Jelenlegi hely

Pónik helyett galaxisok - szeptemberi könyvajánlónk

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról - Hogyan születnek a csillagok? 

Ez a könyv Rókapapa meséje a világ keletkezéséről. Alkotója, a grafikusként is elismert Farkas Róbert, aki a kötetet eredetileg kislányának, Fanninak írta. A könyv először angol nyelven, közösségi finanszírozással jelent meg, most pedig a világmindenséget fürkésző magyar gyerekek is választ kaphatnak kérdéseikre.

Ez a könyv az Eszes Róka-sorozat első darabja, amelyet Raffai Péter, az ELTE Atomfizikai Tanszékének asztrofizikusa a jövő felfedezőinek ajánl.

Ez a könyv lehet gyermeked első könyve az univerzumról.


 

NYERD MEG AZ ESZES RÓKA SOROZAT ELSŐ KÖTETÉT!
JÁTÉK ITT

Egy igazán különleges hangulatú könyvbemutatón beszélgettünk a sorozat megálmodójával, Farkas Róberttel.

FARKAS RÓBERT
Szabadúszó illusztrátor és animátor, az Eszes Róka-sorozatban megjelent Első könyvem az univerzumról alkotója. 
Budapesten született 1983. május 11-én. Édesanyja, Fejér Katalin fotóművész, nagyapja, Fejér Tamás filmrendező, testvére, Fejér Kázmér festő és feltaláló, dédnagyanyja, Walfisch Vilma pedig szobrász volt.2015-ben diplomázott a Budapesti Metropolitan Egyetemen elektronikus ábrázolás szakon. 2013-ban Budapesten több kiállítása is volt „Digital Zoo” néven. 2015 óta szabadúszó illusztrátorként és animátorként dolgozik. Könyvborítókat és pólóillusztrációkat tervez Astronaut néven, és tervei között szerepel egy saját ruházati márka indítása is.

Hogyan kezd el egy grafikus gyerekkönyvet írni? És ha már gyerekkönyv, miért pont asztrofizika témában?

Régi vágyam volt, hogy egy mesekönyvet illusztráljak, és mielőtt nekivágtam volna, már egy ideje gondolkoztam a témán. Sokáig a feleségemet próbáltam rávenni, hogy írjon nekem egy történetet, amit majd együtt kidolgozunk, de végül az egyik nap összeállt a fejemben, hogy miről kéne írni. Alapvetően pólótervekkel szoktam foglalkozni, és elég sok rókás rajzom van, amit általában kedvelni szoktak az emberek: innen jött az ötlet, hogy ha már ebben jó vagyok, miért is ne legyenek rókák a főszereplők.

Mi volt a munkamódszered? Előbb a képek álltak össze a fejedben, majd a szöveg?

Párhuzamosan haladtam. Volt, hogy egy kép ugrott be, volt hogy a szöveg írása segített át egy nehezebb illusztráción. Alapvetően vizuális alkat vagyok, így ha elkészültem egy szövegrészlettel, akkor rögtön lerajzoltam. Érdekes, hogy az első kép amit megrajzoltam, az a könyv utolsó oldala volt. Az egész nagyon hamar elkészült, 2 hét alatt megvolt a nagyjából végleges verzió.

Nem vagy csillagász, honnan gyűjtöttél anyagot, kik voltak segítségedre?

Rengeteg ismeretterjesztő sorozatot néztem végig (Kozmosz, Féreglyukon át, stb..) majd amikor elfogytak a magyar nyelvű részek, akkor váltottam angolra így még több tartalmat tudtam megnézni. Egy idő után olyan szókincsem lett, hogy elkezdtem nézni nehezebb dolgokat is (Leonard Susskind illetve Lawrence M. Krauss előadásai) és rájöttem, hogy kezd összeállni a fejemben valami, amit idáig nem értettem. Amikor az első könyv összeállt, elkezdtem keresni segítséget, szerettem volna ha tudósok segítenek terjeszteni a könyv hírét, szívesen idéztem volna tőlük egy-egy pozitív visszajelzést a könyv facebook oldalán illetve a kampányomban. Így sikerült találkoznom Raffai Péter PhD asztrofizikussal is, aki azt mondta, hogy nagyon tetszik neki a könyv, de egy-két dolgot ki kéne javítani benne. Így lett végül ő az első kötet lektora, nagyon sokat segített nekem: a könyv a végleges formáját az ő munkája nyomán érte el.

Mi volt a legnagyobb nehézség a könyv megszületése során?

A marketing és a kiadó megtalálása. Először ez nem is sikerült és az indiegogo oldalon gyűjtöttem pénzt, hogy kiadhassam saját magam. A kampányom sikeres lett, sokan megsimerték ezt a ötletet, és a kiadók is elkezdtek érdeklődni. Végül a Kolibri mellett döntöttem, ők voltak a legrugalmasabbak, és nem akarták azonnal szétszedni a könyvet, keveset változtattak rajta, inkább csak bővíteni szerették volna. 

A nehéz témákat (csillagászat, atomfizika) hogyan lehet jól és érdekesen elmagyarázni az ovis gyerekeknek? 

A téma szerintem alapvetően érdekes. Úgy gondolom, hogy ami túl van az érzékelési határainkon, abból könnyen lehet mítosz. A kvantum mechanikában Schrödinger macskája, vagy a gravitáció tértorzító hatása tud olyan érdekes lenni, mint Harry Potter bármelyik kalandja. Ha jó példákkal illusztráljuk ezeket az absztrakt fizikai történéseket, akkor reményeim szerint megérthetjük azokat, és közelebb kerülünk a valósághoz. Én a könyvemmel nem tanítani szeretnék, hanem érdeklődést kelteni egy mítosz, egy mese, egy ismeretlen világ iránt. Itt a pónik helyett galaxisok, sárkányok helyett kvazárok a misztikum tárgyai. 

Mi az, amire számíthat a szülő, aki megveszi ezt a könyvet? 

A könyv egy párbeszéden alapul, amit az apa róka folytat a gyerekével. Reményeim szerint a történetet olvasó szülő is sok kérdést fog kapni a gyerekétől, rengeteg az elvarratlan szál a két főszereplő beszélgetésében. A szöveg csapongó és sok témát érint. Grafikusként inkább az olyan fizikai jelenségeket igyekeztem beleírni a beszélgetésbe amik könnyen illusztrálhatóak és van a természetben előforduló példa rájuk, az elektronok töltése és a mágnesesség ezért például kimarad ezekből a könyvekből.

Mi a célod az Eszes Róka sorozattal?

A célom nem az volt, hogy az olvasó, illetve a gyerek mindent megértsen, hanem hogy megtanuljon kérdezni, és megtalálni a felmerült kérdésekre a választ. Úgy gondolom, hogy mai kor emberének inkább a pontos válaszok helyét kell ismernie, mintsem a helyes válaszokat megjegyeznie.

Az internet hosszútávon össze fog olvadni az emberiséggel és az emberi tudattal. Egy idő után olyan lesz, mintha a memóriánk kiterjesztett része lenne. Olyan emberekre lesz szükség a jövőben, aki tud keresni, kétkedik a válaszokban, információt gyűjt, és értelmezi azokat. Ez a könyv is erre próbál nevelni, persze kicsiben.

Mit lehet tudni a mesék folytatásról? 
A második rész ami a fénysebességgel, feketelyukakkal és gravitációs hullámokkal is fog foglalkozni már gőzerővel készül. A fejemben van még egy harmadik rész is, amit a relativitás elméletnek szeretnék szentelni, de ez még nincs kidolgozva.

Szerző: Vági-Tóth Lilla

- Budapestimami -