Fotó forrása: www.freepik.com
Mi az a gyümölcsbőr?
A gyümölcsbőr egy vékony, rugalmas lap, amely 100%-ban gyümölcsből készül. Lényegében egy természetes gyümölcspép, amelyet alacsony hőmérsékleten ki kell szárítani, így egy koncentrált ízű, könnyen tárolható és hosszan eltartható nassolnivalót kapunk. Az aszalás során a gyümölcs nedvességtartalma eltávozik, miközben az értékes tápanyagok megmaradnak.
Miért érdemes gyümölcsbőrt készíteni?
A gyümölcsbőr egészséges, könnyen szállítható, és szabadon variálható különböző gyümölcsök kombinációjával. Emellett segít csökkenteni az élelmiszer-pazarlást, hiszen a túlérett gyümölcsök is tökéletes alapanyagot jelentenek hozzá. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így mindig kéznél lesz egy egészséges csemege, amit a család legkisebb tagjai örömmel csipegetnek majd.
Fotó forrása: www.freepik.com
Milyen gyümölcsökből készítsük a nasit?
A gyümölcsbőr szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető, de egyes fajtákhoz kötőanyagra is szükség van a megfelelő állag eléréséhez. A meggy és a cseresznye például kiváló alap, de alma hozzáadásával válik igazán tökéletessé. Az eper, málna és ribizli szintén remek választás, de ezek hajlamosak eláztatni a bőrt, ezért nem árt például almával vagy chia maggal stabilizálni. A lehetőségek végtelenek – a barack, dinnye, szilva is szóba jöhetnek a kísérletezés során!
Mennyi gyümölcsöt használjunk?
Kezdésnek érdemes 3 kg gyümölccsel dolgoznunk, hogy megfelelő mennyiségű gyümölcsbőrt kapjunk. Nem kell pontosan méricskélnünk – elég, ha darabolunk, magozunk és turmixolunk. Bátran kísérletezzünk az ízekkel, hogy megtaláljuk a kedvenc kombinációnkat!
Milyen eszközök szükségesek?
A házi gyümölcsbőr készítéséhez elengedhetetlen egy jó minőségű aszalógép. Az alacsony hőmérsékleten történő szárítás ugyanis segít megőrizni a gyümölcs természetes ízét és tápanyagait. Érdemes szétnézni a párolók és aszalógépek kínálatában, a megfelelő gép kiválasztása ugyanis nagyban megkönnyíti a folyamatot és garantálja a tökéletes végeredményt.
Fotó forrása: www.freepik.com
Hogyan készítsünk gyümölcsbőrt aszalógéppel?
-
Előkészítés: Mossuk meg, hámozzuk meg és daraboljuk fel a gyümölcsöket! A barnulás elkerülése érdekében kevés citromlevet is adhatunk hozzá.
-
Pürésítés: Turmixoljuk simára a gyümölcsöt, és ízlés szerint édesíthetjük mézzel vagy természetes édesítővel!
-
Kiterítés: Az aszalógép tálcájára helyezzünk sütőpapírt vagy speciális aszalólapot, majd egyenletes rétegben terítsük rá a pürét!
-
Aszalás: Ahhoz, hogy a gyümölcsbőr megőrizze tápanyagtartalmát, érdemes 50 fok alatt tartani a hőmérsékletet. Célszerű 68 fokon indítani néhány óráig, majd 46 fokra csökkenteni, így gyorsabban beindul a folyamat anélkül, hogy a tápanyagok elvesznének.
Honnan tudhatjuk, hogy elkészült az aszalvány?
A gyümölcsbőr akkor készült el, amikor teljesen kiszáradt, de még rugalmas. Az aszalás közben ellenőrizzük 3-4 óránként, valamint forgassuk a tálcákat, mivel egyes gépek bizonyos részeken intenzívebben száríthatnak.
A finomság általában 8-24 óra alatt készül el, de a magas nedvességtartalmú gyümölcsöknél ez akár tovább is eltarthat. Akkor jó a gyümölcsbőr, ha sehol sem nedves, könnyen lehúzható a sütőpapírról. Ha ragad vagy nehezen válik el, akkor még nem jó, ha pedig rásült a papírra, valószínűleg túlszárítottuk.
Amikor kész, vágjuk csíkokra vagy tekerjük fel, majd tároljuk légmentesen záródó edényben!
Szponzorált tartalom
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges