Jelenlegi hely

Mi az a játszócsoport és hogyan segíti a gyermekkel töltött minőségi időt?

Reggel van. Szörnyű volt az éjszaka. Fogzás? Vagy mozgásfejlődés? Vagy telihold? Beteg lesz?

Fogalmad sincs. Már reggel úgy indulsz, hogy a túlélésre mész.

Azért jó lenne rendet is csinálni, meg főzni valamit. Szalad a lakás. Magadra nem is ábrándozol, hogy lesz időd. Pedig tudod, hogy kellene.

A minőségi idő nagyon divatos mostanában. De mitől lesz minőségi? A drága programtól? Hogy fejlesztő játékot veszel neki, és azzal játszotok?

Nem.

A minőségi idő attól emelkedik minőségivé, hogy te is és a GYERMEKED is tudja, hogy ebben az időben csak rá figyelsz.

Térben és időben is csak egymásra koncentráltok. Ilyenkor nem pötyögsz a telefonon, nem pakolod be a mosogatógépet, és nem törlöd le a konyhapultot. Ez az idő csak neki szól.

De hogyan?

A gyermekek 7-8 hónapos kor körül már érdeklődnek azután, hogy más gyerekek mit csinálnak, szeretik nézegetni, szemlélni az eseményeket még akkor is, ha ebben még igazi játszótársként nem vesznek részt.

Egészen másfél - két éves korig nem is fognak feltétlen más gyerekekkel közösen játszani, inkább egymás mellett, azonban a gyerektársaság, az ingerek már ilyenkor nagyon érdekesek számukra.

Figyelik, hogy más gyerekek mit csinálnak a játékokkal és a szüleikkel. Sok szülő ebben a korban kezdi el azt érezni, hogy “nem elég izgalmas már” a gyereknek.

A játszócsoport felületet képez azon szülők számára, akik dedikált időt szeretnének szánni a gyerekükre, és mindezt hasonló életkorú gyermekek és szüleik közt.

A játszócsoport ideje alatt az édesanyák és édesapák jó társaságban beszélgetnek, teáznak, és játszanak a gyerekükkel, miközben a gyermekek biztonságos környezetben megtapasztalják a többi gyerek jelentlétét, anélkül hogy egy bőlcsödébe járnának.

Ennek akkor van értelme, ha rendszeres időtöltéssé válik. Nem kell különleges program vagy foglalkozás ahhoz, hogy az idő minőségivé váljon: lehet (sőt legyen!) egy mindenféle cél nélküli játék.  

A játszócsoport remek előkészítő idő lehet nektek bőlcsöde előtt, vagy akár helyette, szülői részről pedig sokkal nyugodtabban fogod a hajtogatás ideje alatt érezni magad, mert te is és Ő is megtanulja, van olyan idő, amikor nem oszlik meg a figyelmed.

A játszócsoport:

  • lehet korcsoportra bontott
  • optimális, ha kis létszámú
  • heti 2-3 alkalmas
  • tematikus (pl. Montessori)
  • kiegészülhet közösségi programokkal.

“A játékszerek kisebb, kezelhetőbb mennyisége elmélyültebb játékra és bevonódásra késztet... Az egyszerűsítéssel lehetőséget adunk gyermekeinknek arra, hogy teljes figyelmükkel és valójukkal abban vegyenek részt, amit éppen csinálnak.”

Kim John Payne

 

Dr. Kovács Patricia – a Roomli Pécs – Természetes Játszóhely és Közösségi Tér tulajdonosa

- Pécsimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Ugrás az oldal tetejére