Jelenlegi hely

A Hortobágyi Nemzeti Park téli látnivalói

Mostan puszta ám igazán a puszta! Mondja valahogy így Petőfi Sándor, de nem igazán értjük, míg nem járunk egyszer a Hortobágyon télen. Szerencsére annyira azért nem kietlen, bőven akadnak programok és látnivalók az egész családnak!

A téli időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park létesítményeinek egy része zárva tart, illetve módosított nyitvatartás szerint üzemel. A puszta téli világa kevésbé ismert, mint a nyárközepi látványosságok. De talán épp ezért még szebb, különlegesebb.

Fotó: Simay Gábor; Forrás

Az alábbiakban összegyűjtöttük a hortobágyi látnivalók nyitvatartását, ezzel is megkönnyítve a látogatásuk megtervezését.

Aktuális téli programok a Hortobágyi Nemzeti Parkban 2024

2024. január 27. (szombat) 9.00: Ragadozómadarak fészkeinek feltérképezése és madarászséta a Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi Területen

2024. február 3. (szombat) 9.00: Jégtúra a Tisza-tavon

2024. február 4. (vasárnap) 15.00: Varjúbehúzás a temetőben

2024. február 10. (szombat) 10.00: Hortobágy-Kónya téli terepmadarász gyalogtúra a Nagy Őrgébicshez

2024. február 17. (szombat) 10.00: Téli túra a Tiszakürti Arborétumban

2024. február 24. (szombat) 10.00: Sasnap Hortobágy-halastón

Tudtad, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park az ország első nemzeti parkja, idén, 2023-ban lett 50 éves? És azt, hogy a Kilenclyukú Híd szintén ebben az évben ünnepelte 90. születésnapját?

Hortobágy-halastavi Kisvasút 

Sajnos 2024-ben nem üzemel. A Hortobágy-halastavi tanösvény továbbra is látogatható.

Forrás

Látogatóközpont 

A HNP Látogatóközpont épülete várhatóan 2024. januárig zárva tart, az épület a felújítást és a teljes kiállítási tartalom megújítását követően nyit majd meg 2024 tavaszán.

Forrás

Hortobágyi Vadaspark

Hortobágy-Malomháza területén lévő Vadaspark az ősi puszta vadvilágát mutatja be az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, mint a farkas, vadló, keselyű, pelikán, illetve a védett területeken ma is élő vadállatok, például a vadmacska, róka, réti sas, nyári lúd, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya, vörös vércse. A vadaspark célja ezeket a fajokat a Hortobágy egykori, az ember térnyerése előtti arcát idéző környezetben láttatni, mivel ezen a területen egyszerre van jelen az összes jellemző tájképi együttes: a ligeterdők, a mocsarak és természetesen a nagy kiterjedésű puszta.

Nyitvatartás:

január - február hónapokban március 15-ig.: hétfő kivételével csak előzetes bejelentkezéssel telefonos egyeztetés alapján 10.00-13.00 óra között látogatható
(Bejelentkezés legkésőbb 13.00 óráig lehetséges!)
Tel.: +36 30 564 5773
A belépőjegy a téli időszakban kizárólag készpénzben a vadasparki dolgozónál kerül értékesítésre - ezen időszakban az online jegyértékesítés nem érhető el. Látogatás előtt érdeklődjön a megadott telefonszámon!

Megközelítés: 

A Hortobágyi Vadaspark a nemzeti park járművével közelíthető meg, jegyvásárlás a Hortobágyi Csárda Tourinform irodájában

A Hortobágyi Vadasparkról bővebben itt olvashatsz.

Forrás

Madárkórház - Madárpark

Hortobágyon a Madárkórház Alapítvány az országban egyedül álló kórházat működtet. Az intézmény az egész ország területéről, de főként a Hortobágyi és Bükki Nemzeti Parkból bekerülő, sérült, beteg, védett madarak állatorvosi ellátását, kórházi ápolását és rehabilitációját végzi. Az évente beérkező 200-300 beteg közül 35-40 % visszakerül a természetbe. A kórház nyitott, melyet a hortobágyi Madárparkban a látogatók számára látványkórház, madármentő kiállítás és öko-teleház egészít ki.

Nyitvatartás:

  • február 28-ig: 9:00-16:00
  • március 1-április 30-ig és szeptember 1-október 31-ig: 9:00-18:00
  • május 1-augusztus 31-ig: 9:00-19:00

Belépőjegyek:

felnőtt: 2000 Ft/fő; gyerek/diák/nyugdíjas: 1500 Ft/fő
A belépőjegy a Madárkórház pénztárában vásárolható.

Megközelítés:

Hortobágy falu központjában található, saját ingyenes parkolóval rendelkezik

A Madárkórházról bővebben itt olvashatsz.

Forrás

Mátai Ménes istállói

A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja, állami ménesként működik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kezelésében. Legfontosabb feladata a 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánított hagyományos magyar nóniusz fajta génmegőrzése és a holsteini fajtára alapozott magyar sportló tenyésztése. 

Több mint 300 éves múltra tekint vissza a Debrecen szabad királyi város alapította hortobágyi ménes, amely Magyarország egyik legrégebbi ménesei közé tartozik. A hortobágyi puszta Debrecenhez tartozott évszázadokon keresztül egészen 1948-ig, így a város nemcsak saját, hanem gazdaközösségének lovai számára is szervezett ménest.

Forrás

Programok:

Lehetőség van megtekinteni az istállókat, a szekérkiállítást, a különböző kézműves műhelyeket, a Mátai Ménes kiállítását a Látogatóközpontban
Lovaglás - szekerezés - Pusztaprogram - szabadtéri versenyek - istállólátogatás

A pusztai fogatozás program várhatóan 2024. tavaszán indul.

Nyitvatartás:

A téli időszakban az istállók 10.00 és 14.00 óra között látogathatóak.

Belépőjegy:

A ménes területe egész évben ingyenesen látogatható.

Megközelítés:

Hortobágy falutól kb. 2 km-re. Parkolás a Nyerges Presszó mellett ingyenesen lehetséges.

A Mátai Ménesről bővebben itt olvashatsz.
Forrás
Belépőkártya rendszer
A Hortobágyi Nemzeti Park tanösvényeire (Hortobágy-halastavi tanösvény, Górési tanösvény, Szálkahalmi tanösvény),  valamint a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. kezelésében lévő halastavakra történő turisztikai célú  belépés csak belépőkártyával lehetséges, amely belépési engedélynek minősül. A megváltott belépőkártya mindhárom tanösvényre és az egyéb látogatható területekre is érvényes.
Az aktuális belépőkártya árakat ITT találod.

ADL - Debrecenimami

Forrás: www.hnp.hu; Listakép

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére