Jelenlegi hely

KSH-elnök: a nők egyre később vállalják az első gyereket

A nők egyre később, Európában átlagosan harmincévesen vagy még idősebben vállalják az első gyereket - mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke pénteken a Budapesti Demográfiai Fórumon.

Vukovich Gabriella a fórum második, szakmai napján a Népesedés és család panelben tartott felszólalásában megemlítette azt az ismert tényt is, hogy a családok nagy része több gyereket szeretne, mint amennyi végül megszületik.

A KSH elnöke elmondta, sokan gondolják úgy, hogy stabilabbak a hagyományos családok, amelyekben a szülők házasok, és nekik több gyerekük születik. A kutatások azonban azt mutatták, hogy a gyerekszámban nincs szignifikáns különbség a házasságon kívüli és belüli születéseket nézve - tette hozzá.

Anya kisfiával az erdőben

Raul Sanchez Flores, az Európai Nagycsaládosok Szövetségének spanyol főtitkára arról beszélt, Spanyolországban úgy tűnik, a család már nem is létezik, csak egyének vannak. Ezért azon dolgoznak, hogy felébresszék a társadalomban a családi kapcsolatokat és családbaráttá tegyék a kormányt is. Ennek egyik első lépése volt, hogy bevezették az anyáknak járó magasabb nyugdíjat - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: azt szeretnék elérni, hogy a családokat egyetlen területen se diszkriminálják azért, hogy több gyereket vállaltak.

 

Forrás: MTI