Jelenlegi hely

Almás minipite

A pite amit egy álmatlan éjszakámon sütöttem, hogy elüssem az időt (hát nem semmi éjjel 2 órakor almát reszelni!) Pitécském most cukorral készült, de cukorbetegség, inzulin rezisztencia vagy fogyni vágyás esetén ezt cseréld le mindenképp eritritre vagy nyírfacukorra!  

A pite linzitésztája természetesen 50%-50%-ban finom és teljeskiőrlésű lisztet tartalmaz, így az állag is jó marad és sokkal laktatóbb lesz egy hagyományos tésztájú piténél.
A magasabb rosttartalom miatt lassabb vércukorszint emelkedésre és jobb bélperisztaltikára is számíthatunk – persze csak akkor, ha iszunk mellé elegendő folyadékot!


Hozzávalók a linzertésztához:

  • 75g teljeskiőrlésű tönkölyliszt
  • 75g finomliszt
  • 100g margarin
  • 50g porcukor
  • 1/2 felvert egész tojás
  • kardamom, gyömbér, vanília, citromhéj ízlés szerint
     

Hozzávalók a töltelékhez: 

  • 2 db nagy alma
  • 2 ek. barnacukor
  • Fahéj ízlés szerint
     

Elkészítés:

A liszteket egy keverőtálban összevegyítem és elmorzsolom benne a margarint. Hozzáadom a porcukrot, a tojást és a fűszereket, majd összegyúrom a tésztát. Gombócot formázok belőle, folpackba csomagolom és a hűtőbe teszem kb. 10 percre pihenni.

A pihentetés után lisztezett felületen kb. 5mm vastagra nyújtom a tésztát, majd egy kés segítségével kivágok belőle egy – a piteformámnál kicsivel nagyobb – kört.
A tésztát eligazgatom a formában, villával megszúrkálom, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe csúsztatom, addig sütöm amíg nagyon egyhén aranybarnás színe nem lesz (ne süsd túl!)

Figyelem! Hagyj egy kis tésztát a tetejére is, hogy be tudd majd rácsozni!

Ezidő alatt megmosom az almákat és nagylyukú reszelőn lereszelem őket egy lábasba. Megszórom a cukorral és a fahéjjal, végül jól elkeverem. Közepes lánggal alágyújtok, néha kevergetek rajta. Ha már jó szottyos az egész töltelék, akkor kész.

A pitetésztát kiveszem a sütőből, aprószemű zabpehellyel megszórom (ez fogja a töltelék nedvességét felszívni), a tölteléket szépen elegyengetem rajta, majd a maradék tésztákat rácsként “ráfonom” – lásd kép.

Sütőbe visszatéve addig sütöm, amíg a teteje szintén aranybarna nem lesz. A receptből 2 minipite lett, amiből egy egy nagyobbat is ki tudsz hozni, ha nagyobb piteformád van. Nagyon mutatós és olyan nagyon finom!

Jó étvágyat hozzá!


Forrás: Táplálkozz okosan

Nagy Nóra Zsófia
Dietetikus

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 75. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Egy tészta és sok szósz

Egy tészta és sok szósz

Van itthon egy kis hús, egy kis ez, egy kis az, de mi legyen belőle? Persze a fénysebességénél is gyorsabban, az sem baj, ha a maradékok is eltűnnek… Na erre ideálisak a szószos tésztaételek és egytálételek.
11 dolog, amire az utazás tanított

12 dolog, amire az utazás tanított

Szélesebb látókör, inspiráció, problémamegoldás, mélyülő önismeret, újabb nézőpontok… Minden utazás tanít valamit.
Bátor ötletek Karácsonyi pulcsikhoz

Bátor ötletek Karácsonyi pulcsikhoz

A legtöbb anyuka jól tudja: kevés az idő, mégis szeretnénk csinosan, kényelmesen és egyedien öltöztetni magunkat és a családot. Sokunknak fontos a fenntarthatóság is, ezért a kinőtt vagy megunt ruhák átalakítása, javítása és újravarrása sokkal vonzóbb, mint a kidobás. És hát valljuk be… egy kis kreatív varrással tényleg pillanatok alatt csodát lehet tenni.
Ugrás az oldal tetejére