Jelenlegi hely

Debreceni selyemtitkok. Beszélgetés Csajbók Márta selyemfestővel

Melyik nő tud ellenállni a selyem kifinomult vonzerejének? Ezt a csodálatos, természetes anyagot, jellegzetes selymes fénye, finomsága és kellemes tapintása teszi utánozhatatlanná. Egy véletlen hozott minket össze Csajbók Márta selyemfestővel, akit a selyemfestés és a mandalák iránti szeretetéről kérdeztünk, miközben megismerhetünk egy különleges eljárást, az ecoprintet, és jövőbeli terveket, amely segítségével bárki kipróbálhatja ezeket a fantasztikus technikákat.

- Egész eddigi életedet végigkísérte az alkotás iránti vágy. Kirakatrendező és Dekoratőr Iskolát végeztél, ebben is dolgoztál sokáig. Milyen alapokat adott az akkor megszerzett tudás?

Igen, az első szakmám a kirakatrendező és dekoratőr volt. Gyakorlatilag fiatalon ez a megvalósult álom volt számomra, mivel mindig rajzolgattam, vágtam, ragasztottam, varrtam, kötöttem, hímeztem. Ebben az iskolában teljesen szabadon mindenre volt lehetőségem, és még sok újdonsággal is kiegészült a tudásom. Hatalmas löket volt az egész munkásságom megalapozásához. Sok évvel később elvégeztem a lakberendező iskolát, amihez szintén nagy előnyt adtak az előtanulmányaim. Nem csak a művészettörténet része, hanem a rajzolásban, színhasználatban és a kompozíciók elkészítésében is.

 

- Mikor és hogy találtál rá a selyemfestésre? Mennyire volt ez akkor ismert technika? Hogyan jutottál el az alapoktól az ismertségig?

A selyemfestés villámcsapásszerű "szerelem első látásra" dolog volt az életemben. Ez legalább 25 évvel ezelőtt történt, amikor egy német nyelvű Burda újságban először megláttam egy selyemfestéssel foglalkozó oldalt. Biztos voltam benne, hogy ki akarom próbálni. A férjem fordította le a szöveget, és segített megtalálni hozzá az anyagokat, festékeket. Semmilyen magyar nyelvű leírás nem volt akkor még elérhető Magyarországon. Festékeket és selymet csak egyetlen boltban lehetett beszerezni Budapesten. Teljesen egyedül kísérleteztem ki a technikákat, és vadásztam a külföldi újságokat, amikben selyemfestéssel kapcsolatos dolgok voltak leírva. Ezeket az újságokat még mindig őrzöm. Manapság sokat segít az internet az érdeklődőknek. Abban az időben két icic-pici gyermekünk volt, akik mellett ez sokáig csak hobbi lehetett. Időnként hosszú hónapok is kimaradtak festés nélkül bizonyos élethelyzetek miatt. De soha sem voltam képes elengedni a selyemfestést a lelkemben. Egy időben volt egy kis boltom, ahol más kézműves termékekkel együtt árultam a sajátjaimat. Később nyitottam egy webáruházat. Ez ugyan külföldi tartózkodásunk és több költözés miatt néhány évig szünetelt, de selyemfestést nem hagytam abba. Tízezer kilométerre is vittem magammal a festékeket és minden eszközömet. Most végre a dolgok összeálltak, a gyerekek felnőttek, van egy nagy műhelyem, webáruházam, blogom. A munkáimat ismerik külföldön is, a világ több pontján megtalálhatóak.

- Találkoztunk nálad egy különleges eljárással, az ecoprint-el. Az ecoprint érzékeny műfajnak tűnik, sok benne a „ha”. Hogyan lesz egy selyemfestőből ecoprinter?

A selymen keresztül kapcsolódik össze elsősorban a két dolog. Az ecoprint növényi nyomatot, növényekkel való festést jelent. Aki ismeri a selyemkendőimet, azoknak biztos feltűnt, hogy elsősorban növényi motívumokat használok az ecsettel való festés folyamán is. Ez a második kapcsolódási pont. Többféle ecoprint eljárás van, de lényeg, hogy a növényi részek – főleg a levelek, olyan gyönyörű lenyomatokat hagynak az anyagon, hogy azonnal bele lehet szeretni. Csodálatos színek és rajzolatok bukkannak elő az eljárás során, amiket a növények saját színanyagai bocsájtanak ki.

Jó ideje kerestem már valami új technikát, amivel kiegészíthetem a munkáimat. Amibe ismét szenvedélyesen beleszerethetek, és egyben kötődik a selyemfestéshez. Az ecoprint készítés lett az egyik. A másik még formálódik, gyakorlom azt is, így az még a jövő titka.

- Mitől válik valóban jóvá egy ecoprint nyomat? Mit kezdesz az ecoprint technikával készült művekkel?

Sajnos ezt a technikát a nyárnak egy bizonyos szakaszában lehet készíteni csak. Ha túl sok az eső vagy nagy a szárazság, nem lesz szép a nyomat. Sőt, érdemes a Hold állását is figyelembe venni. Folyamatosan tanulom én is, mert két hasonlót véletlenül sem lehet csinálni. Nagyon sok fortélya van. Minden egyedi és megismételhetetlen. Ez benne a szépség. Nem hagy nyomot minden növény levele. Azt is érdemes tudni, hogy a megfelelő levelek színe és hátoldala más nyomot hagy. Műszálas anyagra nem lehet dolgozni, csak selyemre, gyapjúra és pamutvászonra.

Elsősorban selyemsálakat készítek ezzel a technikával, de próbálok ruhaneműt is színezni ezzel az eljárással. A vászon anyagok nagy része valamilyen táska, vagy szatyor oldalára kerül.

   

- Hogyan fogadják azok, akik először találkoznak ezzel a műfajjal?

Nagy örömömre és meglepetésemre szinte mindenkit meg fog a szépsége egyedisége és megismételhetetlensége ennek az eljárásnak. Nem csak én gyönyörködök a levelek nyomatában, hanem a vásárlóim is. Elsősorban a földszínek kedvelő járnak jól, mivel élénk pirosat vagy más harsány színt nagyon nehéz előállítani a növényekből.

- Melyik munkádra vagy a legbüszkébb, és miért?

Főleg azokra a munkáimra vagyok büszke, amik egyedi megrendelések. Nagyon megtisztelő, ha valaki egy egyedi, névre szóló ajándékot készíttet el velem. Kértek már fel ballagási ajándékok elkészítésére, Berettyóújfaluba egy templom kért fel még régebben, hogy készítsem el a zászlójukat. De talán a legbüszkébb a Hortobágyi Nemzeti Park felkérésére vagyok. Amikor megkapták a „Világörökség része” címet, akkor én készítettem az egységes kendőket a hölgyeknek, és a nyakkendőket az uraknak.

- A másik szerelmed a mandala. Azt tudjuk rólad, hogy korábban vezettél mandala kört, szeretsz közösségben is alkotni, beszélgetni az emberekkel. Milyen irányban kalandozol még el?

Szeretek emberekkel foglalkozni, főleg összekapcsolva a művészettel. Az alkotásra, mint terápiás tevékenységre tekintek. Hiszem, hogy az embereknek nagyon fontosak azok az órák, amikor magukkal foglalkozhatnak, elmélyülve, szinte meditálva. Elengedhetetlen a lelki békéhez és a testi egészséghez ez az idő, amit magunkra fordítunk. Nagyon szerettem volna rajztanár lenni, bár végül szabadbölcsészként, mint esztéta végeztem az egyetemen. Az emberekkel való foglalkozást, és a tanítás iránti vágyamat most a workshopjaimban élem meg, amik elég változatosak. A mandala festő foglalkozásokat azzal szoktam kiegészíteni, hogy az elkészült alkotásokat a végén elemzem. Ilyenkor a tudatalatti dolgozik, és „beszél” a színeken és a formákon keresztűl. Nagyszerű önismereti játék a mandala rajzolás.

- A workshopjaidat milyen témák köré tervezed? 

Van nagyon egyszerű, kezdő selyemfestés. Ez azoknak szól, akik kíváncsiak erre a technikára, és szeretnének valamilyen alap technikai tudást szerezni. Természetesen van mandalafestő workshopom, ahol most nem az a cél, hogy a végén kielemezzem az alkotásokat, hanem hogy az érdeklődő a selyemfestés alapjai mellé még valami lelki tartalmat is kapjon. A bátrabbak jöhetnek selyemkendő festésre, és természetesen a nyarat kihasználva ki lehet próbálni az ecoprint készítést. Lehetőség van egyedi ajándék készítésre a műhelyemben. Ezalatt azt értem, hogy barátok összefogva festhetnek például egy szülinapos barátnőjüknek sálat, miközben jól érzik magukat, akár hozhatják a tortát is. Ez az alakom tökéletes alkalom leánybúcsúra, vagy csapatépítő tréningnek.

- Hol találkozhatnak az érdeklődők a munkáiddal? Hol lehet tőled vásárolni?

Főleg a webáruházamban találják meg az érdeklődők a munkáimat, de el lehet jönni a műhelyembe is előre egyeztetett időpontban. Ott szoktam lenni az egyetem díszudvarában két havonta megrendezésre kerülő CSAK Design vásáron és szívesen elmegyek workshopot tartani egyszerűbb technikákkal más városba, ha van rá igény. Az alkotás mellett örömmel blogolok, ahol nem csak az új munkáimról, hanem a régen készült alkotásaimról is írok, sok képes anyag kíséretében. Weblapomon, közösségi oldalaimon is követhetnek a munkáim iránt érdeklődők.

Workshopok időpontjai itt>>

Elérhetőségek:

Blog: https://csajbokmarta.com/

Webáruház: https://www.enkisboltom.hu

Facebook: https://www.facebook.com/csajbokmartaselyemfesto/

Instagram: https://www.instagram.com/csajbokmartaselyemfesto/

 

 

KE - Debrecenimami 

Fotók: Csajbók Márta

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére