Jelenlegi hely

Online kamaszok, offline család - Ingyenes Szülő Klub

Időpont: május 27. 17:00-19:00
Helyszín: regisztráció után küldik a linket

LÉLEK-MŰVÉSZET A HEGYVIDÉKEN - Ingyenesen látogatható programsorozat a Murmóban.

Elérhetővé tettük, és a kialakult járványügyi helyzetre szabtuk a követlező témánkat.

Online kamaszok, offline család –
Szülők szerepe a kamaszok megváltozott kapcsolattartási szokásaiban karanténon innen és azon túl

Időpont: 2020. május 27. szerda 17:00- 19:00

Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt programsorozatunk következő online prevenciós eseményére.

Ez a Tematikus Szülő Klub azokat a szülőket, családokat szólítja meg, akik szeretnének közösen gondolkozni arról, hogy a karantén miatt megváltozott helyzet milyen új kihívások elé állítja a szülőket kamaszkorú gyermekeik nevelésével kapcsolatosan, különös tekintettel arra, hogy számukra az online jelenlét és kapcsolattartás dominálóvá vált az elmúlt időben.

A kamaszkort - a gyermekkorból felnőtt korba átvezető időszakot - leginkább a változással jellemezhetjük. Számos biológiai jellemzővel egyidőben megváltozik a serdülő elképzelése önmagáról, a világról, az emberekről, és a jó kapcsolatokról is. A leválás, mint ennek a korszaknak a legfontosabb feladata, áthatja a szülőkhöz és a családhoz való kapcsolódást is. Gyermekünk már nem gyerek, még nem felnőtt...a  kettő közötti úton halad. Egészséges leválásához feltétlenül szüksége van kortárskapcsolatokra, és szüleihez való "mindent" kibíró viszonyra is.

A vírus keltette karanténhelyzet komoly változásokat hozott mind a családok működésében, mind abban, ahogyan a serdülők kapcsolatot tartanak egymással. A kényszerű otthonlét természetszerűen magával hozta az online jelenlét fokozódását és a személyes kapcsolatok háttérbe szorulását.

A digitális oktatást, az online ballagást, az online bandázást lehet az online leválás fogja követni? Egyáltalán lehetséges ez? Muszáj szülőként alkalmazkodni a kamaszokhoz és azok online  kapcsolódási szokásaihoz??

Mi lesz a karantén megszűnése után? A kamaszok olyan nyár előtt állhatnak, ahol kimozdulni lehet, de nincsenek fesztiválok, nagyobb tömegeket megmozgató rendezvények. Vajon domináns marad az online találkozás, vagy éppen ellenkezőleg, a személyes találkozók fognak újult erővel fellobbanni, és megvalósul a digitális detox?
Míg az előbbi az digitális léthez való függőséget, utóbbi a napokig vagy akár hetekig bulizó kamaszok képét festheti a falra.
Noha nem tudjuk megjósolni mit hoz a jövő, de képesek vagyunk előremutatóan közösen gondolkodni arról, melyik út milyen buktatókat rejt a kamaszok és szüleik közötti kapcsolatban, és melyek azok a fontos sarokpontok amelyek világítótoronyként segítik a szülőket abban, hogy a lehetőségeikhez mérten legjobban tudják segíteni kamaszkorú gyermekeiket az érett felnőtté válás göröngyös útvesztőjében.

A következő szülő klub során a fenti változásokat és nehézségeket tárgyaljuk, illetve az alábbi kérdésekre keressük a válaszokat:
Hogyan változik meg a szülő szerepe serdülőkorban?
Miért olyan fontos a kamasz számára a kortárskapcsolat, és miért szorul háttérbe a szülő? Ezt hogyan árnyalja ha a szülő túl soknak találja gyermeke géphasználatát?
Hogyan változott meg a kamaszok kortárs kapcsolatkereső viselkedése a karantén alatt?
Milyen nehézségeket rejt magában az online jelenlét dominanciája?
Mit tehetnek a szülők, hogy megóvják serdülő gyermekeiket a karantént esetlegesen követő féktelen bulizás következményeitől (pl. függőségek, kriminalizálódás)?

Korábbi szülő klubjaink során azt tapasztaltuk, hogy a közös gondolkozás még több jó megoldási javaslatot hoz felszínre, és segít még jobban rálátni saját családunk működésére. Erre a közös gondolkozásra hívjuk és várjuk!

A korábban regisztrált résztvevőinknek helyet bizitosítunk, és az online zoom lehetőség által kibővítjük a jelentkezői létszámot. A regisztrációt követően kiküldünk egy linket, amin az előadás előtt 1 órával be lehet jelentkezni. Az előadónak a témával kapcsolatban előre is lehet kérdéseket feltenni a regisztrációs igényükkel együtt.

A Tematikus Szülő Klubot vezeti: Józsa Balázs - klinikai szakpszichológus, családterapeuta

Programjainkról bővebben itt tájékozódhat:
http://projuventa.hu/programjaink/prevencios-programjaink/

Figyelem! Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálhatnak a pro.juventa.alapitvany@gmail.com e-mail címen vagy egy facebook üzenetben.  A linket az e-mailen küldjük ki.

Ha érdekli következő eseményünk, kövesse oldalunkat. Minden új esemény ott jelenik meg elsőként.

Szeretettel várjuk Tematikus Szülő Klubunkban!                                               

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 23.

Nem hosszú idő 2 hónap. Tényleg nem. Mégis mennyi mindent megváltoztatott. Mi is mennyit változtunk.
Ugrás az oldal tetejére