Jelenlegi hely

„Testemből táplállak” - egy Anya szemével

Testünkből táplálni gyermekünket csak nekünk Nőknek adatik meg. Frissen szült anyukaként azonban igencsak megingathat minket, az a rengeteg vélemény és „jó tanács”, amit minden felől kapunk.

A szoptatás érzése egy csoda, mely által gyermekünk is több lesz. Hiszen mi pótolhatná ezt az összekapcsolódást?  Természetesen nem könnyű, hiszen az igény szerinti táplálás fárasztó is lehet. De amikor 2-3 óránként - vagy akár fél óránként - gyermekünket mellünkből tápláljuk, és jóllakott mosollyal alszik el, nincs is ennél csodálatosabb érzés. Ez az Anya és Gyermeke közti szeretetteljes kapcsolat pótolhatatlan és nem megismételhető. A WHO és valamennyi szakmai fórum a minimum 6 hónap kizárólagos anyatejes táplálást tartja alapvető biológiai normának, és a 2 éves korig tartó szoptatást javasolja. Miért is fosztanánk meg gyermekünket és önmagunkat ettől az érzéstől?

Persze sokszor kitartónak és elkötelezettnek kell lennünk, de hamar megtérül. Egy mosoly és minden kialvatlan éjszaka képe eltűnik. Az anyatej nemcsak tápláló, hanem védő hatással is van gyermekünkre nem beszélve arról a biztonságérzetről, amelyet testünk által átadunk. Kisfiam koraszülöttként látta meg a napvilágot, még a szopóreflexe sem alakult ki. Nem kívánom senkinek azt az 5 hetet, amit klinikai körülmények között töltöttünk, és azt az érzést sem, amikor csak az inkubátor üvegén keresztül nézhettem Őt. Az élete már azzal kezdődött, hogy küzdenie kellett, de úgy jöttünk haza, hogy kizárólag szopizott.

Mindketten megküzdöttünk ezért a 18 hónapig tartó kapcsolatért, de ha újra kéne kezdenem, ugyanígy tennék. Az átvirrasztott éjszakák, a 2 óránként ébredések elhalványultak, és ha ránézek erre az életerős fiúra, beigazolódik: megérte. Mert gyermekünkért meg kell küzdenünk vagy így vagy úgy, de kell. Ha pedig bizonytalanok vagyunk, keressünk egy szakembert, akiben megbízunk, akire számíthatunk.

Annak idején én is így tettem és nem győzök nap, mint nap hálásnak lenni Tóthné Hasilló Annamáriának, az Év Bábájának, aki nélkül ez a szoros kötődés nem alakulhatott volna ki gyermekemmel. Tudom, hogy megteremtődött számára az első biztonság. Érzem, hogy sokkal nyitottabb már most a világ felé, mert megkapta azt a védettséget, melyet az anyatejes táplálás megadhat egy pici babának. Kívánom minden leendő Anyának, hogy megérezhesse ezt az oly fontos és meghatározó érzést, és az otthon eltöltött első két-három év minél harmonikusabban teljen.

 

Szerző: Égető Eszter - Egrimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére