Jelenlegi hely

Mi legyen a pelenkázótáskában?

Nagyon nehéz még a legjobb, legpraktikusabb pelenkázó táskába is mindent bepakolni, ami kellhet, ha kimozdulunk otthonról. Nem a játszóterezést értem ez alatt, és nem is az egy hetes nyaralást, mert az előbbire alig kell valamit vinni, utóbbira pedig „az egész lakást”. A több órás, akár egy napos kirruccanásra, hosszabb vendégeskedésre vajon mit vigyünk magunkkal?

Először is, milyen a jó pelenkázótáska? Nagy. Nagyon nagy. És jó sok zsebe van. Kívül is, belül is, tele rekesszel, és füllel, hogy mindennek legyen helye, és ha kell valami, anélkül jussunk hozzá - akár fél kézzel (merthogy a másikban üvöltő kicsinyünket tartjuk) -, hogy az egész táska tartalmát ki kelljen rángatni, önteni.

Ha össze akarod szedni, mit pakolj a pelenkázó táskába, legjobb, ha végiggondolod egy napotokat, mire van szükséged, miket használtok.

Ha csak néha-néha mozdultok ki, akkor nem gond minden alkalommal bepakolni a táskába, de ha sűrűn utaztok a babával, akkor érdemes néhány dologból kettőt tartani, és az egyiket „állandóra” betenni a táskába, így az véletlenül sem marad otthon, és csak néhány dolog marad, amire oda kell figyelni, és bepakolni.

Itt egy listát találsz arról, miket érdemes eltenni (vagy legalább megfontolni attól függően, hogy mennyi időre, hová és milyen távol mentek).

Ahogy a pelenkázótáska nevében benne is van, legyen benne 5-6 pelenka. Ezeket csak utántölteni kell, ha mindig van a táskában. Pelenkaalátét szintén (általában a kifejezetten erre a célra készült táskák tartalmazzák a nedvességet nem áteresztő alátétet, de érdemes DM-es, Rossmann-os vagy Libero-s pelenkaalátétet eltenni, mert ezek nemcsak nem eresztik át, de fel is szívják a nedvességet). Jól jöhet, ha asztalon, hátsó ülésen, vagy egyéb extrém helyen kell pelenkázni. Popsitörlő, popsikenőcs, és kis zacskó. Állandóra. Ha nincs otthon az ember, a gyerek-mentes környezet esetleg utálkozva szemlélheti a kis csomagot, és még akkor is „fújjoghatnak”, ha a tartalma színtelen és szagtalan. Érdemes betenni a kis zacskóba, bekötni, és úgy eldobni, így mindenki megértően mosolyog, ahelyett, hogy fintorogna.

Érdemes elrakni 1-2 textilpelenkát is böfizéshez, nagyobb babánál alváshoz, vagy lehet használni lenge takaróként is. A táskába egy vastagabb takarót is el lehet rakni, amit akár hordozóban, akár babakocsiban, akár utazóágyban használhatunk, ha egész napos utunk során valahol altatjuk a gyereket.

Az öltözetet tekintve legyen a táska mindenre felkészülve. 2 adag váltás ruhát (body és rugi) érdemes elrakni, mert ki tudja milyen meglepetésben részesít minket a lurkó. Pici babák néha többször átáznak (de a nagyobb baj is meg szokott történni, ami komoly mosást igényel). Öltöztessük rétegesen a babát is, és évszaktól függően olyan ruhadarabokat tegyünk el, amit ráadhatunk, ha hidegebbre fordul, de arra is legyünk felkészülve, hogy azért kell átöltöztetni, mert annyira felmelegedett az idő. Nyáron például jó, ha az ujjatlan trikó és a kissapka is el van rakva a kardigán mellé. (Nyáron egy lenge sapka mindig legyen nálunk). Esőköpeny (babakocsira, hordozóra tehető) szintén hasznos.

Mindig legyen a táskában a gyerek egészségügyi kiskönyve és TAJ-kártyája, valamint azok a papírok – ha vannak - amik a gyerek egészségi állapotára vonatkoznak és fontosak lehetnek, ha távolabb, nem a megszokott orvoshoz, vagy kórházba kell vinni. (Ne kelljen!) Legyen a táskában hőmérő és lázcsillapító - az adagolóját ne felejtsd el elrakni, a legjobb, ha a táska egyik rekeszében van egy plusz adagoló mindig. Ha már jön a fogacska, akkor az arra használt, bevált eszköz, gyógyszer, homeopátiás szer mindig legyen veled, bármikor megindulhat újra a 2 napja nyugalomban levő fogacska. Tartalmazza a táska azokat a gyógyszerek, amiknek mindig kéznél kell lenniük, vagy amiket a gyermek rendszeresen szed.

Babanaptej! Nyáron, félárnyékban is be kell kenni a picit, akinek a bőre nagyon érzékeny. Ha nem a szobában kuksoltok, akkor bármikor kerülhettek olyan helyzetbe, hogy nem tudtok teljesen elbújni a nap elől. Télen krém az arcocskájára, nehogy megcsípje a hideg. (Zsíros babakrém legyen, vizes krém nem jó!)

Arra az esetre, ha nem tudnánk kezet mosni, illetve bármit letörölni, jól jöhet a fertőtlenítő kendő.

Ha szoptatsz, kellhet a mellszívó, anyatejgyűjtő – és plusz melltartóbetét. Ha tápszert kap, akkor cumisüveg, babavíz (vagy forralt víz), tápszer és adagolókanál (egyet állandóra) és ha nem akarsz használni mikrót, akkor cumisüvegmelegítő. Ha többször kell használni a cumisüveget és még kicsi a baba, akkor sterilizáló zacskót is eltehetünk állandóra, olyat, amit 20x lehet (mikróban) használni, így ha épp vendégségben vagytok, ott sem kell kifőzni, hogy legközelebb is tudd használni.

Ha már szilárdat eszik, akkor kiskanál (egyet állandóra), és a babaétel(ek). Lehet kapni egyszer használatos előkét, amit szintén érdemes állandóra betenni a táskába. Nasi, ha szokott enni kölesgolyót, vagy babakekszet egy kis lezárható pohárban, vagy dobozban, és mindig legyen elég innivalója, tea, gyümölcslé vagy víz, és amiből issza: csőrős pohár, kispohár, vagy cumisüveg. Teát rakhatsz el kis dobozkában tartaléknak - nyáron nagy melegben, amikor „jó huzata” van a kicsinek – granulátum formájában. Így, ha elfogy az innivaló, csak vizet kell elővenni (szerezni), beleszórni az instant babateát, és kész is. Ha bármit melegen kell tartani – tápszert, télen teát, akkor a cumisüveget termoszba rakva még 1-2 órán át meleg marad.

Játékot semmiképpen nem szabad kifelejteni (kicsik legyenek, hogy elférjen). Néhány kedvenc vagy új játék, aszerint, hogy mi foglalja le jobban, jól jöhet. Mindenképpen vigyétek azt, ami megnyugtatja, vagy amihez ragaszkodik. Ha van cumija, akkor a világháborút elkerülendő, pót cumit is állandóra be kell tenni a táskába.

Mivel nem sok értelme lenne 2 táskát cipelni, a pelenkázó táskának arra is alkalmasnak kell lennie, hogy a mi retikülünk tartalma is helyet találjon benne. Általában ez a legnehezebb feladat, mert ha a fentieket már mind elpakoltuk, a világ legjobb és legpraktikusabb pelenkázó táskájába sem fér már bele semmi.

Milyen legyen egy pelenkázótáska? Nagy, és tele zsebekkel, fülekkel, és rekeszekkel…

 

Szerző: P. Zsuzsi

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére