Jelenlegi hely

Só-liszt gyurma főzve, kicsit másként

A só-liszt gyurma egy kisgyermekes háznál olyan, mint a kártyában a jolly joker! Ha a gyerekek már nem tudnak mit kezdeni a rájuk szakadt szabadsággal, és kimenni sem lehet a kánikula vagy éppen az esős időjárás miatt, akkor kerülhet elő a gyurma. Olcsó, hamar elkészül, és a totyogó babától a nagymamáig mindenkinek jó móka!

A húsvétról megmaradt tojásfestékkel a szivárvány minden színében előállíthatjuk, majd a fel nem használt gyurmát a hűtőben tárolhatjuk.

Hozzávalók 1 adaghoz:

 • 20 dkg finomliszt
 • 10 dkg finom só
 • 3 kk étolaj
 • 3 dl víz
 • 2 kk citromsav
 • tojásfesték (lehetőleg por alakú) vagy ételszínezék is jó

 

Elkészítés:

A vízben feloldjuk a tojásfestéket, majd a hozzávalókat egy nagyobb lábasban habverővel simára keverjük. Takarékon folyamatosan kavargatva (fakanállal) elkezdjük főzni. Néhány perc múlva kezd sűrűsödni, így egyre nehezebb lesz kavarni. Időnként félrehúzhatjuk, és úgy kavarjunk rajta egyet. Addig kell főzni (pár perc az egész), amíg annyira összeáll, hogy a fakanállal nem tudjuk tovább kavarni. Ekkor egy munkalapra kitesszük és óvatosan, mert meleg, jól átgyúrjuk. Kezdetben még ragadhat, de hamar szépen összeáll.

Én 1 kg lisztből szoktam készíteni: piros, kék, zöld, sárga és fehér színben. A fehérnél nem kell semmi szinezéket tenni a vízbe. A gyurma állaga jobb, mint annak a bizonyos sokat reklámozott és igen drága gyurmának. A kész gyurma nagyon jól formázható és a színek összekeveréséből új színeket is lehet alkotni, például lila vagy barna. Az elkészült alkotások a levegőn megszáradnak. Színük megmarad, csak kicsit fehéredni fog. A maradékot hűtőben sokáig lehet tárolni. (Nekem most egy hónapja készült gyurmám van és még semmi baja sincs pedig már egy ideje kivettem a hűtőből, mert az ennivalónak is kell a hely :-)
 

 

Ötletek:

 • Ha nincs színezőanyagunk, nem baj. A megszáradt fehér gyurmát temperával is kifesthetjük. Az is jó móka.
 • Készíthetünk apró gyöngyöket. A lyukat vékony szívószállal készítsük. A gyöngyök ne legyenek nagyok, mert nehéz lesz a nyaklánc. Ha kiszáradt, fűzzük fel.
 • A legkisebbeknek adhatunk magvakat, amelyet a kilapított gyurmába nyomkodva képeket készíthetnek.
 • Óvodásokat ösztönözhetünk sík képek készítésére. Adjunk erre célra keményebb papírt/kartont, amit így biztonságosan tudunk mozgatni.
 • Iskolások már bátran készíthetnek térbeli alakzatokat.

Jó alkotást kívánok!

Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére