” egészségesen táplálkozol, bírja a gyomrod, nem ostorozod magad utólag, és általában nem evéssel vigasztalódsz, akkor nem fog kárt okozni, ha egy-egy vészhelyzetben megszeged a szabályokat, és kirúgsz a hámból:

Drasztikus tipp: Egyél, igyál, ahogy jólesik!

Bármit és bármennyit. Igen. Hatalmas adag spagettit. Zsírban sült rántott bordát. Csokitortát este tízkor. Egy üveg vörösbort. Sajttal. Sört. Fagylaltkelyhet. Továbbmegyek: chipset, kólát, gumicukrot. Fél disznót. Bármit, ami jólesik, aminek élményt nyújt az íze és a látványa, amit élvezettel fogyasztasz. Fel fog tölteni. Szó szerint.

#4 Pihenés

Klasszikus tipp: Pihenj aktívan, légy jelen a pillanatban, aludj eleget.

Egyre többet hallani a ’mindfulness’ – azaz a tudatos jelenlét – fontosságáról, amire a függőséget is okozható okostelefonok, közösségi oldalak és streaming szolgáltatók dömpingjében valóban sokkal tudatosabban kell törekednünk. Szellemi frissességünk, egészséges pszichénk, jó mentális állapotunk megóvását segíti, ha kevesebb időt töltünk a fenti eszközökkel, s helyette értelmes, értékes, „valódi” tevékenységekkel töltjük a szabadidőnk. Egy séta a természetben, egy kiadós, jó minőségű alvás, közös játék, kreatív alkotás, olvasás feltölt.    

Mégis, néha csak arra vagyunk képesek, hogy ne csináljunk semmit:

Drasztikus tipp: Pihenj passzívan, kapcsold ki az agyad!

Ha teheted, vegyél ki egy nap szabadságot, amikor elvonulsz a világtól. (Ha kisgyermekes anya vagy, akkor otthonról próbálj elszabadulni, vagy a család vonuljon máshová.) Ha szeretnéd teljesen kiüríteni a fejed, és elzsibbasztani az érzékeidet, kuckózz be egy fotelbe, bambulj a tévé előtt, vagy bámuld a kütyüdet, feküdj be a fürdőkádba, vagy az ágyba. Ha a teljes lemerülés közelébe kerültél, akkor lehet, hogy az egyetlen, amire vágysz, hogy átalszod az egész napot és az éjszakát. Másnap biztosan tettrekészen ébredsz!

#5: Kapcsolatok, szórakozás

Klasszikus tipp: Ápold a barátságaidat, tölts minőségi időt a családoddal, pároddal.

Az ember társas lény. Szükségünk van társaságra. Beszélgetésekre, visszajelzésekre, kommunikációra. A korlátozások alatt különösképp, ha máshogy nem, legalább online, hiszen az elszigetelődés szorongást válthat ki, a magány érzését keltheti.

Család – ezt nem kell magyarázni, a szeretet minden.

Na, és persze a párkapcsolat! Az intimitás, a testi kontaktus, az ölelés, a bőr a bőrrel érintkezés felnőttkorban is létszükséglet. Bújj oda a párodhoz, szeretgessétek, kényeztessétek egymást, például kölcsönös masszázzsal, ami még belsőségesebben folytatódhat...

A lényeg, hogy érezd, nem vagy egyedül.

Társas kapcsolatainkban is néha végletekre vágyunk:

Drasztikus tipp: Húzz el valahova!

Néha jólesik kivonulni a megszokott közegből. Vagy úgy, hogy magunkra csukjuk az ajtót, vagy úgy, hogy vadidegenek között elvegyülünk.  Bár ez utóbbi sajnos most nem aktuális, ha a helyzet változik, használd ki a tömeg erejét. Hihetetlenül felemelő egy koncerten együtt hullámzani és énekelni, vagy egy izgalmas meccsen együtt szurkolni a tömeggel. És persze a pároddal is ki lehet törni a megszokottból. Egy spontán, meglepetésekkel teli, különösen szenvedélyes együttlét garantáltan kirángat a depresszióból.

Végül, de nem utolsósorban, ami garantálja a fentiek sikerét:

+1 klasszikus: Ne csak olvasd, hanem alkalmazd is a fenti tippeket.  

+1 drasztikus: Ne hallgass senkire, tedd mindig azt, amit jónak látsz!

Képek forrása: pexels.com

; A szerző: Patak Gyöngyvér
www.patakgyongyver.hu
Öt fiú anyukájaként, feleségként, hiszem, hogy boldogan élni családban lehet igazán, gyereket nevelni pedig csak humorral lehet – legtöbbször magunkon nevetve. A boldogságot persze nem várni kell, hanem megteremteni. Ez nem könnyű, nem is mindig sikerül, de én naponta próbálkozom. Tarts velem!

- Kaposvárimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére